16 съвета за безопасно хранене по време на бременност

Има много бременни дами, които не биха се замислили преди да опитат тестото за сладките още преди да са ги сложили във фурната. „И какво от това?“ ще си кажем. Истината е, че суровото тесто може да бъде опасно по време на бременност, тъй като то обикновено съдържа яйца, които все още не са минали през топлинна обработка, а това определено не е добра идея, когато жената очаква бебе.

Всяка година милиони хора се разболяват от заразена храна, а бременните жени са между най-уязвимите групи. Заболяванията, които се пренасят с храните варират от по-леки, които причиняват симптоми като при обикновена вирусна инфекция – разстроен стомах, диария, спазми и главоболие – до такива, които могат да доведат и до фатален край. Болестите, предавани чрез храни и напитки се появяват при консумацията на хранителни продукти, заразени с различни бактерии, вируси, паразити и токсини. Най-често срещани са заболяванията, причинени от бактерии в храната.

Понякога е много трудно да избегнем бактериалните инфекции, но особено за бъдещите майки ще бъде много полезно да следват няколко съвета, които могат значително да намалят вероятността те или някой друг от семейството им да се зарази чрез храната.

Ето някои от най-важните насоки за предпазване и безопасно хранене по време на бременност:

1. Измивайте си ръцете винаги преди приготвяне на храна или готвене и задължително след: използването на тоалетната, смяната на пелените, ако вкъщи има бебе, докосването на животни, изхвърлянето на боклука, пипането на сурови меса, риба или яйца.

2. Приготвяйте месото винаги уел дан (well done), тоест много добре изпечено или сготвено.

3. Ако си претопляте остатъци от предходното хранене, уверете се, че храната се е нагорещила добре в предварително загрята фурна.

4. Измивайте много добре плодовете и зеленчуците.

5. Не консумирайте и всячески избягвайте сурови яйца или продукти и храни, които съдържат яйца без достатъчна термична обработка.

6. Когато си готвите яйца, те трябва да бъдат твърдо сварени или пържени и печени, докато жълтъкът не се втвърди.

7. Ако си вземате храна за вкъщи, която не сте могли да изядете в ресторанта, задължително я съхранявайте в хладилник.

8. Задължително проверявайте сроковете на годност на всички продукти, които купувате или вече имате вкъщи, преди да ги консумирате или да готвите с тях. Изхвърляйте всички храни с изминал срок на годност.

9. Редовно почиствайте хладилника, за да премахнете всички бактерии, които може да са се разпространили с храната.

10. Измивайте всички плотове, дъски за рязане и прибори с гореща вода и препарат за съдове.

11. Използвайте отделни дъски за рязане – за плодове и зеленчуци, за млечни продукти като сирене и кашкава и за месо.

12. Изхвърляйте незабавно плесенясалите храни.

13. Хладилникът ви трябва да бъде настроен на температура от 4 градуса С или по-ниска, за да се предотврати разпространението на бактерии от храната. Фризерът трябва да бъде настроен на -18 градуса С или на по-ниска температура.

14. Поставяйте всяка храна в хладилника веднага след като се охлади (ако е току-що сготвена) или най-много до два часа след като е била приготвена.

15. Препоръчително е да оставите замразените храни да се размразяват в хладилника или в микровълнова печка, а не на стайна температура.

16. Ако храната е престояла извън хладилника повече от 2 часа, не я консумирайте.

Автор: Д-р Лора Райли

Вижте още:

Как се формира бебешкият мозък през бременността?

7 забранени храни по време на бременност

Храненето през бременността – какво включва здравословното меню?

9 полезни храни по време на бременност