Храненето през бременността – какво включва здравословното меню?

Здравословното хранене е от ключово значение за здравето на бъдещото бебе и за протичането на нормална бременност

здравословно хранене бременност
По време не бременността храненето е от изключително значение за здравето на майката и детето. Хранителният прием на бременната жена е един от най-важните фактори, повлияващи изхода и протичането на този толкова важен и отговорен етап от живота й.

Правилното хранене по време на бременността пази, както здравето на майката, така и здравето на бебето. То допринася в голяма степен за доброто развитие на бременността и за нейния благополучен изход – раждането на здраво, жизнено и с нормално тегло бебе.

Повечето здравни специалисти са на мнение, че по време на бременност дневните хранителни норми не би следвало да се различават съществено от тези при добре балансираната диета (с изключение на количествата желязо, които се увеличават значително).

Необходими хранителни вещества за здравословна бременност

Белтък:

Той се съдържа в най-големи количества в млякото, млечните продукти, рибата, месото и месните продукти и яйцата. Бобовите храни /боб, леща, соя/, ядките и семената са добри източници на белтъци.

Калций:

Добър източник на калций са млякото и млечните продукти, където той е в лесно усвоима форма. Препоръчителното дневно количество на калций е от 1200 до 1500 мг.

Натрий:

Натрият играе важна роля за нормалния растеж и помага да се регулира нивото на вода в организма. Препоръчителното количество на натрий по време на бременност е от 2000 до 8000 мг. на ден. Да се използва йодирана сол. Ниският прием по време на бременност създава риск за изоставане в умственото развитие на новороденото.

Желязо:

По време на бременност потребността от желязо рязко нараства. Затова бременната жена се нуждае от желязо в по-големи дози, особено през последните периоди от бременността. Този минерал е от жизнено значение за производството на хемоглобин (червените кръвни телца) и за предотвратяване на често срещаната при бременните желязо дефицитна анемия. Основният източник на желязо е храната. Богати на лесно усвоимо желязо са черен дроб, месо и месни продукти, риба. Добри източници са още и пълнозърнестият хляб, бобовите храни, овесените ядки, вареното жито, пшеничените зародиши, листните зеленчуци, сушените плодове и др.

Фолиева киселина и бременност

Бременните жени се нуждаят от два пъти повече фолиева киселина. Добри източници на фолиева киселина да всички видове зелени листни зеленчуци, бобовите храни, пълнозърнестия хляб, ядковите плодове и др.

Витамин С:

Той се съдържа в чушките, зеления грах, карфиола, зелето, зеления лук и чесъна, а от плодовете – шипките, цитрусовите плодове, пъпешите, ягодите, кестените и др.

Вода

Приемът на вода е от изключително значение за организма на бъдещата майка. Тя трябва да консумира от 6 до 8 чаши вода на ден.

Продукти, които следва ДА СЕ ИЗБЯГВАТ при бременност:

Сурови месни деликатеси, пушени, сушени месни деликатеси и колбаси, морски деликатеси, сурови яйца, непастьоризирано мляко, меки сирена, алкохол, тютюнопушене.

Алкохолът е абсолютно забранен. Няма количество алкохол, което да е безопасно за бременността. Той засяга развитието на плода и води до фетален алкохолен синдром и други разстройства при него. Отказът от консумацията на алкохол следва да стане с научаването за бременността и продължава и през периода на кърмене.

Тютюнопушенето по време на бременност уврежда здравето както на бъдещата майка, така и на плода, като констатацията е потвърдена от редица изследвания.

Да се ограничава кафето и напитките съдържащи кофеин. 

 

Полезни съвети:

При общите неразположения на бременността правилното хранене може да помогне!

  • При гадене и повръщане да се ядат препечени филийки, сухар или солени бисквитки. Честа консумация дневно на малки количества храна.
  • При запек да се консумират повече храни, богати на влакнени – пълнозърнест хляб, сурови плодове и зеленчуци. Да се пият повече течности – вода, яйрян, плодови сокове, леки супи.
  • При тежест след нахранване да се консумират често и в малки количества храна. Храната да се пече или задушава, вместо да се пържи. Да се пият течности между храненията, а не по време на храненията.
  • Препоръчват се разходки след хранене.
  • За балансиране и здравословно хранене да се консумира всеки ден поне по един представител от основните групи храни:

– хляб и зърнени храни;

– мляко и млечни продукти.

– плодове и зеленчуци.

– нетлъсто месо, птици, риба, яйца или алтернативи (боб, леща, ядки)

                                                                                                  Автор: Д-р Г. Карауланова

Вижте още:

Фолиева киселина – защо е важна по време на бременност?

Резус-фактор и значението му за бременността и бебето

Влиянието на хормоните по време на бременността

Бременност и контракции