Защо бебето спи неспокойно и се буди често?

бебе сън приспиване

Най-базисният факт за съня на новороденото е, че той по нищо не прилича на съня на възрастните. Вместо на постепенни цикли на потъване и издигане, бебетата спят само на „скорости“, наречени от изследователя на съня Ричард Фърбър „активен“ и „спокоен сън“. И двата типа се установяват още в утробата и могат да се наблюдават около средата на третия триместър.
Наличието на две скорости означава, че бебетата се учат как да спят. Те няма да имат предсказуем цикъл на съня поне няколко месеца или сън като този на възрастните няколко години подред. Сънят при тях протича на пристъпи и родителите често не осъзнават това.

Защо бебешкият сън е толкова непостоянен? Ето какво знаем до този момент:

Когато бебето е на сигурно място в матката, то реагира и дори следва естествения биохимичен ритъм на майката. Това е така, защото е „включено“ към майчиния централен пулт за управление чрез плацентата и пъпната връв. И това важи не само за хората – всички бозайници вземат топлина, храна, вода и хормони (включително мелатонина, който регулира съня) от майката. При раждането всичко това по брутален начин е отнето от бебето и то е в съвсем нова за него среда.

С този акт бебетата остават напълно извън синхрон с циклите на съществуването на възрастните. Новороденото трябва да реши възникналите проблеми веднага след раждането си, като основният сред тях е храненето. Някои учени смятат, че първоначално сънят и събуждането са пряко свързани именно с получаването на достатъчно храна. То трябва да се храни на всеки два или три часа, понякога много по-често. В съгласие с тази идея, цикълът на сън при бебетата ясно следва цикъла на хранене – т.е. времето, необходимо на бебето да погълне храната, да я храносмели, метаболизира и т. н..


Някои бебета стават по-енергични след хранене, което означава, че ако хапнат посред нощ, те няма ла са готови да спят веднага след това. Те са готови да играят, да плачат и по всякакви други начини да изискват внимание. Иначе казано – храненето не гарантира сън.

Активен и спокоен сън

Двете скорости на сън при бебетата имат грубо съответствие със съня на възрастните. Активната фаза донякъде прилича на RIM фазата, което значи, че бебето е неспокойно и лесно се буди. Дишането е по-плитко, по-нерегулярно. Бебетата движат очите си, клепачите трепкат. Могат да свиват ръцете и краката си, дори да издават звуци. За разлика от възрастните, в мига, в който главичките им клюмнат, те мигновено попадат в тази фаза. При повечето бебета тя продължава около двайсет или трийсет минути.

Тогава настъпва спокойният сън, сходен с фазата на дълбокия сън при възрастните. Дишането става по-дълбоко и по-ритмично. Очите спират движението си, крайниците се отпускат. Бебето започва да спи по-непробудно, което означава, че можете да го оставите в легълцето му, без да се страхувате, че ще го събудите. Колко време продължава този рай? Обикновено час или по-малко.

Със спокойния сън завършва цикълът и при бебетата. След него те влизат отново във фаза на активен сън или се будят. Някои бебета спят относително непробудно през нощта отрано, защото се раждат със способността да навлизат в I-во ново в цикъла на съня, без да имат нужда от помощ от родителите си. Други имат проблеми месеци наред, защото нямат тази способност. На този етап ние имаме съвсем бледа представа как да увеличим вероятността да се случи първото.

Не нарушавайте покоя

На първо време бих могъл да предложа съвет как да задържим бебето във фаза на активен сън, вместо да го оставяме да се събуди. В мига, в които то започне да изглежда уморено, родителите често искат веднага да го оставят в легълцето му. Бебето обаче усеща промяната и започва да се дразни, да се извива, да се превъзбужда. Тъкмо обратното на онова, което искате! Защо става така? Запомнете, когато бебето навлиза във фазата на активен сън, по-добре не прекъсвайте процеса. Ако го държите на ръце, подръжте го още малко.

Обърнете внимание колко време му е нужно, преди да навлезе във фаза на спокоен сън; добавете още десет минути за всеки случай и тогава го оставете.

Над статията работи: Ася Георгиева, Roditel.bg

Статията е базирана на книгата „Правилата на бебешкия мозък“ от Джон Медина, предоставена с любезното съдействие на издателство „Изток-Запад“