Бременните с диабет са с повишен риск да родят деца с аутизъм

бременност, диабет, риск, аутизъм, Родител.бг, Списание Родител

Децата, чиито майки са били засегнати от гестационен диабет в началото на бременността си, са с увеличен риск да развият аутизъм, сочат резултатите от изследване, цитирано от Асошиейтед прес и Франс прес.


За целите на изследването учени от медицинските центрове „Кайзер Перманенте“ в Окланд (Калифорния) анализирали електронните медицински досиета на над 322 000 деца с различен етнически произход, родени след 28-44-седмична бременност в южната част на Калифорния между 1995 г. и 2009 г. Учените проследили средно 5 години и половина здравословното състояние на децата и констатирали, че онези, които били подложени на ефекта от гестационния диабет, засегнал майките им преди 26-ата седмица от бременността, са с 63% по-голям риск от развитие на аутизъм в сравнение с неподложените на подобен ефект. След като били взети под внимание възрастта на майката, образователният й ценз, етническият й произход и приходите в домакинството, авторите на изследването заключили, че рискът е с 42 на сто по-висок.

„Излагането на фетуса на ефекта от хипергликемията у майката може да има траен ефект върху развитието и функционирането на органите на детето. Все пак не е съвсем ясно дали диабетът, от който е засегната майката, може да повлияе върху развитието на мозъка на фетуса и рискът за него от аутизъм да се увеличи“. заяви Ани Сян от екипа.

Според изследователката, става въпрос за наблюдения, които навеждат на мисълта, че има връзка между диабета по време на бременността и аутизма. Наблюденията обаче не доказват съществуването на подобна връзка. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.