Тайната за здраве и красота на японките

Японските жени имат най-голяма продължителност на живота в света – 87 години, и то в сравнително добро здраве. А да се види затлъстяла японка е голямо изключение.


И те като нас работят, отглеждат деца, живеят в стрес и то в гъсто населена страна, но явно има нещо, което ги прави здрави, елегантни и дълголетни. Tайната е в начина на хранене, казва доктор Андреева за сайта edna.bg.

Разбира се, всеки трябва да познава тялото си и да знае от какво има нужда то и какво му вреди, но можем да се поучим и от чуждия опит.

Ето защо не пълнеят японките:

Японките сервират малки порции.

Така още от ранна възраст децата се научават да се хранят скромно. Храната им е „проста”, без излишни добавки от калорични сосове с майонеза и други добавки.

Техните съдове за хранене са три пъти по-малки от нашите. В действителност в нашия век на високи технологии и минимална мускулна дейност се нуждаем от съвсем малки количества храна, просто няма как да изразходваме енергията от храната.

А ние се храним така, сякаш сме миньори или тежкоатлети. Излишъкът се складира под формата на мазнини.

Храната на японците е здравословна и разнообразна.

Традиционното хранене включва основно риба и морски дарове, водорасли, соеви продукти, ориз, плодове, зеленчуци, зелен чай. Те консумират 5 пъти повече зеленчуци (основно зеленолистни), отколкото европейците и американците.

Японците са 2% от населението на земята, но консумират 10% от световния улов на риба. Така си набавят омега мазнини, с което се обяснява тяхното здраве и дълголетие.

Факт е, че когато японците напуснат страната си и започнат да се хранят по западен модел, започват да дебелеят, боледуват и живеят значително по-кратко от сънародниците си, които се хранят традиционно.

Соята помага на жените да са здрави и красиви.

В Япония соята се консумира ежедневно и под всякаква форма, а сиренето от нея (тофу) –в големи количества.

В соята се съдържат фитоестрогени, които пазят жената от здравословни проблеми –високо кръвно, затлъстяване, депресии, тревожност. Това й качество е безценно особено в климактериума, когато нивата на естрогените намаляват.

В Япония се набляга на прясно приготвената храна.

Избират се свежи продукти, не се прекалява с термичната обработка. Претоплена стара храна почти не се консумира.

Дори да се съхранява правилно в хладилник, сготвената храна бързо променя своя състав и лесно ферментира в червата, особено след повторно претопляне. Това води до промяна на чревната флора, колити, гастрити и др.

И най-важното: японките се хранят бавно, спокойно, наслаждавайки се на всяка хапка.

Така са научени още от деца. Това е едно от най-важните условия за пълноценно усвояване на храната и профилактика на дебелеенето.

Защото мозъкът получава сигнали за засищане 15 минути след началото на храненето. Който се храни бързо, лакомо, поглъща огромни количества храна, а се чувства гладен.

Вижте  още:

Защо японските деца не плачат

Трите основни принципа на японското възпитание

Основни принципи на тибетското възпитание

Витамини, които стимулират растежа на косата