9 неща, на които да научим детето преди да тръгне на детска градина

деца детска градина

Детската градина е етап от живота на всяко дете, който със сигурност се посреща с голямо вълнение и от родителите, и от самите мъници. Не само детето, но и цялото семейство ще трябва да се справи с предстоящите промени в установените навици, дневния режим и разпределението на времето. Наред с очакваните трудности и предизвикателства обаче тръгването на детска градина ще донесе и положителни емоции за нашето хлапе – нови приятели, различни играчки и непознати игри, забавления и много нови и интересни неща, които ще научи заедно с останалите деца и учителите си там. Детето ни ще общува с много нови за него хора и ще трябва да се адаптира към комуникация в голяма група от малчугани, които изпитват подобни на неговите емоции. 


За да бъде преходът към този нов етап възможно най-плавен, ние като родители трябва да се уверим, че сме обяснили и научили детето си на основни правила на общуването, които ще бъдат важни не само в детската градина, но и в целия му живот занапред. Вижте някои от тях:

 

1. Да казва „Моля“ и „Благодаря“ 

На пръв поглед това е нещо твърде елементарно, ще си кажете: „Всички го знаем“. Дали обаче сме обяснили на детето си още преди да тръгне на ясла или детска градина кога и защо употребяваме „вълшебните думички“? И още по-важно, използваме ли ги ние, по-големите хора в семейството, даваме ли добър пример? Ако имаме пропуски в този аспект, защото сме мислили, че синът ни или дъщеря ни са прекалено малки или по друга причина, тръгването на детска градина е силен стимул да разясним на детето кога и защо е важно да използва „Моля“ и „Благодаря“. 

2. Да помоли учтиво за вещ, която не му принадлежи 

Това е правило, подобно на „вълшебните думички“, което трябва да обясним на нашите мъници от ранна възраст. Ако имаме каки или батковци вкъщи, вероятно вече сме го направили, за да избегнем конфликти за играчки или други вещи между по-големите и по-малките деца в семейството. Възможно е обаче до момента на тръгване на детска градина хлапето ни да е свикнало да взима самичко разни неща – от шкафа, от библиотеката, от масата. Ако това е напълно допустимо вкъщи, трябва да му кажем защо в детската градина няма да се погледне с добро око и защо там трябва да попита или да помоли учтиво, когато иска да вземе някаква вещ, която не му принадлежи.

3. Да си мие ръцете 

Това е основополагащо правило за лична хигиена и би трябвало всички ние да сме го научили от най-ранният възможен момент, както и да сме го предали на нашите деца също още в най-крехка възраст. В детската градина това, което може да се стори малко по-различно на нашето мъниче, е, че децата задължително си мият ръцете всички заедно, преди да седнат на масите за хранене или след като се приберат от разходка навън. Добре е да обясним също така, че е възможно да изпеят някаква песничка или да преброят (ако вече могат да броят), докато се мият, защото в някои детски градини така стимулират малчуганите да измият ръцете си по правилния начин (със сапун), а не просто да ги полеят с вода.

4. Да почиства и разтребва след себе си 

Ако до тръгването на детска градина сме вършили всичко по разтребването и почистването вместо нашият малък син или дъщеря, сега е моментът да му разясним защо занапред това ще се промени. В голяма част от детските градини след игра или след някакъв урок има практика децата сами да подреждат играчките, книжките, рисувателните материали или пъзелите, които са използвали в заниманията. Дори и вкъщи да не сме стимулирали много често нашето хлапе да разтребва след себе си, трябва да му обясним това правило преди да се озове в детската градина и да се изненада защо трябва да го прави то, а не мама или друг възрастен. 

5. Да уважава мнението на другите 

Вероятно ще ви се стори твърде рано да въвеждаме това правило на общуването, но всъщност не е така. Колкото по-рано научим и възпитаме у детето си уважение към другия, въпреки, че не е като нас или не мисли като нас, толкова по-добре ще подготвим нашия мъник за живота в бъдеще време. Ще бъде много полезно да започнем още в детската градина да обясняваме, че не можем да налагаме мнението си над всички, колкото и да сме сигурни, че сме прави, колко и силни да се чувстваме. Важно е да изслушаме другия, да уважим правото му да мисли и действа различно от нас и въпреки че не сме съгласни, да имаме нормално отношение и да запазим добър тон.

6. Да показва емпатия и да се поставя на мястото на другия 

Емпатията и способността да разбереш другия са сред най-важните умения за успешно общуване както за децата, така и за възрастните. Дали е трудно да учим толкова малки дечица на емпатия, разбиране и съчувствие? Всъщност не е, ако даваме личен пример в тази посока, ако хлапетата виждат всички тези неща от ранна възраст в семейството. Ще бъде лесно също така да им обърнем внимание на дребни неща, които в ежедневието си бихме могли да направим за друг човек, за друго дете – например да задържим вратата за някого; да му подадем ръка, ако е паднал; да му поносим раницата, докато си облече якето; да го разсмеем, ако се чувства тъжен. Нашите деца ще ни разберат много добре, когато им покажем връзката между тези малки жестове, които правим за тях, и същите жестове, но този път насочени от самите тях към техен приятел от детската градина.

7. Да е готово да сподели вещите или играчките си 

Можем да обясним на своя син или дъщеря, че ако сподели с някого пакетчето с бонбони, ако му даде да подържи любимата му играчка или рисуват заедно върху една рисунка, това е израз на грижа и начин да станем по-близки със своите приятели в детската градина. Ще бъде много полезно да разясним това на нашия малчуган, особено, ако няма братя и сестри вкъщи и не е свикнал да споделя нищо свое. В детската градина със сигурност ще му се наложи да дели с останалите дечица играчките, книжките и учебните материали, които се използват в заниманията там, и е важно да не се изненадва и да не приема негативно този факт.

8. Да проявява търпение

Да учим нашите мъници на търпение е трудна задача, може дори да ни се стори непосилна в тази ранна възраст. В повечето случаи малките деца реагират бурно на всеки проблем или трудност, при необходимост да почакат или да се включат в някаква дейност, която не им е по вкуса. Въпреки че не е лесно обаче, добре е да инвестираме време и усилия, за да започнем да учим хлапето си още в детската градина да бъде търпеливо и да възпитаваме у него стремеж да не се подава спонтанно на първосигнални реакции. В дългосрочен план тази наша „инвестиция“ ще се изплати многократно, защото детето ни ще е развило едно много ценно житейско умение.

9. Да се отнася с другите така, както иска другите да се отнасят с него

Това е златно правило, което дори не се нуждае от обяснение. Детето ни постепенно ще научи от собствен опит значението на това сравнително кратко изречение, което като че ли събира есенцията на човешките взаимоотношения. Ние, родителите, можем да запознаем нашия малчуган с този основен принцип още преди да тръгне на детска градина и да научи от първо лице колко е важно да се отнасяме добре с хората около нас, за да ни отвърнат и те със същото.

Всеки родител желае да научи децата си на най-доброто, което знае, и се стреми да ги превърне в прекрасни и стойностни хора. За тази цел е много важно да говорим с тях, да им разясняваме важните неща и да ги възпитаваме с търпение и любов. Нека обаче постоянно си напомняме още един жизненоважен аспект на нашата мисия като родители – да бъдем добрият пример за тях. Да не забравяме, че за да възприемат всички изброени правила на доброто общуване, нашите хлапета трябва да са видели с очите си, че ние също ги спазваме. Така много по-силно ще им предадем посланието, което искаме да чуят, както и важните неща, които искаме да запомнят. 

Над статията работи: Яна Атанасова

Източник: www.baby-chick.com