Тайните на успешното забременяване

успешно забременяване бременностНякои двойки използват лятната отпуска и като време, в което опитват да създадат дете. „Те и всички останали обаче трябва да знаят, че на успешното забременяване пречат три основни причини – инфекции като хламидиалната, вродени и появили се по-късно аномалии в тялото на жената и хормонални проблеми“, заявява пред „Труд“ д-р Антони Ненов, началник на Гинекологичното отделение в столичната Втора АГ болница „Шейново“.

При инфекциите в 95% от случаите става дума за предавани по полов път, а при останалите – източник са близките органи до репродуктивните. Затова първият съвет на д-р Ненов е от мига, в който момичето започне да води полов живот, да си избере гинеколог. Той трябва да й е постоянен съветник, който да се търси при всеки проблем. „По този начин ще се пресече вероятността от тежки последици от инфекции, защото лекарят ще се намеси и няма да ги допусне“, посочва АГ специалистът. Според него най-голямата грешка е пациентката да се самолекува и да следва препоръките на приятелка или съседка.

„Признак, че момичето има хормонален проблем, е, когато закъснее първата й менструация. В съвремения живот тя се появява на около 11-12 максимум 13-годишна възраст. Ако се забави и се случи на 14-15 и даже 16 г., това е сигнал, че нещо не е както трябва и тийнейджърката трябва да потърси специалист гинеколог с ендокринологична насоченост“, категоричен е д-р Ненов. Лекарят ще разтълкува ситуацията, ще намери причината за възникването й и ще започне трайно и постепенно лечение на проблема.

„Следващата стъпка, която води до успех във важното начинание, е жената да реши не само от кого да има дете, а и кога“, каза още акушер-гинекологът от „Шейново“. При него са идвали пациентки, които са забременявали, но споделяли, че моментът не бил подходящ, затова извършвали по един-два аборта. Но това е предпоставка впоследствие да има затруднения със зачеването, тъй като прекъсването на бременност води до проблеми.

„Създаването на дете не може да се отлага до безкрай, защото е заложено жената да има определен яйчников резерв, който в един момент се изчерпва“, добави д-р Ненов. Т.е. решението за наследник не трябва да се взема прекалено рано (ако жената е под 20-годишна, тя е малка за това), нито прекалено късно, когато чисто физиологично може да е невъзможно.

Ако общото здравословно състояние на индивида – физическо и емоционално, е добро, то предразполага към бременност. „А когато тя възникне, жените трябва да си поставят граници за допустими и недопустими действия. Просто казано – ако докато носи плода майката не се съобразява със съветите, давани й от лекарите, той може да се увреди. Затова бъдете разумни, ходете на редовни проследяващи всеки месец бременността прегледи. Още от самото й начало!“, препоръчва д-р Ненов.

Ако двойката прави опити за забременяване повече от една година и те са неуспешни, жената и мъжът трябва да се обърнат към лекар. Без значение дали са на 20 или 40 г. Ако се стигне до зачеване, но то е неуспешно и това се повтаря два или три пъти, тогава е наложителна генетична консултация.

Често жените питат д-р Ненов в кой месец на годината е най-голяма вероятността да забременеят и какво показва практиката му. „Когато правят повече секс“, отговаря специалистът от „Шейново“. И добави: „Има една такава тенденция – в зимните и студени месеци хората си стоят предимно у дома и тогава се отдават по-често на сексуални емоции. Затова може би тогава се създават повече деца.“

Не единични са случаите, при които чак на 20 г. момичета научават, че имат вродени аномалии на матката. А те биха попречили на бъдеща бременност. „В този случай се прави реконструкция на органа. А колкото по-рано се извърши тя, толкова по-успешна ще е, тъй като има по-дълго време за възстановяване преди зачеването“, обясни д-р Ненов. Т.е. ако в семейството на жената има майка, баба или леля с аномалия, дамата е генетично обременена за нея. „Добре е да го сподели с акушер-гинеколога й и той ще предприеме необходимите мерки“, завърши лекарят от „Шейново“.

Вижте още:

10-те най-чести ранни признаци за бременност

Фетална морфология по време на бременността

Бременност и промените в тялото на жената

Проблемите, с които жената се сблъсква по време на бременност

Comments are closed.