Преходът от шише с биберон към чаша

chicco чаша с накрайник

 


Кога е моментът детето да премине от шише с биберон към чаша?

Този въпрос вероятно ще започнат да си задават майките, когато детето вече е по-самостоятелно. Истината обаче е, че универсално правило няма. Все пак – преходът от биберон към пиене от чаша не бива да се отлага твърде дълго, тъй като има риск употребата на шише с биберон да се превърне в труднопреодолим навик. Наблюдавайте детето си и неговата готовност. Това, че дъщерята на приятелката ви вече използва чаша, не е причина да смятате, че вашето дете също трябва да е на този етап от развитието си – все пак,  малчуганите са различни. Ако обаче детето ви вече е на три и шишето с биберон е неизменна част от ежедневието му, това е повод да обърнете внимание на ситуацията. Можете да направите преходът по-плавен, като в етапа преди преминаване към чаша заложите на шише с биберон, което има удобен захват и чрез което детето да свикне да държи шишето си само. Вече на пазара има много такива варианти, например шише с форма на буква „О“,при което дупката е в средата и е лесно за хващане от ръчичките на малкото дете.

Според повечето експерти, когато детето е на около годинка, вече трябва да е започнал преходът от шише с биберон към чаша. След този период използването на шише с биберон вече има негативно въздействие не само върху навиците, но и върху захапката на малчуганите и може да доведе до трайно изкривяване на зъбките.

Каква да бъде чашата?

Когато говорим за преминаване от шише с биберон към чаша има няколко варианта – чашата да е обикновена, такава с накрайник и капаче или такава със сламка. Обикновено чашата с накрайник или сламка се явява междинна фаза, преди детето да започне да използва обикновената чаша и това улеснява, както майката, така и детето. Има и родители, които искат да преминат направо към обикновена чаша, но имайте предвид, че това няма как да стане рязко. В началото давайте на детето  просто да опитва да отпива от чашата, единствено с опознавателна цел. Винаги бъдете до него, тъй като при обикновената чаша течността не е защитена от разливане, а и има по-голям риск детето да се задави.

Чаша с накрайник

Чашата с накрайник, която още се нарича „патешка чаша” е един удачен вариант, чрез който детето да премине от шишето с биберон към обикновена чаша. Така преходът става плавен, както за самото дете, така и за майката. Чрез този тип чашки има контрол над количеството на течността, която детето поема, чрез съответния брой дупчици в накрайника, а съвременните варианти вече дават възможност и да се запази течността, без да се разлее, чрез специална клапа, която пуска течността само, когато детето засмуче.

Мек или твърд накрайник?

Накрайникът може да бъде мек или твърд, като двата вида са подходящи за различните възрастови групи. Мекият накрайник на чашката, който е изработен от силикон, е по-удачен за бебета, които правят първите си опити да преминат от шише с биберон към чаша (обикновено  се препоръчва за деца на възраст около 7 месеца). Предимството му е, че не дразни венците на пробиващите в този период зъбки, а и повече наподобява биберонът на шишето, с което детето е свикнало.

Когато детето стане на около годинка, може да се премине към чаша с твърд накрайник. Този накрайник е по-устойчив към прегризване.

Чаша със сламка?

За децата над 18 месечна възраст има и още един удобен вариант, а именно чаша с капаче и сламка. При нея детето отпива не от накрайник, а от сламка, която се поставя в чашата чрез малък отвор (предпазно капаче). В повечето случаи тези чашки вече са без дръжките, типични за чашите с накрайник,  и са с ергономична форма, което е добър начин за траен преход към обикновена чаша.

Пластмасова или стъклена да бъде чашата?

Друг важен въпрос е този, свързан с материала, от който са изработени чашите, които да ползваме за бебето. Предимството на стъклените чаши е, че лесно се хигиенизират, но те имат два съществени недостатъка – от една страна са по-тежки за малкото дете (а все пак – целта е то да отпива без помощта на мама), а от друга – е налице риск от порязване, ако чашката се пукне или се счупи. На пазара се предлагат предимно пластмасови варианти, именно поради тези съображения.

Добре е да знаем:
  • Направете преходът от шише с биберон плавен – никога не насилвайте детето и не използвайте заплахи и наказания. Вместо това, превърнете процеса забавен и интересен, чрез игри и стимулиращи  занимания.
  • Заложете на ярки цветове и пъстри картинки – важно е първата чаша на вашето дете да бъде не само качествена, удобна и функционална, но и интересна на вид. Така вашето мъниче ще я разпознава и като нищо само ще започне да я търси и да настоява да пие от нея.
  • Не правете компромис с качеството – на пазара има много чаши, направени от нискокачествени материали или несъобразени с безопасността на децата. При пластмасовите чаши е важно те да не съдържат бисфенол А (ВРА).
  • Грижете се стриктно за хигиената на чашите и техните компоненти – нужно е те да се стерилизират правилно и според инструкциите на производителя. Това е особено важно при употребата на чашата за пиене на плодови сокове, когато рискът от задържането на бактерии при неправилно хигиенизиране е голям.