Влиянието на хормоните по време на бременността

хормони, бременност, Roditel.bg, Списание Родител

Better Writer Ad

Щом зародишът се захване в матката, започва освобождаването на хормони, които предизвикват спиране на менструацията и подготвят тялото на жената за предстоящата бременност. Те също така „заблуждават” и имунната система, така че тя да приеме плода и да не го изхвърли като чуждо тяло.

Промените, които ще наблюдавате ден след ден във вашето тяло, се дължат на влиянието на различни хормони, които се отделят от жлезите, яйчниците и плацентата. Интензивното им действие е това, което поддържа бременността и осигурява здравословното развитие на бебето.

Хормоните подготвят също така матката, таза и млечните жлези за раждането и кърменето.

 

Ролята на хормоните по време на бременността

Естроген–Прогестерон

Първоначално тези хормони се произвеждат от яйчниците, а впоследствие от плацентата и бебето. По време на бременността производството и на двата посочени хормона се увеличава – те са стократно пъти повече.

Най-важната им функция е да омекотят мускулите и тъканите в тялото на майката, така че то да се адаптира към нарасналите нужди на бременността. Тези хормони са отговорни също така и за някои от неприятните признаци на бременността, като например ранно гадене, запек и разширени вени.

Няколко часа след раждането действието на хормоните спада драстично,предизвиквайки чувствителните промени, които обикновено майките усещат след като родят.

Релаксин

Този хормон, който се произвежда от плацентата, омекотява свързващите тъкани и стави в тялото на бременната, главно в тазовата област. Благодарение на неговото действие, ставите стават толкова еластични, че тазът спокойно може да приеме матката, която постоянно се увеличава.

Пролактин и окситоцин

Това са два хормона на хипофизата, които подготвят млечните жлези за кърмене и увеличават производството на мляко. Действието им достига своя връх по време на кърменето. Окситоцинът предизвиква също така и маточните контракции и при самото раждане.

 

Силното хормонално действие оказва влияние по най-различни начини. Възможно е бъдещата майка да стане емоционална, лесно падаща духом, както и да почувства непоносимост към някои миризми и храни, които са ви били любими преди това.

Преумората на жизнените органи може да причини отпадналост, умора или сънливост, падане на кръвното налягане и тенденция към припадъци.

„Ранното неразположение”, изразяващо се в гадене, позиви за повръщане и липса на апетит, са сред най-често срещаните симптоми в началото на бременността. Може да се появят по което и да е време през деня, особено ако бременната е уморена или гладна.

С развитието на бременността и след като тялото отново постигне хормонално равновесие, тези симптоми отшумяват.

 

Вижте още:

Определяне на термина при бременната жена

Колко килограма е нормално да качи бременната жена?

Фолиева киселина – защо е важна по време на бременност?

10-те най-чести ранни признаци за бременност