7-те най-вълнуващи моменти от бременността

бременност, roditel.bg, списание родител

  1. Моментът, когато разбирате, че сте бременна

Правите си тест за бременност, виждате чертичките, които се появяват и стават все по-ярки, и спонтанно се обръщате да видите лицето си в огледалото. Това вече не сте вие. Тази усмивка не сте я виждали преди, този, развълнуван от радост, поглед не изглежда да е ваш. Повечето жени си правят веднага повторен тест под претекст, че искат „да се уверят”. В действителност, те искат още един път да изживеят този единствен момент. Разбира се, всичко това е с ясното условие, че бременността е чакана и желана, в противен случай емоциите пак са силни, но може би в малко по-различен контекст.

  1. Първият път, когато чувате биенето на сърцето му

Към осмата седмица лекарят ще направи ехографско изследване, за да чуе сърцето на бебето. На екрана виждате само една звездичка на черен фон, която примигва. Сърцето му бие бързо и силно, с трепета на новия живот. Това е един твърде силен момент и за двамата родители, но специално за майката той е незабравимо изживяване. Никога няма да забравите момента, в който сте чули ритъмът на две сърца, тупкащи в тялото ви.

  1. Първият път, когато усещате, че бебето мърда

Безброй пъти са ви описвали това усещане, напомнящо погъделичкване или побутване с пръст корема ви отвътре. И ето, най-накрая го усещате и сте сигурни, че е точно това. Никога няма да забравите къде и кога това се е случило за пръв път. Този момент се запечатва в съзнанието ви. От този момент нататък ще знаете, че бебето ви е добре, защото ще го чувствате. Ще можете да му говорите и да следите реакциите му.

Към края на второто тримесечие бебето вече не ви оставя да се чувствате самотна. В помещения със силна музика, в тесни кресла, в театър или киносалон често ще чувствате нужда да скочите права и да тръгнете да се разхождате, за да спре този луд танц в корема ви.

  1. Когато ви съобщават пола на бебето

Момиче или момче? Синьо или розово? Често отговорът на този въпрос идва доста рано, тъй като съвременните технологии позволяват това. Рядко са случаите, в които родителите не искат да научават какъв пол ще е бебето им, а за повечето майки новината е истински вълнуваща. Ако сте се надявали да имате момиче, а са ви съобщили, че ще се роди момче, не се паникьосвайте, ако усетите нотка на разочарование. Обикновено всичко се нарежда, когато бебето е в ръцете ви и осъзнаете как то е най-прекрасното нещо, което ви се е случвало.

  1. Когато ви дават предимство, понеже сте бременна

Приятна е привилегията да минете първа на опашката във всички магазини в час пик. на опашката в банката или общинските служби. Обикновено хората любезно ви отстъпват място, след като ви забележат, но ако все пак околните не проявят разбиране, то вие сте в пълното си право да ги изпреварите и не се колебайте да имате претенции за това. Особено, когато се отнася до намиране на място за сядане в транспортно средство или където има струпване от хора.

  1. Когато подготвяте детската стая

Винаги ще сте педантични в грижите си за детето, но никога повече няма да разполагате с толкова свободно време, колкото имате първия път, когато се занимавате с всичко това по време на бременността ви. Купувате чаршафи, кърпи, дрехи и бельо; перете ги със специален препарат за бебешки дрехи; гладите всичко едно по едно, като се наслаждавате на удоволствието; сгъвате ги и ги подреждате в гардероба. Затваряте вратичката му и отново броите дните, които остават, защото вече нямате търпение малкият човек да се появи.

  1. Когато си приготвяте багажа за родилния дом

Отваряте една пътна чанта и започвате да събирате нещата, които са написани в списъка. Този момент много прилича на всички онези случаи, когато сте се подготвяли за дългоочаквана ваканция, само че сега … има и още някой с вас за компания. Когато сложите в багажа нещата за бебето, дрешките, които сте купили за изписването от родилния дом, ще разберете, че от сега нататък всеки път, когато се подготвяте за пътуване, винаги ще се приготвяте за двама.

 Вижте още:

5 неща, които не бива да казваме на наскоро родилите майки

ТЕСТ: Какъв пол ще е моето бебе?

Амниоцентеза и бременност

Грижа за кожата на лицето по време на бременност