10 полезни заместители на бялата захар

природни алтернативи на захарта
Има ли начин да заместим захарта и то здравословно? ДА! Сайтът Gotvach.bg посочва десет здравословни заместители на захарта, които могат да са ни особено полезни при съставянето на меню за малките деца, чийто имунитет не се влияе добре от традиционната бяла захар:

1. Канела

Проучванията показват, че само 1/2 чаена лъжичка канела на ден може да понижи LDL холестерол. Също така, канелата може да има влияние като регулатор на кръвната захар, което я прави особено полезни за хора с диабет тип 2. В някои проучвания, канелата показва изумителни способности при спирането на устойчиви гъбични инфекции. В проучване, публикувано от изследователи на американското министерство на земеделието в Мериленд, канелата намалява разпространението на раковите клетки при левкемия и лимфом.

2. Стевия

Стевията е сладка, всъщност без никакви калории билка, която расте по естествен път в Южна Америка, където местните жители са я използвали в продължение на стотици години. Тя може да бъдат закупена под формата на гранули, като заместител на захарта (много прилича на популярните изкуствени подсладители) или под формата на течност. Консумирането на стевията се използва в световен мащаб. Тя е била използвана от 1970 г. насам в Япония и се е превърнала в един от най-популярните подсладители там.

3. Мед

За разлика от захарта, в меда се съдържат много витамини и минерали, който са полезни за човешкия организъм. Пчелите са добавили специален ензим на нектара, който разделя захарозата на глюкоза и фруктоза – два прости захари за телата ни, който могат да се абсорбират директно. Следователно, меда има по-здравословен гликемичен индекс.

4. Малц

Малцът е типичен заместител на захарта и много често тези два продукта взаимно се заменят, дори и при производството на бира. Въпреки, че малцовата захар е много по-малко сладка от бялата захар, тя е един неин здравословен заместител.

5. Сироп от агаве

Вкусът на агаве е сравним с този на меда, макар и да не са идентични. Но за хората които не харесват мед, това се оказва един доста добър избор. Той често се използва като вегетариански заместител на меда. Сиропът от агаве също така е бил отбелязван като здравословен естествен подсладител, който не влияе на нивата на кръвната захар.

6. Кленов сироп

Кленовият сироп е едно от многото чудеса на света. Това е вискозна течност с характерен сладък вкус, която съдържа повече минерали и по-малко калории от меда.

7. Палмов сироп

Палмовият сироп е вид сладък сироп, извлечен от сока на няколко разновидности на палмови дървета. Той е един от здравословните заместители на захарта, който съдържа много полезни вещества.

8. Оризов сироп

Оризовият сироп е естествен подсладител, който се прави от сварен ориз, подложен на ферментация при която нишестето в ориза се превръща в захари.

9. Кокосова захар

Кокосовата захар е направена от сока на кокосовите цветя. Тя може да е под формата ма мека паста, сухи блокчета или под гранулирана форма. За нея може да се отбележи, че тя има нисък гликемичен индекс и е много подходяща за хора с диабет.

10. Фурми

Захарта получена от фурмите преминава през минимална термична обработка и за това тя се счита за по-здравословна и естествена от захарта, получена от захарно цвекло и захарната тръстика. Тя може да се използва, като заместител в редица рецепти, които не изискват разтапяне на захарта.

 

Вижте още:

8 природни алтернативи на антибиотиците

Какво се случва с тялото на децата, ако не консумират захар за 9 дни

Домашен течен шоколад без захар и мляко (рецепта)

Тест със стафида или бонбон показва дали детето ще постигне успех