Как да си направим къща за кукли

 къща за кукли

 

Необходими материали и инструменти:


– фазер за покрива

– дървени дъски с различни размери

– дървени фото рамки за прозорците

– акрилни бои и шпакловка

– хартиени тапети

– гофриран картон за покрива

– лепило ПВА

– винтове и винтоверт

– четки

– трион за рязане на дърво

– трион за рязане на дъските под 45 и 90 градуса

– най-важната част – стар кухненски рафт или шкаф

В случая е използван кухненски рафт със стандартни размери : дължина 60 см, ширина 30 см, височина 60 см. Тези размери идеално подхождат за къща за кукли с мащаб 1:12. Кухненският рафт е на две нива, които ще използваме за етажи. След като добавим малко елементи, декорираме повърхностите,  ще получим истинска къщичка за кукли. Тя е подходяща за игра или за съхранение на миниатюри.

Към двете странични стени прикрепяме два детайла от фазер с болтове. Много важно е горният ъгъл на тези два детайла да е точно 90 градуса. Ъглите  съединяваме с дъска 15 *15 мм. Към задната стена закрепяме  с винтове дървена летва със сечение от 45 градуса. В последствие към нея ще бъде прикрепен покривът. Добавяме и два елемента за окачване, които ще се използват в случай, че къщата се окачва на стена.

 

От фазер изрязваме два детайла за вратите на къщата и два детайла за покрива. Вратите прикрепяме с помощта на панти, като предварително изрязваме отворите за прозорците. Поставяме фото рамките в отверстията за прозорци. Задната част на покрива се закрепя  стабилно към ъгловите дъски, а предната част на покрива се закрепя към дъската с помощта на панта ( покривът трябва има  опция за вдигане) .

От различни дъски и фазер правим таванско помещение. Важно е страните, които се закрепят за покрива да са под ъгъл от 45 градуса. Закрепяме надежно таванското помещение и облепяме покрива с гофриран картон, като преди това сме премахнали горният хартиен слой на картона. Може да се направи и комин от малки дъски с различна конфигурация.

 

 

Декорираме страничните стени и фасадата на къщата. Тук може да развихрите Вашата фантазия. Използваме всевъзможни начини за декорация – многослойно покритие, състаряване, позлатяване, декупаж, шпакловка и т.н.

 

 

Оформяме и интериора на куклената къщичка. Залепяме тапети по стените, боядисваме таваните, прозорците и т.н.

Близък  план на първия етаж:

Близък план на втория етаж:

Автор : Надежа Давидова

www.kyklodom.ru