Ядете много риба през бременността? Помислете пак!

Бременните жени, които ядат риба повече от три пъти седмично, рискуват да родят деца с ендокринни смущения, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Рибата е източник на органични замърсители, някои от които причиняват ендокринни смущения. Те могат да допринесат за затлъстяване на децата и за проблеми в растежа, според изследване.

Учени са анализирали данни за 26 184 бременни жени и децата им в Европа и САЩ, като малките са проследени до 6-годишна възраст. Консумацията на риба на майките варирала от 0,5 пъти седмично в Белгия до 4,45 пъти седмично в Испания.

От проследените 8215 деца 31% пораснали по-бързо от раждането до втория си рожден ден, докато 19,4% и 15,2% били с наднормено тегло или затлъстяване съответно на четири и шест години. Жените, яли риба повече от три пъти седмично през бременността, родили по-често деца с наднормено тегло.

Американското управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата още през 2014 г. препоръча на бременните жени да ограничат консумацията на риба до три пъти седмично, за да не излагат излишно бебето си на живак. Този метал е вреден за развитието на мозъка на децата.

Лекари препоръчват също да се консумира риба, живяла в естествена среда, а не такава, отглеждана в развъдници. Сьомгата, например, която се отглежда по изкуствен път, съдържа диоксини и повече канцерогенни вещества, в сравнение с тази, която расте в естествени условия. Най-замърсена е сьомгата, която идва от Северна Европа, показва проучване на американски учени. А именно тя най-често се предлага в магазинната мрежа у нас.

Затова – по-добре си хапвайте риба, отглеждана в естествена среда, като пъстърва например, и то – в умерени количества

Добре е бременните да избягват и  пушените риби, ако не са приготвени на огън, тъй като те може да са заразени с бацила на листериозата.
Вижте още:

Омега-3 през бременността – да или не?

Ежедневието на бременните в 16 забавни илюстрации

Плодовете през бременността – ето как се отразяват на бебето

7 забранени храни по време на бременност