Спазвайте тези 7 правила, ако все пак се налага да накажете детето си

наказание дете родител

Има много спорни твърдения относно наказанията, тяхната ефективност, значение и необходимост. Ако все пак сте решили да накажете своя малък наследник за определено действие или бездействие, е добре да се съобразите с тези простички правила, отнасящи се за прилагането на наказанията.

1. Никога не избирайте наказаниe, което да унижава или да причинява физически и емоционални страдания

Наказания от типа „ще ти изсипя супата на главата, ако не се храниш”, „ще те накажа с ръцете нагоре в тъмния коридор, ако не си послушен” или „ще те набия с пръчка” са меко казано безотговорни, дори садистични. Погрешната представа, че детето ви ще се държи добре, ако се чувства зле, трябва да бъде изкоренена завинаги. Деца, възпитавани по този начин, може и да променят поведението си пред родителите, но това няма да ги накара да променят поведението си по принцип. Най-много да започнат да правят нещата, водещи до наказание, тайно или да развият трайно недоверие и дори ненавист към родителите си, използващи подобни методи.

2. Винаги предупреждавайте за последствията, преди да накажете

Ако детето ви е започнало да рисува с тебешир по стените в хола, а вие го нахокате и накажете, без да сте му обяснили предварително, че това не е редно, помислете пак. Децата не се раждат с ясна представа кое е редно и кое – не. Ето защо, винаги обяснявайте за позволеното и непозволеното, както и какви ще са последствията, ако детето реши да не спази въведените правила.

3. Изберете наказание, което да има логическа връзка с действието на детето

Винаги избирайте наказание, което да има логическа връзка с действието на детето. Например – ако сте му забранили да рисува с пастели по масата и то все пак го направи, накажете го, като приберете пастелите за определен период. Не избирайте друго наказание – например, да го лишите от обещаната разходка в зоопарка или да не гледа телевизия. Когато детето не вижда логика между действията си и наказанието, това му пречи да проумее как и защо е постъпило неуместно.

4. Използвайте наказанието като синоним на естествено последствие

Кратко, ясно и без излишни емоции обяснете на детето какво ще се случи след действията му – какво ще се случи, ако не си пази играчките, ако не се храни с вас на масата или ако се държи невъзпитано. Но нека това не звучи като заплаха, а като разумно и ясно разяснение на естествените последици.

5. Бъдете последователни – не отменяйте наказание, което сте обявили

Ако кажете на детето, че последствието от чупенето на играчки ще бъде играчката да му бъде отнета, а след като това се случи и то започне да плаче и да се тръшка, вие проявите слабост и му я върнете, вече сте загубили своя авторитет. Винаги спазвайте това, което заявявате предварително. Винаги. Така не само учите детето да спазва правила, но и му показвате чрез своя пример, че трябва да държи на думата си, независимо от ситуацията.

6. Откажете се от наказания, свързани с биологичните потребности на детето

Никога не лишавайте детето от храна, вода, сън или неговата лична безопасност като форма на наказание. Винаги може да измислите разумно естествено последствие за действията му, без това да е свързано с действия, които са пряка заплаха за неговото физическо здраве

7. Покажете на детето съчувствие и обич, когато прибягвате към наказания

Не си мислете, че за детето наказанието ще е по-ефективно, ако сте студени, безразлични и демонстриращи гняв и враждебност. Точно напротив – винаги, когато прилагате наказанието (което трябва да е по-скоро естествено последствие), показвайте на детето, че това, че се налага да го накажете, е неприятно за вас. И разбира се – че го обичате. Когато ситуацията отмине, можете спокойно да му обясните, че дори и когато сте строги с него или се налага да понесе последствията от действията си, вие все пак го обичате много и сте на негова страна.

Автор: Ася Георгиева, Roditel.bg

Вижте още:

Защо не действат виковете и наказанията и как да накараме детето да ни чуе

10 начина да възпитаваме без викове, шамари и наказания

Как една майка учи 6 годишния си син на уважение към жените и на добри обноски

Възпитание с шамари? Не, благодаря!