Хранителните навици при децата и наднорменото гегло

харенене дете затлъстяване

Един от често срещаните проблеми на родителите е как да се справят с хранителните навици на дете с наднормено тегло. Категоричният отказ да му дадат нещо за ядене обикновено провокира сърцераздирателни сцени с главен герой нещастното дете, жертва на жестоко отношение от страна на родителите си, и не слага край на спора. Молбите могат да станат вбесяващи или да се превърнат в директно изнудване за кутия с бисквити. От друга страна, никой родител не иска да продължава да дава шоколади на едно вече пълно дете, като знае много добре, че по този начин ситуацията само се влошава…

 

Търсенето на храна

Много често зад молбата за ядене на децата се крият други нужди, които дори самите хлапета не могат да разпознаят. Например чувството на безпокойство, дължащо се на какво ли не, или много често на скука!

Отдавна е минало времето, когато неприятното неясно чувство, което детето е изпитвало, наистина е било глад и млякото на майката го е прогонвало. На негово място е идвало най-приятното чувство на удовлетворение.

Яденето е била първата, най-древна форма на удоволствие, което всички ние сме опитали, а паметта пази този спомен, макар и на подсъзнателно ниво. Случва се понякога, дори пораснали, да искаме да се върнем към този стар, но добре познат начин за постигане на удоволствие, за да се отървем от напрежението и неудовлетвореността от всякакъв произход.

Тъй като гладът не е истинската причина, храната не носи успокоение, но детето продължава да търси храна с подсъзнателната надежда да получи удоволствие. Така постоянно се увеличава количеството на приеманата храна, без да се постига търсеното удоволствие и кръгът се затваря.

Откриване на истинската нужда

Първата трудност при оказване на помощ на дете в такава ситуация е да открием истинските му нужди. Не винаги е лесно, но в основата си то е нещо, което сме правили дълго време: когато е било малко и само е плачело, нашата задача е била да разберем защо плаче – от глад, студ, болка или заради никнещите му зъбки…и да действаме адекватно. Сега е същото. Понякога дори по-големите деца не успяват да разпознаят своите нужди – или защото не са в добър контакт със самите себе си, или защото не успяват да ги назоват, да открият подходящия отговор. И както новороденото реагира с плач на всякакви дразнители, така сега детето иска „храна” за всичко!

Тази ситуация може да се прояви многократно в живота. Има и възрастни, които в моменти на напрежение се обръщат към храната, за да се отпуснат или да преодолеят чувството на неудовлетвореност. Често по време на пубертета децата търсят храна, за да усмирят новото, абсолютно непознато и неопределено желание, породено от нахлуването на първите сексуални усещания. Това е често срещан феномен.

Задоволяване на нуждите

Да се прави нещо с мама винаги се харесва на децата (освен ако няма някакво напрежение във взаимоотношенията). Разбира се, не винаги родителят разполага с време, но когато е възможно, правенето на нещо заедно с децата е ефикасно решение на проблеми от най-различно естество. То е като универсално лекарство!

Когато не можете да направите нещо заедно с детето, намерете му някакво интересно занимание и, ако е възможно, в компания. Организирайте нещо с приятели или другарчета от училище или пък предложете някаква полезна образователна игра, която би го забавлявала. Предлагането на разнообразни стимули на децата е част от „храненето” .

Допълнителна помощ

Детето е пълно не само, защото яде много, а защото поема повече храна, отколкото има нужда. Следователно е необходимо не само да се намали количеството храна (особено онази, от която обикновено се пълнее като хляб, макаронени изделия, сладки, мазнини и т.н.), но и да се увеличи физическата активност, за да се изразходват натрупаните калории.

Но тук се натъкваме на друго препятствие.

Пълните деца не обичат да полагат физически усилия и да се движат. Те са предразположени към по-малко физическа активност и така се получава затворен кръг. Колкото са по-пълни, толкова по-малко се движат и стават още по-пълни…

 

•За да се развърже този възел, е необходимо да осигурим на децата повече възможности за движение. Това е трудно начинание, което изисква много търпение за преодоляване на всичките им откази. Но рано или късно, все някоя физическа дейност ще им допадне и това ще помогне много за преодоляване на проблема с пълнеенето.

•Разбира се, и диетата е подходящ начин, ако детето е с наднормено тегло. Но не диета, която намалява количеството на храната, а която променя качеството на хранене. Намаляват се храните, които не са полезни. Аз лично не съм виждала човек, напълнял от ядене на много салати!

И тук се сблъскваме със следващия проблем. Не можем да очакваме детето да се „контролира”, ако хладилникът е пълен с деликатеси, бисквити и шоколад! Тези храни просто не трябва да влизат в къщата, ако искаме детето да не ги яде! Това, разбира се, налага ограничения и за останалите членове на семейството. Така или иначе, няма друг начин…

Проблемът е временен, малко повече „диетични” храни, базирани на витамини и протеини, няма да навредят и на останалите в семейството.

ПЪЛНОТО ДЕТЕ ОБИКНОВЕНО Е ОТХВЪРЛЯНО

Пълното дете е наясно, че у него има нещо, което не е наред. Ако не друг, то неговите другарчета ще го накарат да го разбере. С техните подигравки!

И често, без да искат, родителите влошават положението. Караниците, острите реакции към исканията за храна, укорите, карат детето да се чувства отхвърлено.

За детето храната е вид успокоение на напрежението, болката и неудовлетворението, което изпитва от себе си. Засилването на „чувството, че е отхвърлено” увеличава напрежението и болката и се стига до желание за още храна! С други думи, колкото повече напомняте на детето, че е дебело, че така не може да продължава, че трябва да се промени, толкова повече то ще иска да яде и ще става още по-дебело. Браво! Добре свършена работа!

Но може ли да се преодолее проблемът, без да се говори директно на детето за неговите килограми в повече? Накарайте го да се почувства обичано и го приемете такова, каквото е. Едва тогава можете да предприемете конкретни стъпки за разрешаване на проблема с килограмите.

Откъс от книгата„Как да отгледаме дете, уверено в себе си“
на Паола Сантагостино, ИК ТАРА

Вижте още:

Аз съм лоша майка и не храня детето си

Кой спорт е подходящ за детето и коя е подходящата възраст?

Хранителните алергии при децата

5 принципа на здравословното хранене на децата