Kога е моментът за първо дете?

 майка, дете. възраст раждане


Увеличава се броят на жените с репродуктивни проблеми. Стремежът за професионална реализация и финансова стабилност карат младите българки да отлагат и забавят своето майчинство. Това показва проучване, обхванало жени на възраст между 18 и 43-годишна възраст, представено от фондация “Майка навреме”.

Все по-често жените отлагат раждането на първо дете, а според лекарите броят на тези с репродуктивни проблеми се увеличава. Колкото повече се забавя раждането във времето, толкова по-трудно става забременяването и се увеличават рисковете и усложненията при износването на плода.

Момичетата се раждат с около 1 милион яйцеклетки и този брой не се допълва и обновява. До настъпването на пубертета яйцеклетките са почти 4 пъти по-малко. След 25-ата до 37-годишна възраст количеството им плавно започва да намалява.

Силвана е на 36 години и от скоро се радва на своето първо бебе. Смята, че отглеждането на дете в България е много трудно.

Признава, че се е забавила с раждането на малката Калина, защото вярва, че най-важното за едно дете е да бъде отглеждано в здраво и любящо семейство.

Проучването показва, че се увеличава средната възраст при жените, които предприемат ин витро процедури. Под 1% са шансовете на жена над 45 години да забременее и роди здраво бебе, предупреждават лекарите.

Често пъти причините за отлагане на майчинството се крият в намирането на подходящ партньор, по-добрата финансова стабилност и стремежа за израстване в работата. Лекарите все пак съветват българките да пренадредят приоритетите си и по-често да си задават въпроса колко е часът според моето тяло.