Гадене, повръщане и отвращение към миризми през бременността – как да ги облекчим


 

Гадене, повръщане, чувствителност към миризми и световъртеж? Как да се справим с тези симптоми и как да ги облекчим?

В началото на бременността повечето жени често чувстват внезапно гадене, както и силно отвращение към някои храни или миризми. Прилошаването се смята за типично явление за първите три месеца от бременността. Гаденето и повръщането са следствие от трудността ни да се адаптираме към свързаните с бременността промени в тялото и психиката ни.


Практични съвети за справяне с гаденето и повръщането

Ако ви е зле най-вече сутрин, свикнете да хапвате и пийвате нещо малко, още преди да станете от леглото. Оставете на нощното си шкафче бисквити и хапнете няколко залъка преди да станете от леглото сутрин. Обикновено върши работа. Чаят от маточина също действа благотворно при гадене и стомашни смущения. Хранете се по-малко и на често, вместо рядко и по много. Носете със себе си пакетче солети и шише с домашно приготвена цитронада (изцедени цитрусови плодове с вода и мед) и хапнете малко или пийнете няколко глътки всеки път през деня, когато усетите, че ви прилошава.

Вслушвайте се във вътрешния си глас. Яжте само това, за което имате истински апетит. Избягвайте храни и миризми, които предизвикват у вас гадене и позиви за повръщане. Помолете някой от близките ви да поеме временно готвенето или почистването с домакински препарати, ако усещате, че ароматът от готвеното или миризмите на препаратите, с които чистите, влошават състоянието ви. Ако работата ви е свързана със силни миризми, които няма как да избегнете, споделете това с гинеколога си и той може да ви даде болнични.

Естествено, има и лекарства срещу гадене и прилошаване, но те могат да имат негативен ефект върху бебето. Затова, избягвайте каквито и да е медикаменти по време на бременността и се опитайте с естествени средства да се справите с оплакванията си, а когато това е невъзможно, обърнете се към щадяща медицина, подходяща за бременни. Класическата хомеопатия  дава много добри резултати в такива ситуации като действа щадящо и е безвредна за бебето.

Хормонални причини за гаденето и повръщането

Основните „виновници“ за този тип състояния са… хормоните! Гаденето се причинява от повишеното хормонално ниво между 8-ата и 12-ата гестационна седмица. Освен повишаването на нивата на естрогените и прогестероните, се повишават и нивата на човешки хорион гонадотропин, който се счита за основен причинител на тези неблагоприятни състояния. Има и една доста интересна хипотеза – учени предполагат, че по този начин организмът се опитва да отхвърли сперматозоида, който е оплодил яйцеклетката и е външен дразнител.

Гаденето и повръщането могат да са… полезни!

Има множество теории, според които гаденето и отвращението към миризми се появяват с цел да предпазят бебето. Според американски учени бременната развива отвращение към онова, което би могло да навреди на детето. Установено например е, че на първите места в списъка на отблъскващите миризми са тези на алкохола, кофеина и перилните препарати.

Психо-соматични причини за гаденето и повръщането

Прието е за нормално жените да страдат от леки форми на гадене и повръщане през първите три месеца от бременността, докато организмът им привикне към новото състояние. Все пак, тялото и съзнанието ви изживяват сериозна промяна и за да свикнете с новата ситуация е нужно малко време. Обикновено след третия месец усещането за гадене и повръщането изчезват.

Ако обаче гаденето или повръщането е много силно и ви пречи да водите нормален живот или пък не е чак толкова силно, но продължава да ви тормози през цялата бременност, а не само през първите месеци, вероятно причината за това състояние е по-дълбока и не се дължи просто на временен дисбаланс. За да се справите със ситуацията е нужно да осъзнаете по-дълбоките психо-соматични причини за повръщането и да поработите върху тях , за да спре да страда тялото ви. Когато тялото ни реагира по начин различен от обичайното и особено, когато този начин ни причинява страдание, е нужно да се запитаме какво в живота ни в момента ни причинява страдание, защото тялото просто отразява това, което изпитваме вътре в себе си.

Можете да опитате всяка сутрин веднага след събуждане, преди още да сте отворили очи, както и всяка вечер след като легнете и затворите очи преди да заспите да си казвате на ум: „Знам, че е нормално да се тревожа от настъпващите промени, но знам, че ще се справя и всичко ще бъде наред и това, което се случва в момента ще донесе много радост в живота ми.“

Кога гаденето и повръщането при бременната са опасни?

Понякога гаденето и повръщането са сериозно и опасно състояние, изискващо лечение. За Hyperemesis gravidarum говорим, когато е налице неконтролирано повръщане, довеждащо до дехидратация, загуба на тегло и електролитен дисбаланс. Обикновено се среща между втория и четвъртия месец на бременността. По-често се наблюдава при многоплодна бременност. Състоянието е сериозно, с голям риск (рядко, но понякога се налага прекъсване на бременността) и изисква лечение в болница и под постоянно лекарско наблюдение.

Конкретна причина не може да се установи. При много пациентки обаче е налице повишена психологическа напрегнатост.

За да се постави диагнозата, трябва да се изключат всички други възможни причини за повръщане, като остър гастроентерит, остър апандицит, хепатит, холелитиазис (бъбречно-каменна болест), илеус или пиелонефрит, които изискват специализирано медикаментозно или хирургично лечение.

В статията са използвани материали от:
Babysling-bg.com
Babycenter.com

 

Вижте още:

ТЕСТ: Какво знаете за бременността и раждането?

Омега-3 през бременността – да или не?

7 забранени храни по време на бременност

Определяне на термина при бременната жена