10 съвета как да научите детето да се храни с лъжица

Умението да се използва лъжица в процеса е една от първите стъпки към самостоятелно хранене в ранна детска възраст. Кога и как обаче да стане това? В периода между 8-9 месеца и 1 годинка можете да започнете да давате на бебето лъжичка и така то постепенно ще започне да разбира принципа, по който се използва тя. Разбира се, едва ли можете да очаквате детето да се храни безпроблемно само и да не цапа около себе си, но така с малки и постепенни крачки ще се научи. Ето някои полезни съвети, свъръзани с този процес: 

10 съвета как да учите детето си да яде с лъжица

  1. Като начало, трябва да изберете „правилната“ лъжица: тя трябва да бъде плитка, гумирана, с удобна дръжка. В детските магазини можете лесно да намерите подобни прибори за хранене. Попитайте продавачите кой модел е по-добре да изберете в съответствие с възрастта на детето.
  2. Не позволявайте на бебето да играе с лъжица, но не пропускайте възможността при всяко хранене да му предложите да я държи. Детето трябва ясно да разбере причинно-следствената връзка „лъжица-храна“.
  3. Покажете чрез собствен пример как правилно да борави с този прибор за хранене. Не забравяйте да кажете името на предмета („Това е лъжица“ ) и нейната цел ( „С нея ядем каша, пюре и супа“ ).
  4. Отначало детето трябва да овладее способността да държи лъжица в ръката си правилно и уверено. Най-вероятно ще удря с лъжицата по масата, ще я държи в устатата си и няма да я използва по предназначение. Това е нормално. Позволете на бебето да се запознае с този прибор и да започне да го харесва.
  5. След това можете да го поканите да опита да вземе пюрето с лъжица  (това действие може да бъде извършвано на около 9-12 месечна възраст).
  6. Първото хранене на дечицата с лъжица е винаги несигурно. Бебето може да разпръсне половината от съдържанието, да се нацапа, да размаже пюрето около устата си. Не го критикувайте и не бързайте с чистенето и забърсването!
  7. Най-доброто, което майката може да направи, когато учи детето да използва лъжица, е да бъде толерантна към малките му провали и да се радва на първите успехи. Помогнете на детето в тази трудна за него задача –  внимателно му покажете как да насочва лъжичката – от изваждането на пюрето от купичката до поднасянето й към устата. Детето трябва да усети вашата помощ и подкрепа. Това взаимодействие с майката ще бъде не само полезно, но и много приятно.
  8. Не отнемайте инициативата от детето, колкото и да ви е приятно вие да го храните. Много често майките лишават децата от самостоятелност, дори и те вече да са готови да се хранят сами и да имат необходимите умения за това. Колкото и да ви е приятно да обгрижвате детето и да контролирате процеса, трябва да оставите своя мъник да се учи. Дори и това да означава малко повече петна по дрехите или по масата, е редно да го оставите да опитва.
  9. Не забравяйте, че за едно малко дете използването на лъжица е процес, който изисква концентрация, усилие и координация на движенията. Ето защо то може да се изнерви, ако не успява да се справи, да плаче и да стане капризно. В такъв случай, намерете начин да го разсеете и го оставете да си почине за известно време, да му предложите вода и т.н.
  10. Поставете детето на висок стол за хранене, оставете купа с пюре или каша пред него, оборудвайте го с лъжичка за хранене и седнете и вие да се храните с купа и лъжица. Детето ще започне да имитира вашите действия. Психолозите вярват, че когато детето гледа действията на родителя, това не само допринася за бързото развитие на уменията, но също така води до чувство на доверие и сигурност.

 

Вижте още:


Преходът от шише с биберон към чаша

Ако детето заспива трудно и отказва да си ляга

5 мита за храненето на бебето с адаптирано мляко

7 важни неща, които трябва да знаем преди да захраним бебето