10-те най-чести ранни признаци за бременност

признаци за бременност, ранни, ареоли, кървене, зацапване, списание родител
Въпросът „Бременна ли съм?” предизвиква особено големи вълнения в два случая – ако се опитвате да забременеете или ако това изобщо не влиза в плановете ви. Понякога тестовете за бременност, колкото и достоверни да са, могат да ви подведат и да не покажат две чертички, дори и бременността вече да е факт. Това се дължи на вариране в нивата на ЧХГ хормона (хормон на бременността), който може да бъде различен за различните случаи. Ако се опитвате да разгадаете сигналите, които тялото ви подава, ето 10-те най-чести ранни признаци за бременност, които повечето жени изпитват:

Симптом 1: Чувствителни гърди

Повишаването на чувствителността на гърдите е един от първите признаци на бременността. Ако е настъпило зачеване, гърдите могат да станат по-твърди, да усещате нещо като пробождане с иглички, да чувствате болка и да забележите по-изразени и по-изпъкнали вени в тази област.

Причините за повишената чувствителност на гърдите е свързана с хормоналните промени при настъпването на бременност. Тялото на бъдещата майка започва да се подготвя за кърменето и болезнените гърди са част от тази подготовка.

Носете стегнат ластичен сутиен без банели и подплънки. Добре е сутиенът да е от мека памучна материя, а не от дантели, които дразнят чувствителната зона допълнително.

Симптом 2: Потъмняване на ареолите

Ареолите (областта около зърната на гърдите) могат да станат по-тъмни при наличие на бременност и са симптом, като това потъмняване след време може би ще стане по-изразено. Причината отново е свързана с хормоните (ами да, хормоните са виновни за всичко). Потъмняването на ареолите може да се забележи още около две седмици след зачеването.

При някои жени потъмняването на ареолите остава завинаги, при други – те връщат предишния си цвят около 6-12 месеца след раждането, когато хормоните се нормализират.

Симптом 3: Зацапване или оскъдно кървене

Слабо кървене или кафеникаво също са признак, че сте бременна, а зацапване може да се забележи около 10 дни след зачеването. Причината е загнездването на ембриона в маточната стена. Това закрепване може да предизвика лека болка и да предизвика леко кървене. Не се тревожете, това по-скоро е положителен сигнал за здрава бременност, при която ембрионът е успял да се закрепи там, където трябва.

Има обаче случаи, в които кървенето се дължи на друго и е признак за проблеми с бременността или други гинекологични проблеми. Ако забележите кафеникаво зацапване или кървене, след като бременността вече е установена, не се колебайте да се консултирате с вашия акушер-гинеколог.

Симптом 4: Често уриниране

Ако ви се пишка много повече от обичайното, това също може да е един от ранните признаци за бременност. Честото уриниране се появява две-три седмици след зачеването. Причината се дължи на повишеното отделяне на човешкия хорион-гонадотропин (ЧХГ) – хормонът на бременността. След като ембрионът се е загнездил в маточната стена, нивата на този хормон се повишават, което от своя страна води до повишаването на нивата на други женски полови хормони – естроген и прогестерон. Колкото повече напредва бременността, толкова повече нараства размерът на бебето, което може да доведе до притискане на пикочния мехур и отново до повишаване на честотата на уриниране.

Симптом 5: Умора (не просто умора а УМОРА)

Ако постоянно ви се спи и се чувствате на прага на силите си, това може да е вследствие именно на наскоро настъпила бременност. Загубата на тонус и енергия се дължи на хормоналните промени и на адаптирането на тялото ви към новите условия. Колкото и да не ви се вярва, тялото на наскоро забременялата дама работи на бързи обороти и се настройва към голямата промяна. Прогестеронът, който сега се произвежда в огромни количества, действа като сънотворно, ето защо – не се изненадвайте, ако в 9 вечерта ви се прииска да се мушнете под завивките, вместо да сте сред шумна компания.

Симптом 6: Закъсняване на месечния цикъл

Да, като че ли липсата на месечен цикъл си остава най-ясният признак за бременност. И все пак, зацапването при загнездването на зародиша или друго кървене, могат да бъдат объркани с началото на месечния цикъл. Ако забележите закъснение на цикъла с пет или повече дни, може да си вземете тест за бременност или да си насрочите час при вашия гинеколог.

Симптом 7: Сутрешно гадене

Това определено е един от най-неприятните ранни симптоми на бременност. Ако сутрин се чувствате сякаш сте изяли нещо отровно, повръщате или изпитвате силно гадене, това може да се дължи именно на бременност. Все пак – задължително се консултирайте с лекар, за да се изключат други причини, различни от тази. Интересен факт е, че дами, които много искат да забременеят, започват да изпитват този симптом, дори и когато не са бременни, като вид самовнушение.

Сутрешното гадене се среща между 50 и 90 процента от случаите при наличие на бременност. Понякога повръщането може да доведе до дехидратация, загуба на тегло и силна отпадналост. В такива случаи се препоръчва продължителна почивка, прием на витамини от група B, прием на повече течности. Ако се наложи, бъдещата майка може да постъпи в болница за по-обстойно наблюдение.

Симптом 8: Повишена чувствителност към миризми

Повишената чувствителност към миризми е друг често срещан ранен симптом на бременност. Ако любимият ви парфюм изведнъж започне да ви се струва ужасен или пък от далеч усещате какво са сготвили за вечеря съседите – определено е време да си направите тест за бременност.

Симптом 9:  Повишен апетит

През първия триместър от бременността е възможно да изпитвате повишен апетит. Може да забележите странно желание за определени вкусове – солено, сладко или кисело. Все пак повишеният апетит не винаги е задължителен симптом, дори при някои дами апетитът намалява, особено, ако страдат от гадене и повръщане.

Симптом 10:  Промени в настроението

Ако най-малката дреболия ви разстройва или пък рязко сменяте своето състояние от смях към плач или гняв, това може да е следствие на настъпила бременност и се дължи на хормоните през първите месеци след зачеването. Добрата новина е, че винаги можете да се оправдаете с тях, ако сте забравили за някоя среща или неволно сте си изпуснали нервите.

Списание РОДИТЕЛ

Вижте още:

7 забранени храни по време на бременност

Как емоциите през бременността влияят на бебето

Фетална морфология по време на бременността

Влиянието на хормоните по време на бременността