Колко килограма е нормално да качи бременната жена?

бременност, килограми, норма, списание родител. родител.бг

Много жени се питат какви са нормите при качването на килограми по време на бременност – дали не са прекалено напълнели или пък не са наддали достатъчно. Съществуват различни схващания в тази посока, но все пак има някои норми, които се препоръчват.

 

Колко килограма месечно трябва да се увеличава теглото на бременната жена?

През първите 3 месеца от бременността теглото трябва да се увеличи с около 1,5 кг. След това всеки месец увеличаването на теглото е около 1,7 кг. Според някои акушер-гинеколози, за цялата бременност качване на килограми не трябва да е над 10 кг., според други – прагът е 12-13 кг.

 

Какво трябва да бъде диетичното  меню на бременната?

Все пак, най-важното е бъдещата майка да се чувства добре и да се храни здравословно. Менюто трябва да бъде така съставено, че храната да служи за развитието на плода и да не обезформява тялото на майката. Препоръчва се зеленчуково-плодова диета с приемане на мляко, малко яйца, месо, масло. Допълнително се взимат витамини и калций, особено през първите месеци на бременността, за да се запазят зъбите на майката. Наред с пълнозърнестия хляб се препоръчват прясноизцедени сокове от плодове и зеленчуци, но течностите, които се приемат, не трябва да превишават 2 литра.

 

Какво трябва да избягват  склонните към напълняване бременни жени?

Жените, които са склонни към напълняване, трябва да избягват мазнините, белия хляб и бялата захар. Не трябва да се приемат бобови храни, които подуват корема, или храни, които причиняват запек. По време на бременността задължително се избягват кафето и силният чай. Особена опасност крият алкохолът и цигарите, както за бременната, така и за бебето.

 

Мерки за избягване на прекомерното напълняване по време на бременност

Важно е да се избегне прекомерното напълняване на бременната, което има не само естетично, но и медицинско значение и е тясно свързано с целесъобразното хранене. През време на бременността не трябва да се приемат безразборно големи количества висококалорична храна, като хляб, мазни храни сладкиши и т. н. Съвсем погрешно обаче е и крайното ограничаване на храната, за да се запази фигурата колкото е възможно по-дълго. Ето защо, бъдете спокойни и не оставяйте мислите за килограмите да бъдат водещи. Хранете се така, че да си набавяте ценни витамини и минерали, разхождайте се, правете лека гимнастика и се съобразявайте с препоръките на вашия акушер-гинеколог.