Колко време за гледане на телевизия да позволим на детето според възрастта?

Едва ли има родител, който да не е пускал на детето си телевизия, особено в заетото ни и забързано ежедневие. Понякога телевизора се явява единственото спасение, ако сме сами с малкото дете и се налага да вземем душ или да приготвим обяд. Какво количество телевизия обаче е позволено според възрастта?

Деца от 0 до 24 месеца

За тази възраст педиатрите и детските психолози не препоръчват изобщо електронните устройства и съветват телевизорите, таблетите и лаптопите да се избягват.

Доклад на Американската академия по педиатрия твърди, че прекаляването с телевизия може да доведе до езиково-говорни проблеми при децата, тъй като се научават да бъдат пасивни реципиенти на информацията, но не и да използват свои изразни средства. Освен езиковото им развитие, екраните влияят негативно и върху вниманието и концентрацията на децата.

Деца от 2 до 5 години

Американската академия по педиатрия препоръчва децата на тази възраст да прекарват не повече от 50-60 минути пред екрана дневно, като тези минути не трябва да са накуп. Можете например да позволите на детето да гледа детски около 30 минути сутрин и 30 минути следобед. Така мозъкът на детето няма да се претоварва. Избягвайте времето  за гледане на телевизия точно преди лягане, тъй като това може да доведе до проблеми със заспиването.

За по-големите деца над 6 години

С възрастта времето за телевизия може да се увеличи, но ролята на родителя да се предотврати непрестанно висене пред екрана и играене на компютърни игри вместо игри навън е ключова. За целта, създайте си семейни традиции за каране на колело в парка, игри с други деца,  уикенди сред природата и т. н. Много родители казват, че са безсилни срещу нежеланието на детето да се откъсне от екрана, но помнете, че има как да се справите, с повече изобретателност и желание, но без наказания и заплахи.

Полезни съвети относно гледането на телевизия при децата:

  • От гледане на телевизия до гледане на телевизия има разлика. Не оставяйте детето си само с дистанционното, вместо това – изберете образователни филмчета. За по-малките това може да е свързано с учене на цифри, букви, думички на чужд език.
  • Не поставяйте телевизор в стаята на детето, така контролът върху времето пред екрана намалява.
  • Бъдете добър пример. Ако вие сте непрестанно с дистанционно в ръка, няма как да очаквате друго от детето си.
  • Не позволявайте гледането на телевизия по време на хранене, вместо това – използвайте това време за да разговаряте и да споделяте как е минал денят на всеки от семейството.
  • Направете връзка между видяното по телевизията и реалния живот. Ако гледате с детето си филм, в който то може да извлече поука за живота, говорете за това, обяснете смисъла на определени ценности и постъпки.

 

Вижте още:

Детството – преди и сега в 10 карикатури

Защо децата се нуждаят от повече сън?

Проговаряне и развитие на речевите умения при децата

Възпитанието – да предаваме ценности, а не да изискваме подчинение