Да забременееш, докато си бременна? Възможно е!

Чували ли сте за медицинския феномен „суперфетация“? Така се нарича бременност, възникнала по време на друга бременност. Такъв съвсем реален случай е документиран във Великобритания, където бременна с близнаци заченала трето дете и родила… тризнаци.

Според специалисти, човешкият организъм е „програмиран“ така, че да не позволява това да се случи, но въпреки това, изключения има. Британската родилка на тризнаци е едва шестият подобен случай, описан в научни източници за последните сто години.

При суперфртацията втората бременност настъпва скоро след първата – с разлика от две до четири седмици.

Еволюцията е развила жената така, че при бременност тя не отделя яйцеклетки. А дори това да се случи, те не могат да бъдат оплодени, защото семенната течност не може да проникне до тях. Но ето, че има и изключения. За пръв път за феномена е съобщено през 1865 г., обяснява проф. Саймън Фишъл – специалист по фертилитет, изродил първото ин витро бебе през 1978 г., пише offnews.bg

Възможно е при суперфутация едно от децата да не успее да се развие и да загине в утробата. Причината е, че ембрионите се борят за храна и ако единият е по-слаб, може да остане без нужните му хранителни вещества. Всичко това зависи от плацентата. В случая с британката развитието на нещата било благоприятно и трите деца са родени в добро здраве.

В Рим е документиран случай на суперфетация на жена, заченала с 3-4 месеца разлика.

Като цяло, явлението е по-често срещано при някои гризачи, при зайците, конете и овцете.

Вижте още:

Ядете много риба през бременността? Помислете пак!

Ежедневието на бременните в 16 забавни илюстрации

Шест вредни навика, които влияят на забременяването

Плодовете през бременността – ето как се отразяват на бебето