Витамини, които стимулират растежа на косата

коса растеж
Всеизвестен е фактът, че витамините и минералите за изключително полезни за здравето на човек, а и са от голяма важност особено за жените. Ще попитате защо ? – заради свойството им да спомагат по-бърз растеж на косата.

Желязо

Ако тялото ви е лишено от желязо, бихте могли да получите анемия, да се чувствате уморени или слаби. Когато тялото ви е слабо и косата ви започва да се изтощава и начупва.  Така че, не забравяйте да  приемате желязо.


Витамин А

Витамин А е антиоксидант, важен за здравата коса, тъй като допринася за производството на себум на скалпа. Витамин А е мастно-разтворим витамин, който поддържа и балансира синтеза на ретиноловата киселина, намираща се в космените фоликули. Ще откриете витамин А естествено в месото, сиренето, яйцата, кайсиите, спанака, рибата и други.

Витамин Е

Чрез включването на витамин Е в диетата си, можете да увеличите кръвообращението на скалпа. Подобно на цинк и витамин С, витамин Е е антиоксидант, който може да се намери естествено в пшеничен зародиш , сурови семена и ядки, зелени листни зеленчуци, соя, студено пресовани растителни масла или сушени зърна.

Витамин В5

Може да намерите витамин В5 в разнообразие от храни, включително : черен дроб, дреболии, яйчен жълтък и зеленчуци. Този витамин е също така известен като пантотенова .Витамин В5 се бори срещу сивата коса, тъй като допринася за производството на меланин, който е отговорен за цвета на косата си.

Преди всичко, не забравяйте, че косата ви се влияе от това, което консумирате, така че стремете се да приемате нужното количество течности, витамини, минерали и разбира се използвайте качествена козметика.

Източник: News359.bg

Вижте още:

Топ 5 на най-ефикасните домашни маски за коса

Домашни маски против бръчки с лифтинг ефект

Ноктите през бременността и след раждането

Кой е най-подходящият ден за започване на диета?