Лесен метод, с който да научим детето да кара колело

как да научим детето да кара колело
Чудите се как да научите детето си да кара колело? Съществува лесен метод, чрез който да стане това. И той  НЕ включва помощни гуми, нито изморени родители, които да тичат след детето си, придържайки колелото.

Как да научим детето да кара колело?

Ето тайната – просто свалете педалите от велосипеда на детето си и го използвайте като балансиращо колело (или просто му купете специално колело за баланс).

Този прост метод позволява на детето да се съсредоточи върху това от само себе си да се научи да балансира на две колела, което е най-важното умение при колоезденето. В последствие детето ще се може лесно да кара колело чрез въртенето на педали, но ПЪРВАТА стъпка е балансът.

Методът със свалените педали работи най-добре за 16 инчови велосипеди или по-големи, но може да се прилага и за по-малки колелета. Ако детето ви в момента е на възраст, подходяща за велосипед 12 или 14 инча, помислете за закупуване на балансиращо колело (това са леки и компактни колелета без педали, създадени специално за баланс). Ако пък не ви се инвестира в отделно балансиращо колело, методът със свалянето на педалите също ще свърши работа.

5 важни съвета в карането на колело при децата

Вече стана ясно, че използването на велосипед без педали като балансиращ е прост метод, чрез който детето да се научи да кара без чужда помощ, но има и няколко ключови неща, които трябва да знаете преди това. Ето пет съвета, които ще помогнат:

  1. Изпънати крака

Велосипедите за баланс се карат с изпънати крака. Ето защо обърнете внимание на начина, по който детето ги движи, когато управлява колелото. Изпънатите крака позволяват на малчуганите да отблъснат земята, за да наберат инерция, а също така да спрат колелото самостоятелно и безопасно.

  1. Ниска седалка

Ако детето успява да достигне земята само с върховете на пръстите си (каквото е правилото при стандартното колело с педали), това не е подходящо за балансиращите колелета, където седалката трябва да е по-ниска. Ако седалката не е достатъчно ниско, можете да опитате да премахнете задния светлоотразител от стойката му, за да можете да я свалите.

  1. Лек велосипед за баланс

Теглото на колелото, на което вашият мъник ще се учи да балансира, също е от значение. Специалните колелета за баланс обикновено са направени от много леки материали, най-често – от дърво. По-тежките варианти правят балансирането по-трудно.

  1. Търпение

Успехът на вашето дете и това колко време ще му отнеме да се научи да кара велосипед с педали самостоятелно,  силно  зависи от неговите лични атлетични способности, решителност и увереност при изпробване на нови неща. Бъдете търпеливи и дайте на своя син или дъщеря достатъчно време, за да свикне с новото начинание. Това може да отнеме седмици или дори месеци. В никакъв случай не бързайте да слагате педалите, преди детето да е овладяло напълно баланса.

  1. Без нерви и притискане

Не забравяйте, че целта на всичко това е детето да се чувства уверено и щастливо. Ако карането на колело го стресира или пък го притискате със свъръхочавания, определено резултатът няма да е добър.

Когато едно дете овладее балансирането и управлението, е време да върнете педалите отново! След като добавите педалите обратно, детето все още трябва да може да спира и да тръгва с избутването от краката си, точно както при балансирането. Но за да се даде възможност за по-ефективно въртене на педалите, трябва да повдигнете височината на седалката, така че то да може да докосва земята с цяло стъпало, но без сгъване на коляното.

След като хлапето ви стане достатъчно уверено с въртенето на педалите, можете да повдигнете височината на седалката така, че да може да докосва земята само с горната част на ходилото.

дете колело без педали

Полезни неща, които да имате предвид:

  • Ако смятате, че детето ви се нуждае от малка помощ, можете да го придържате леко с ръка, поставена върху раменете около врата. Грешка е да се опитвайте да му помагате като побутвате самото колело. По този начин то ще изгуби равновесие.
  • Имайте предвид, че велосипедът е по-стабилен при по-високи скорости. Ако детето ви е движи твърде бавно, побутнете го леко по гърба, за да му помогнете да запази баланса и скоростта си.
  • Някои деца (особено по-малките) толкова свикват с колелото за баланс, че отказват да карат колело с педали. Дайте им време да и им обяснете, че това е следващата стъпка, която ще ги направи истински велосипедисти.