Какво да (не) ядем при гадене и повръщане по време на бременност?

бременност гадене повръщане храни

Гаденето и повръщането са често срещани симптоми по време на бременност, особено през първите три месеца. Тогава тялото и психиката на жената се адаптират към новото състояние на организма, в който вече расте още един живот. Обикновено гаденето е най-изострено сутрин и в много случаи е съчетано с отвращение и непоносимост към някои храни и миризми, които преди забременяването може и да са били сред любимите ни.

Могат ли тези мъчителни симптоми да бъдат облекчени чрез някои храни и напитки, въпреки че храненето и дори – пиенето на вода при някои бъдещи майки в първия триместър е предизвикателство? Кои храни са вредни и засилват гаденето и повръщането при бременност? Какви съвети да спазват и какво да избягват бременните, за да не влошават симптомите на сутрешното стомашно неразположение? Вижте някои примери и отговори.   

Кои храни облекчават гаденето и повръщането по време на бременност?

Джинджифил

Джинджифилът идва от Югоизточна Азия и много отдавна се използва като природно средство за лекуване на стомашни проблеми. Той съдържа биоактивните съставки джинджерол, парадол и шогаол, за които се смята, че взаимодействат с централната нервна система и успокояват стомашно-чревния тракт като облекчават гаденето. Джинджифилът се препоръчва като безопасно и ефективно средство, което повлиява положително симптомите на сутрешното прилошаване при бременност. Обикновено джинджифилът се консумира под формата на чай, но може и да се добави в малки количества към някое от храненията през деня – например към зеленчукови ястия или салати.

Сухари, солети, бисквюити

Сухите храни като бисквити, солети или сухари също са сред най-препоръчваните храни срещу сутрешно гадене и повръщане в първите месеци на бременността. Установено е, че бъдещите майки, на които им се гади, усещат позивите за повръщане много по-силно, ако са на гладен стомах и едновременно с това – реагират много зле на храни с остра миризма, особено ако трябва да ги готвят. Ето защо сухарите и бисквитите са много добър вариант, тъй като миризмата им не е остра и дразнеща, нямат нужда от специално приготвяне и могат да успокоят раздразнения стомах, ако се консумират от бременните дами още на закуска. Някои специалисти дори съветват бъдещите майки да приготвят няколко бисквити или парче сухар до леглото си още от вечерта, за да може веднага след като се събудят да започнат деня си с такава „суха“ закуска.

Билков чай

Билковият чай също често се препоръчва на бременните срещу симптомите на сутрешното неразположение. Ментата и лайката са сред най-предпочитаните билки при гадене, като се смята, че ефектът ще бъде още по-добър, ако към чая се добави и резенче лимон. Чаша билков чай може не само да успокои стомашните спазми, но и едновременно с това действа добре на нервната система и хидратира организма, когато е имало многократно повръщане.

Лимони и други цитруси

Доказано е, че дори само миризмата на лимона може да облекчи гаденето. Ето защо специалистите препоръчват бременните дами, на които им прилошава сутрин, в началото на деня да пият вода с малко лимонов сок в нея. По отношение на другите цитрусови плодове – за прясно изцедения сок от портокал или грейпфрут например също се смята, че може да намали гаденето и позивите за повръщане, но бъдещите майки трябва да внимават, тъй като цитрусите не бива да се консумират на празен стомах. По време на бременност цитрусовите фрешове помагат също така и за облекчаване на умората като отстраняват токсините от тялото.

Ябълки и ябълково пюре

Ябълката е сред основните продукти в борбата срещу гаденето. Тя намаляват позивите за повръщане и нормализира работата на стомашно-чревния тракт. Силно препоръчвано за бременни дами със сутрешно гадене е ябълковото пюре. То е меко и много щадящо за стомаха като същевременно доставя на организма въглехидрати и съответно енергия. Само половин чаша ябълково пюре, неподсладено, съдържа около 50 калории и 14 грама въглехидрати.

Банани

Гаденето и повръщането в първите месеци на бременността в голям процент от случаите става причина за трудното приемане на големи количества храна и то не само сутрин, а през целия ден. Ето защо е изключително важно храните, които бъдещата майка все пак успява да приеме, да бъдат питателни и да дават енергия на организма, който се изтощава от повтарящите се ежедневно неприятни симптоми на ранната бременност. Бананите са точно такъв вид храна като освен това са и много щадящи за стомаха. Те спомагат и за възстановяването на калия в организма на бъдещите майки, който се губи бързо при повръщане. Бананите са богати и на витамините от група В, както и на витамин А, D и Е.

Кои храни влошават гаденето при бременните дами?

И докато някои храни могат да облекчат гаденето и повръщането, други са прекалено тежки, с твърде силна миризма или с много подправки и могат да влошат тези състояния или да ги предизвикат, ако все още не са се появили. Стомахът при бременните е много чувствителен и поради тази причина следните храни е добре да се избягват:

 • твърде мазните и пържени храни;
 • хранителните продукти с много голямо съдържание на захар;
 • пикантните храни;
 • храните със силен аромат – съдържащи лук и чесън например;
 • алкохолните напитки;
 • напитките и храните, съдържащи кофеин.

Други полезни съвети за намаляване на гаденето и повръщането през бременността

 • Яжте по малко на интервали от 1 или 2 часа. Не пропускайте да се храните, тъй като празният стомах засилва гаденето.
 • Яжте и пийте бавно, на малки хапки и глътки – това ще помогне на стомаха ви да не се бунтува прекалено силно.
 • Опитайте да разделяте твърдите храни от течните и да не ги консумирате по едно и също време, за да не натоварвате храносмилането.
 • Не си почивайте в легнало положение веднага след като се нахраните. Въобще избягвайте да лягате поне половин час след хранене, тъй като така може да притиснете стомаха и да влошите гаденето.
 • Избягвайте да готвите и, ако е възможно, въобще не влизайте в кухнята, където обикновено въздухът е наситен с всякакви аромати. Миризмите по време на готвене оказват негативно въздействие върху чувствителния стомах на бременните, особено през първите месеци.
 • Поддържайте перфектна устна хигиена, тъй като неприятният вкус може да убие апетита ви или да предизвика гадене. Мийте си зъбите редовно или просто изплаквайте устата си с вода.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

Гадене, повръщане и отвращение към миризми през бременността – как да ги облекчим

7 забранени храни по време на бременност

Как влияе на бебето стресът на майката по време на бременност?

Задъхване при бременност и техники за дишане, които ще го облекчат