Д-р Георги Вакрилов: „Не отлагайте бременността, след определена възраст проблемите със зачеването нарастват“

изследвания по време на бременност

Зачеването и проблемите, свързани с него, стават все по-често срещани в съвременния свят. Много двойки се сблъскват с трудности при опитите за създаване на семейство, което често изисква професионална помощ и редица медицински изследвания. За да разберем повече за тези предизвикателства и възможностите за справяне с тях, се свързахме с Д-р Георги Вакрилов, главен лекар в Инвитро АГ център „Димитров“.

Д-р Вакрилов посвещава над 30 години от кариерата си на репродуктивната медицина и е един от водещите новатори в областта. Той е част от екипа, създал първите в България двойка близнаци, родени след инвитро оплождане през 1992 г. Две години по-късно се ражда първото у нас бебе от замразен ембрион, а специалистът е част от иновацията. През 2005-та година проплаква и първата двойка близнаци от замразени ембриони, като д-р Вакрилов отново е водещ в екипа, осъществил този забележителен успех. Сред последните му постижения е появата на бял свят на бебе от седемгодишен замразен ембрион.

– Д-р Вакрилов, има ли тенденция за ръст в случаите, свързани с проблеми при зачеването или невъзможност за износване на плода, какво показва вашият опит?

– Забързаният начин на живот безспорно се отразява на проблемите при двойките, свързани както със зачеване, така и с по-късни неблагоприятни последствия. През последното десетилетие сякаш живеем на бързи обороти и материалното измества другите важни неща в нашия живот, каквито са семейството и децата. Късното желание за родителство, след като вече сме осигурили кариерата, дома, колата и т.н., за мнозина е желано след 35, дори 40 години. Не бива да забравяме, че човешката природа е такава, че ние, специалистите по репродуктивна медицина, можем много да помогнем, но невинаги. Ето тук започват нарастващите с всяка година проблеми, свързани със зачеване в „зряла“ възраст и съответните трудности за износване на плода. Разбира се, и при младите двойки има трудности, но  своевременно потърсената медицинска помощ може да реши много репродуктивни проблеми. Добре е да се знае, че инвитро процедурите не са панацея, те са решение на проблемите при не повече от 20% от двойките. 

– На какво най-често се дължат проблемите със забременяването при съвременните жени и кои са основните рискови фактори?

– Освен желанието за късно родителство, за което споменах, има редица други причини. свързани със света в който живеем: нездравословен начин на живот, химизацията на храните, обездвижването, ползването на горещи душове и вани, тесните дрехи. Всичко това наричам „забързани начин на живот“. Има и чисто медицински причини, които срещам в над 30 годишната си практика. В по-късна възраст, особено след 35-37 г., са възможни множество опасности, които се срещат много по-рядко в млада възраст. Към тях можем да споменем намаляване на яйчниковия резерв, т.е. възможността на жената да има нормална овулация и да произвежда яйцеклетки. Важно е да обърна внимание, че редовната менструацията не означава съхранен яйчников резерв.

Всеизвестен е фактът, че момичетата се раждат с всичките си яйцеклетки, които с напредване на възрастта също остаряват. Оттук следва и по-голямата честота на генетичните аномалии. Увеличена честота на спонтанни аборти или преждевременно раждане също са рискови фактори.  Също и гестационният диабет, който е характерен само за бременните жени и е по-чест с напредване на възрастта. Да не забравяме и прееклампсия и еклампсия – усложнения при бременност, характеризиращи се с високо кръвно налягане, гърчове и др., което отново се среща по-често при бъдещи майки в напреднала възраст.

– Според някои статистики жените все по-късно се решават да имат първо дете. Каква е препоръчителната възраст за първо раждане и има ли препоръки относно възрастта при втора или трета бременност?

– Младостта е времето за рожба и двойките трябва да знаят, че не бива да се чака, когато бебето се бави. Най-добрата възраст да станеш майка е между 18 и 32 години. Не са рядкост случаите, в които първото дете е родено да кажем на 25 години и жената желае отново да стане майка след десетина години, но среща проблеми. Задавали са ми въпроси в тази връзка – „защо така се получава, та аз вече съм раждала“ и т.н. Мили дами, за съжаление яйчниковият резерв с години намалява и се изчерпва дори и на 30 години. Тази необратима тенденция е различна за всеки. Често тя е в основата на проблемно зачеване дори и при момичетата. Затова препоръката ми е да не се отлага. Животът невинаги върви по начина, по който сме го планирали. Това е разбираемо. Понякога късно срещаме подходящия партньор или нещо друго измества вниманието ни. Въпреки това съм длъжен да информирам за всички рискове, а двойките сами да вземат решение как да постъпят. 

– Сякаш повече се говори за рисковите фактори при бременност при дамите и има повече препоръки към тях. Но какво бихте казали за бъдещите бащи – как те биха могли да подпомогнат процеса по зачеване и какво им влияе негативно?

– Когато говорим за репродуктивни проблеми, то и мъжете, и жените срещат затруднения в еднаква степен. Но вие сте права и наистина говорим по-често за дамите. Това вероятно се дължи на многото причини при тях, които биха довели до различни проблеми. За разлика от дамите, при мъжете е необходимо да се направи едно изследване – спермограма, което дава бърз и изчерпателен отговор дали има проблем. През последните години се наложи модата на впитото бельо и тесните дънки, които обаче оказват негативно влияние и момчетата трябва да знаят това.

– Каква е ролята на тютюнопушенето и алкохола при опитите за зачеване и до каква степен те могат да повлияят в един ранен етап на бременността, когато жената все още не знае, че е забременяла?

– Добре известно е, че тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол се отразяват негативно. Не мога да посоча в проценти с колко спада успеваемостта за зачеване, но определено се отразява. От друга страна за бременните жени не е препоръчително да пият алкохол, да пушат или да употребяват вредни вещества. Ако нещо подобно се е случило, преди да узнаят, че ще стават майки, е добре да информират личния си АГ специалист.

– Кога е необходима консултация със специалист и има ли период, след който се счита, че е налице проблем със забременяването?

– Принципно се смята, че има проблеми, ако няма забременяване до 2 години. Това обаче важи при сравнително млада възраст 20-25 години. При възраст на жената над 35 г., ако няма бременност при редовни опити в рамките на 6 месеца, трябва да се проведе задължителна консултация с репродуктивен специалист.

– Какви са стъпките, които обикновено са необходими, когато се счита, че има вероятност за проблеми със зачеването – има ли стандартни изследвания и процедури, с които се стартира?

– Стъпките, по които стандартно се върви, са следните: започва се със среща на лекаря с двамата партньори и се прави подробна анамнеза на безплодието и наличие на вредни фактори. Следва ултразвуково изследване на жената с цел отхвърляне на проблеми с репродуктивните органи. Хормонално изследване на жената, за да се определи яйчниковия резерв. След това – ултразвуково проследяване за наличие на овулация и накрая се прави спермограма на мъжа. В зависимост от получените резултати, се съставя стратегия за по нататъшно лечение.

– Какво мислите за хранителните добавки по време на бременност – има ли такива, които трябва да се приемат, и такива, които не препоръчвате? 

– Аз лично съм привърженик на естественото, пълноценно и балансирано хранене. Бременната жена трябва да приема всички необходими за правилното развитие на бременността и плода хранителни вещества като плодове и зеленчуци, млечни продукти, месо и риба.

Разбира се, не трябва да се прекалява с количествата на храната, за да не се увеличи прекалено много теглото. Това е задача на женската консултация, по време на която лекарят следи теглото и дава необходимите напътствия. Какво по-хубаво от пресните салати, домати, ягоди, череши. Допълнителните хранителни добавки, освен в редки случаи, не са необходими.

– Какъв е вашият съвет към двойките, които преминават през трудности при зачеването?

– Към всяко проблемно зачеване трябва да се подходи индивидуално. Успехът понякога идва бързо.  Друг път извървяваме дълъг път. Мисля, че през годините повечето  от причините за безплодие станаха  известни. Понякога дори само с няколко килограма по-ниско тегло и жената успява да зачене. Медицината в тази област се разви изключително бързо и в помощ на семействата. Щастлив съм, че много се промени и отношението към семействата с репродуктивни проблеми. Темата „безплодие“ днес не е табу.

Интервюто взе: Ася Георгиева, Roditel.bg