Шест вредни навика, които влияят на забременяването

бременност забременяване.j

Стресът, нездравословното хранене, воденето на заседнал начин на живот са навици, които се определят като „вредни“ или не до толкова полезни като здравословното хранене и редовното спортуване. За това често ги свързваме с нашето здраве и ежедневен живот, както и с възможността за зачеване. Когато се правят безуспешни опити за бременност и преди консултация с лекар специалист по репродуктивна медицина е нормално да се сблъскваме с добронамерени съвети от сорта на „Спиш ли добре?“, „Да не би да си прекалено стресирана в работата?“, „По-добре не се вманиачавай!“.

Истина или лъжа е, че лошите навици пречат на забременяването?

На този въпрос ще отговори д-р Виктория Верду, специалист в испанската клиника за изследване на стерилитета и ИнВитро оплождане – Ginefiv.

 1.  Стрес

  „Стресът влияе върху всички аспекти от живота на хората, както и когато искаме бебе, въпреки че не съществуват научни доказателства за това.“ твърди д-р Верду. Стресът действа върху хипоталамуса, който се грижи за регулирането на половите хормони. „Лесно е да се осъзнае, че стресът може да доведе до безплодие при някои жени.“

  При жените силния стрес може да доведе до тъй наречената аменорея – менструални цикли, които са нередовни или липсват. Всяка жена, която иска да забременее, трябва да знае в какъв етап от цикъла си е и най-вече кога е момента в който може да зачене. Това  може да се определи по-точно, колкото по-редовен е цикъла. За това стресът трябва да се контролира, както при жените така и при мъжете. „Стресът също вреди и на мъжете – намалява ефективността и броя на сперматозоидите“ обяснява д-р Верду. Друго негативно влияние на стресът е че провокира безсъние, което също има лошо влияние върху организма.

 2.  Безсъние

  Според д-р Верду има проучвания, които са доказали че смущенията в режима или в циркадния цикъл намаляват репродуктивния капацитет. „Същите влияят на метаболизма и покачват стреса“, може да се каже, че и двата вредни навика – стреса и безсънието вървят ръка за ръка и резултатите от тях пречат на забременяването.

 3.  Наднормено или ниско тегло

  Когато Индекса на телесната маса (ИТМ)е много над или под нормата. „Телесното тегло има важна роля в репродуктивните възможности на двойката. Драстичната промяна, рязкото напълняване или отслабване, могат да доведе до стерилитет както при мъжете така и при жените. Предполага се че 12% от първичното безплодие е в следствие на проблеми с телесното тегло.“

  Теглото и на двамата партньори е важен фактор, защото телесната мазнина има въздействие върху хормоните, които са свързани с редовната овулация при жените и с произвеждането на сперматозоиди при мъжете. При случаите на тежко затлъстяване при мъжете броят на сперматозоидите и подвижността им намаляват с почти 24%.

 4. Нездравословното хранене

  Храненето е изключително важно, както и физическите упражнения и контрола на стреса, жизненоважни са за да се поддържаме здрави на всяка възраст. Здравословното хранене не е важно само за зачеването, важно е за нормалното функциониране на организма във всяка ситуация. „Разнообразното хранене, което включва храни от всички групи, ниски на мазнини и с високa хранителна стойност, осигурява на двойката достатъчно витамини и минерали необходими за правилната репродуктивната функция“ казва д-р Верду.

  Грешно е да се вярва, че при прием на определени храни се забременява по-лесно. „Не съществува диета, която да те прави по-плодовит и да помага в забременяването. Това което знаем е че са важни веществата: Омега 6, фолиевата киселина, витамините B и D“.

 5.  Тютюнопушенето

  „Тютюнопушенето е една от  най-ясните причини за безплодие“ отсича д-р Верду. „Жените пушачки имат 50% по-малък шанс да забременеят“. Данните и статистиката потвърждават това: когато си пушачка е все едно да си с 10 години по-възрастна от гледна точка на плодовитостта. Това е така, защото жените пушачки винаги имат по-лошо качество на яйцеклетките и на ембрионите, по-висок процент хромозомни аномалии при плода. Възрастта при която влизат в менопаузата също е по-ранна с от 1-4 години.

  Този навик не вреди само на жените. „При жените тютюнопушенето може да провокира разстройства в менструалния цикъл, Фалопиевите тръби, шийката на матката, увеличава риска от извънматочна бременност; при мъжете въздейства върху състава на семенната течност. Тютюнът съдържа стотици вещества, като някои от тях имат въздействие върху ДНК-то на сперматозоидите“. Тютюнопушенето възпрепятства зачеването дори при процедури на асистирана репродукция.

 6.  Алкохол

  Също като тютюнопушенето, алкохолът има въздействие върху двата пола. „Специалистите твърдят, че едно или две питиета дневно могат да имат неблагоприятно влияние върху плодовитостта.“ Например в Испания, 65% от пълнолетните пият алкохол понякога, 77% от мъжете и 54% от жените (жените освен това пият по-рядко). „Значителната консумация на алкохол при мъжете води до понижаване броя на сперматозоидите и тестостерона, покачва естрогена.“ При жените прекомерният прием може да доведе до подобни резултати, в комбинация със стрес води до нередовни менструации или менструации при които липсва овулация (при отсъствие на овулация е невъзможно да настъпи бременност, защото няма яйцеклетка).

Кога трябва да се консултираме със специалист?

Понякога, дори при водене на здравословен начин на живот, бременността не настъпва по естествен път и е необходимо да се направи консултация с лекар специалист за да се открият причините или специфичните проблеми свързани с фертилитета. Специалистите препоръчват да се посети кабинета на специалист по репродуктивна медицина:

 • След 1 година опити за бременност, при жени под 35 години
 • След 6 месеца опити за бременност, при жени над 35 години

Материалът е подготвен от: Медицински център Асцендент

Вижте още:

Тайните на успешното забременяване

10-те най-чести ранни признаци за бременност

13 суеверия за бременността, раждането и бебето

Плодовете през бременността – ето как се отразяват на бебето