Linea Nigra или линия на бременността – кога и защо се появява и кога изчезва?

Какво е Linea Nigra, известна още и като линия на бременността, появяваща се като тъмна вертикална ивица по корема? Кога и защо се появява? Има ли тя някакво по-особено значение за протичането на бременността? Има ли повод за притеснение, когато се появи? Кога и как изчезва? Може ли да се предотврати появата й? Необходима ли е консултация с лекар или някакво лечение? Тези, а може би и други подобни въпроси, вероятно започват да си задават много от бъдещите майки, когато забележат по средата на корема си тъмна вертикална ивица.   

Това, което веднага трябва да се каже за тяхно успокоение, е, че тази тъмна линия (Linea Nigra) се дължи на бременността и е една от многото промени, през които преминава тялото на жената в този деликатен период от живота й. Научното й латинско название е Linea Nigra (линеа негра или линеа нигра, в превод „черна линия“), тя е нормално явление, когато очаквате бебе, и нито нейната поява, нито нейното отсъствие са повод за притеснение.


Какво представлява линията на бременността?

Linea Nigra е вертикална ивица, която сякаш разделя бременното коремче на две половини. Тя представлява хиперпигментация на кожата в този участък и в действителност не е черна, а кафява. Ширината й обикновено е от 0.5 до 1 см. Локализирана е винаги точно по средата на корема на бременната жена, като започва от интимната област (от срамната кост) и обикновено стига до пъпа. При някои жени може да продължи и нагоре към гръдния кош и да стигне до долната част на ребрата.

Всички бременни жени ли имат тъмната линия на корема си или само някои?

Linea Nigra се появява при всички жени, които очакват бебе, но при някои в един момент от бременността става по-забележима, а при други – не. Не всички бъдещи майки забелязват тази ивица на корема си, но всички я имат. При жени с по-бледа кожа например тя често е почти невидима. При дамите с по-мургава кожа и тъмна коса – обратно – вероятността за появата на видима и ясна линия на бременността е най-голяма.

Каква е причината за появата на Linea Nigra?

Всъщност преди да стане „черната линия“, Linea Nigra е била Linea Alba – в превод от латински „бяла линия“. Това е мястото, където се намира съединителната тъкан на коремните мускули при всеки човек. При жените по време на бременността с нарастването на бебето, а от там и на корема на майката, съединителната тъкан се опъва и „бялата линия“ започва да потъмнява поради хиперпигментация на това място. Според специалистите тя е причинена от допълнителното производство на меланин – пигментът, на който се дължи потъмняването и на други участъци от кожата на бременната жена – например зоната около зърната на гърдите. Повишаването на производството на меланин пък е свързано с променящите се нива на някои хормони (меланотропин, естроген, прогестерон), когато в тялото на жената зрее нов живот.

Кога се появява тъмната ивица на корема на бременната жена?

Обикновено голяма част от жените забелязват линията на бременността, когато навлязат във втория триместър (около 4-ти месец). Тоест ивицата най-често става по-тъмна и съответно по-видима след 12-тата гестационна седмица. Това обаче може да се случи и по-рано, в самото начало, дори Linea Nigra може да е сред първите признаци, по които жената разбира, че ще има бебе. По правило около средата на бременността тази линия е най-активна. Има и случаи обаче когато с напредването на гестационните седмици ивицата може да става все по-тъмна, като това отново е свързано с промяната на нивата на хормоните. Обикновено при всяка следваща бременност на една жена „черната линия“ се появява по-рано и е по-забележима.

Може ли да се предотврати появата на Linea Nigra?

Пигментирането на линията на бременността не може да се избегне. Въпреки това, има някои неща, които бъдещите майки могат да направят или да избягват, за да не задълбочават потъмняването. Специалистите съветват този участък от кожата да не се излага на слънце, особено прекомерно. Ако все пак се излага, да се използват слънцезащитни продукти с висок фактор. Слънчевите лъчи могат да направят кожата диспропорционално тъмна. Излагането на слънце може да доведе и до повторно появяване на тъмна пигментация в областта на Linea Nigra дори след раждането, когато е вече избледняла.

Друг важен фактор за ограничаването на силното потъмняване на ивицата е приемът на достатъчно фолиева киселина. Изследвания показват, че тя може да помогне за контролиране на пигментацията на кожата по време на бременност. В менюто на жените, които очакват бебе, е добре да присъстват зеленолистни зеленчуци – маруля и спанак например, грах, авокадо, пресен портокалов сок и пълнозърнести храни.

Кога изчезва Linea Nigra?

След раждането тъмната ивица по средата на корема на майката обикновено избледнява и изчезва от само себе си. Това става до няколко месеца след като бебето се е появило на бял свят. Най-често пигментацията се стабилизира по естествен начин и не е нужно да се предприемат някакви специални мерки. Случаите, при които „черната линия“ не избледнява съвсем и остава трайна са изключително редки.

Може ли по линията на бременността да се предвиди полът на бебето?

Отговорът е „не“. Между Linea Nigra и пола на бебето няма никаква връзка. Поверието, че ако линията на бременността завършва до пъпа, новороденото ще бъде момиче, а ако продължава и по-нагоре до ребрата, ще бъде момче, не почива на рационално и научно обяснение. Твърденията, че само бъдещите майки, носещи мъжка рожба, имат тъмна ивица по средата на корема също попада в категорията „митове за бременността“ (за да не използваме по-грубото „бабини деветини“).

Има ли поводи за притеснение около Linea Nigra?

Нито наличието на „черната линия“, която разполовява бременния корем, нито липсата й са повод за тревога. Това, че вашата Linea Nigra е по-тъмна или по-бледа и почти незабележима, че е с милиметри по-широка или по-тясна от тази на бременната ви приятелка, не означава, че с вас или с бебето нещо не е наред. Ивицата е просто един от физическите знаци на бременността и показва как тялото реагира на хормоналните промени и по-високите нива на меланин. Така че – притесненията на бъдещите майки са основателни може би само от естетична гледна точка. Но, ако и вие сте сред дамите, безпокоящи се как изглежда наедряващото им коремче, не забравяйте, че това е временно състояние и след раждането всичко ще си дойде на мястото.

Все пак, за всеки симптом на бременността ви или за всяко нещо около развитието на бебето, което ви обезпокоява по някакъв начин, е препоръчително да се консултирате с вашия наблюдаващ гинеколог, с личния си лекар или с друг специалист в съответната област.

Над публикацията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

Бременност с близнаци – 50 факта, за които може би не знаете

Колко е голямо бебето през различните седмици от бременността?

Гадене, повръщане и отвращение към миризми през бременността – как да ги облекчим

ТЕСТ: Какво знаете за бременността и раждането?