Тест със стафида или бонбон показва дали детето ще постигне успех

стафиди

Британски психолози твърдят, че малките деца, които могат да устоят 60 секунди на изкушението да изядат една стафида или един бонбон, имат по-големи шансове за успех в ученето, съобщи в. “Дейли телеграф”, цитиран от dariknews.bg.

Макар и тази задача да не изглежда толкова трудна, повечето малки деца не могат да упражнят такъв самоконтрол и се провалят. Тези, които успеят да изчакат цяла минута, са предопределени за успех, твърдят психолозите от университета на Уорик.

За проверката стафидата се поставя под чаша и на детето се казва да чака, докато му бъде разрешено да я изяде. Тестът може да бъде направен и с шоколадов бонбон или някакво друго изкушение. Той проверява колко продължава вниманието и капацитетът за учене.

“Играта със стафидата е ефективно средство за оценяване на задържащия контрол при малките деца. Той е много бърз – до пет минути и може да се използва в клиничната практика за откриване на децата, които могат да имат проблеми с вниманието и ученето. По-добрият задържащ контрол на възраст 20 месеца предсказва по-добро регулиране на вниманието и постижения в училище на възраст 8 години.”

Тестът би трябвало да се прави от професионалисти. Ако родителите решат само да проверят гениалността на децата си, резултатите може да са различни.

Тестът е подобен на друг, разработен през 60-те години на миналия век от учени в Станфордския университет. Те предложили на деца да получат веднага бонбон или да изчакат 15 минути за два бонбона. Проследяването на участниците показа, че проявилите търпение деца постигнали много по-голям успех в живота.

Източник: dariknews.bg

Вижте още:

Странно, но факт – 20 любопитни факти за бебетата

Как да се отнасяме с детето си според зодията му

Бебешки имена, които са забранени по света

Чудо: Близначки, родени с два месеца разлика

Comments are closed.