Преносена бременност

преносена бременност

Какво означава „преносена бременност“? Какви са причините за нея и симптомите при преносеност на плода? Как изглежда преносеното бебе? Трябва ли бременната жена да се притеснява, ако раждането закъснява и какво се предприема обикновено при преносена бременност?

Ако сравняваме преносената бременност с преждевременното раждане, тя е доста по-рядко явление. Статистиката показва, че около 2 до 3% от всички бременности завършват с преносеност на плода. Това означава, че терминът или очакваната дата за раждане на бъдещата майка е отминал и бебето все още не се е появило.


 

Кога бременността е преносена?

Обикновено една нормална бременност е със средна продължителност около 40 седмици. Това са 9 календарни месеца, които са равни на 10 лунарни месеца (от по 28 дни), или близо 280 дни от първия ден на последната редовна менструация. Един лунарен месец има 4 гестационни седмици.

Според специалистите, една бременност се счита за преносена, ако продължи след 42-тата гестационна седмица (тоест повече от 294 дни) и завършва с раждане на бебе с признаци на преносеност.

Важно е да се направи едно уточнение – голямата част от бъдещите майки не могат да посочат с точност деня на зачеването на бебето и това прави много трудно абсолютно точното определяне на термина. Ето защо, винаги са допустими разлики от няколко дни повече или по-малко и затова е трудно да се установи на практика дали има преносеност само по календара.

Има и бременност, която трае 42 седмици и повече и приключва с раждането на нормално доносено дете без признаци на преносеност. Тя се нарича пролонгирана бременност и се среща два пъти по-рядко от преносването.

Признаци на преносеност

Плацентата

Колкото повече напредва бременността и бебето се развива, плацентата постепенно претърпява изменения, намаляващи нейната функционалност. Това е така нареченото „узряване“ (или „презряване“) на плацентата, което при преносената бременност може да доведе до по-слабо или по-силно изразена плацентарна недостатъчност. Тя може да бъде опасна, в случай, че бебето не получава достатъчно кислород.

Ако времето след термина продължава да напредва, а раждането все още не е настъпило, възможно е при ултразвуков преглед да се установят дегенеративните процеси в плацентата – намаляване на дебелината ѝ, кисти, калцификати, участъци на мастно изграждане в структурата й. Всичко това води до намаляване на тази площ от плацентата, която изхранва плода. Установяването на признаци за стареене на плацентата при ултразвуково изследване, когато има преносена бременност, е възможно да покажат, че плацентата вече не се справя с нуждите на растящото бебе.

Околоплодната течност

При преносената бременност тя намалява, като според специалистите количеството й обикновено спада с около 100-200 милилитра средно на седмица. На термина приблизителното количество на околоплодните води е 800-900 милилитра, докато в 42 гестационна седмица то се редуцира наполовина, достигайки понякога 300-400 милилитра. Заедно с това намалява и бактерицидността на околоплодната течност, което създава риск за инфекции при бебето (например вътреутробна пневмония).

Признак на преносването на плода е и липсата на така наречените „предни води”. Това е амниотичната течност в долната част на околоплодния мехур, която действа като клин и при начало на раждането спомага за разширение на родовия канал.

Белег на преносената бременност е също така и понижаването на концентрацията на глюкоза в околоплодните води.

Пъпната връв

При преносена бременност се наблюдава намаляване на тъканта, която изгражда пъпната връв. В тази връзка и поради намаляването на околоплодната течност може да се повиши рискът от инциденти, свързани с притискането на пъпната връв.

Шийката на матката

Ако след края на 40-тата седмица от бременността шийката на матката е незряла, това подсказва за голяма вероятност от преносеност на бременността.

Коремна обиколка и тегло на майката

Заради по-малкия обем на околоплодните води, при преносеност на плода се установява и смаляване на обиколката на корема на майката. Като белег на преносена бременност се приема задържането на теглото на майката – тя спира да качва килограми, дори може те да започнат леко да намаляват.

Как изглежда преносеното бебе?

Ако бременността е преносена, при раждането бебето изглежда малко особено, но в повечето случаи то не се нуждае от специални грижи. Белези на преносеност при новороденото са:

 • по-големите размери – много често теглото му надвишава 4000 грама;
 • липса на мазния слой на кожата на новороденото, наречен верникс;
 • необичайно дълги нокти и дълга коса;
 • липса на лануго – меките и фини косъмчета, които покриват тялото на новороденото бебе и обикновено се изхвърлят през последния месец на бременността;
 • суха и набръчкана кожа – понякога повърхностните слоеве се отделят, с други думи кожата се лющи;
 • понякога се наблюдава зелен оттенък на кожата, който се дължи на попадането на мекониум в околоплодната течност;
 • слабо изразена подкожна мастна тъкан;
 • повишена плътност на черепните кости, което създава проблеми при преминаването на главата през родилния канал.

Характерно усложнение при преносената бременност е аспирацията на мекониум от плода преди или по време на раждането, което има сериозни последствия.

Възможни причини за преносената бременност

Науката предполага, че следните състояния допринасят за забавяне на раждането и преносването на плода:

 • Неточен термин – ако бъдещата майка не може да си спомни с точност първия ден на последната редовна менструация или ако има по-дълъг цикъл от 28 дни;
 • Генетична предразположеност – съществува такава теория, тъй като преносената бременност се среща по-често при бременни жени, чиито майки също са преносвали бебетата си;
 • Първо раждане след 30-годишна възраст – смята се, че при тези майки по-често се случва преносеност на плода;
 • Ако първата бременност на бъдещата майка е била преносена, има по-голяма вероятност и следващата да е такава;
 • Хормонален дисбаланс – при понижени нива на естрогени, калий и калций;
 • Недостатъчно количество рецептори за окситоцин в матката в края на бременността. (Окситоцинът е хормон, отделян от хипофизата, който има основно значение за осъществяването на родилния процес чрез стимулирането на контракции);
 • Здравословни проблеми при майката – например хронични заболявания на половите органи, заболявания на черния дроб, на стомаха, патология на щитовидната жлеза и др.;
 • Психологически причини – страхове у майката (например опасенията за спонтанен аборт, неосъзнати или осъзнати страхове, свързани с болката или с протичането на раждането), напрегнато очакване, тревожност, стрес и притеснение;
 • Причини от страна на плода – такива могат да бъдат аненцефалия, хидроцефалия, микроцефалия, синдром на Даун, поликостозни бъбреци, незряла имунна система на бебето и др.

Какво се предприема при преносена бременност?

Когато бременността достигне 41-вата гестационна седмица и бебето все още не бърза да се ражда, най-вероятно бъдещата майка ще постъпи в болница за внимателно наблюдение.

Ако след 40-тата гестационна седмица все още липсва родова дейност, е необходимо редовно проследяване на сърдечните тонове на бебето, за да се диагностицира навреме евентуално фетално страдание. Често ще се извършват ултразвукови прегледи за оценка на състоянието на плацентата. Впоследствие акушер-гинекологът ще определи най-подходящия начин за родоразрешение.

При преносената бременност не трябва да се подценяват и психологическите и емоционални аспекти на случващото се. Определено нетърпението, притеснението, напрежението, очакването и неяснотата изострят нетърпението на бъдещата майка и тя ще трябва да положи усилия да се пребори с тях и да запази спокойствие.

Много бременни жени, които преносват бебето си, се впускат да практикуват популярни домашни методи за предизвикване на раждането. С тях трябва много да се внимава, тъй като някои са по-безобидни като масаж между палеца и показалеца на ръката или добавяне на балсамов оцет и босилек към салатата, но други могат да бъдат и опасни като каране на кола по неравен терен или пиене на рициново масло.

Сред начините за безопасно стимулиране на раждането по естествен път са:

 • ежедневни продължителни разходки;
 • изкачването на стълби (със задължителни почивки за възстановяване на дишането);
 • деликатен и лек разгряващ масаж в областта на кръста;
 • 20-30 минутен затоплящ гърба душ (но водата не трябва да бъде прекалено гореща);
 • стимулация на зърната на гърдите – няколко пъти на ден по 5-10 минути;
 • секс при взаимно желание на партньорите.

При всички положения най-добре е преди да се прилагат каквито и да са методи, за да започне раждането от само себе си, бъдещите майки да се консултират с акушер-гинеколога си.

Над публикацията работи: Яна Атанасова, Roriditel.bg

Вижте още:

Как влияе на бебето стресът на майката по време на бременност?

Фактори, които водят до преждевременно раждане

Какво усеща, чува, вкусва и помирисва бебето по време на бременността?

16 съвета за безопасно хранене по време на бременност