Игри за развитие на фината моторика при децата

игри фина моторика 1Игрите със строители са най-важни за децата с лоша координация. Оставяме детето да работи на земята, като го насочваме. Тези игри са подходящи и за изучаване на различните форми – кръг, квадрат, правоъгълник, както и за подобряване на пространствената ориентация.

Късането и мачкането на хартия
добре подсилва ръцете. Вестниците се късат лесно и по-удобно се държат.

Работата с глина, меки материали, тесто  действа отлично за подсилване на ръцете и раменете.  Скриваме стотинки в купчина глина и помолим детето да ги открие. Пръстите трябва доста да поработят. Колкото глината или пластелинът са по-твърди,  толкова повече сила ще трябва да използва детето.  Ако искаме да направим работата му още по-сложна,  слагаме материала за няколко минути в хладилника.

игри фина моторика 2Избераме подходящ пъзел – с големи елементи и с интересна картинка. Развиват се зрително-пространствените умения на детето и координацията му.

Закача на малки кукленски дрехи на ниско въже или ги закрепяме с щипки върху кутия за обувки.  Използваме зарче,  което да показва колко щипки да извади детето от кутията.  Подбираме щипки с различна големина,  за да развие детето сръчност и сила.

Изработка на таралеж от клечки за зъби и пластелин – играта може да е част от темата «Горски животни», в която да се включи и имитация на звуковете на различните животни. За да се допълнят знанията на детето за различните видове животни, докато изработва таралежа, може да се научи да го разграничава от другите горски обитатели.

Пускане на монети в касичка
– можем да използваме касички с два различни цвята.
(например червен и син) и жетони в съответните цветове, за да подобрим цветовия гнозис. Жетоните е желателно да имат различна големина, отговаряща на отвора на касичката.
 
Пъхане на топчета в пластмасови бутилки – отново могат да се групират по големина и цвят.

игри фина моторика 3Творчески игри, подобни на рисуването – използваме “инструменти” с големи дръжки,  напр. бояджийска четка,  бои в чашка,  големи тебешири.  Ако детето има проблеми в координацията и не обича да рисува,  ще трябва да измислим нови начини и да търсим нови пособия и техники,  за да го мотивираме.  За него би било по-лесно да рисува върху отвесна повърхност (стена,  дъска), отколкото върху водоравна (върху масата). Можем да закачим листа на стената.  Може да рисува клекнало и това да развива стабилността му. Вариант на играта е и рисуването с ръце, маскирането с бои. След като лицето на детето е изрисувано, можем да му предложим да изиграе заедно с нас епизод от приказка, която сме му разказали в началото на занятието. Така ще насърчим артистичността на детето, неговата креативност и ще подобрим социалните му   умения чрез овладяването на определена роля.

Изстискване на шише – пълним пластмасово шише с боя и оставяме детето с изстискване да рисува върху голям лист хартия.

игри фина моторика 5Рисуване и игра в пясък – пълним сандъче или леген с пясък.  Детето може да рисува с пръст,  с клечка в сух или мокър пясък. Пясъкът е подходящ и за игра с дребни фигури, чрез които се пресъздават различни сюжети.

Навиване на листове хартия на руло
като работим последователно с двете ръце

С палец и показалец събираме стафиди (боб или леща) – едновременно с двете ръце или с редуване

Мачкане на мека топка

Игра с ластик или конец като с помощта на двете ръце го преплитате и получавате различни форми

 Рисуване релефно – смесваме боя с пясък.  Първо оставяме детето да работи с пръсти,  след това с крайчеца на молив,  накрая с четка.

Пластмасови букви – караме детето да ги опипа, проследи с очи,  назове, обрисува.
Изработване на букви от глина или пластелин

Автор: Невена Илиева, логопед

logomagika.com

Вижте още:

14 идеи за домашни игри през дъждовните дни

Възпитание чрез игри – защо е важно да играем с децата си

10 игри, които правят пътуването в кола с деца по-лесно

Как да научим детето да разпознава цветовете