Ноктите през бременността и след раждането

нокти, маникюр, бременност, раждане

По време на бременността сте се отказали от маникюра, защото сте чували, че лакът може да навреди на бебето? Когато сте попитали лекарката, тя не е била категорична, но все пак сте предпочели да заложите на сигурно.


Често сте рязали ноктите си, понеже заради хормоните са растели бързо. Мечтали сте си какъв страхотен маникюр ще си направите, след като бебето се роди. Сега обаче ноктите ви са чупливи, лющят се и изобщо не изглеждат здрави. За маникюр и дума не може да става.

Моите нокти са под всякаква критика. Защо така?

Някои жени забелязват промени в ноктите си по време на бременността и след нея. Има жени, които твърдят, че ноктите им са се заздравили през бременността, и други, които се оплакват от изведнъж станалите слаби и чупливи нокти. Така или иначе, при повечето има промяна в една от двете посоки.

Ще си върнат ли ноктите ми нормалния вид?

Да, можете спокойно да си запазите час при маникюристката. Веднага щом хормоните ви се нормализират, и ноктите ви ще станат отново такива, каквито са били, преди да забременеете. Ако кърмите, това може да стане, след като спрете.

Опасни ли са лаковете?

Зависи кого питате. Изследванията върху опитни мишки сочат, че определени химикали, които служат за заздравяване на лака могат да доведат до увреждания на плода. Необходими са още изследвания, за да се установи дали това важи и при хората, както и да се дефинират рисковете при кърменето. Учените все още не са се изказали категорично по този въпрос, така че не е лошо да сте предпазливи.

 

Откъс от книгата „Наръчник за оцеляване на младата майка” на Д-р Дженифър Уайдър,

предоставена с любезното съдействие на издателство Кибеа

Вижте още: