Творчески игри за деца: снежен човек от хартия

Навън е студено, вали сняг, а вие се чудите какво да правите с децата у дома? Ето една идея за творчески занимания с децата, с която може да си изработим у дома хартиен снежен човек и то не какъв да е, снежен човек-скиор.
Всичко от което имате нужда са: малко цветна хартия, малко бои, четка, ножица, лепило, пръчки за сладолед и бяла хартиена чиния за еднократна употреба.

Ето как се случва всичко:

  1. Обърнете чинията с дъното нагоре и направете вълнообразен процеп по диаметъра, така че да отбележите границата между небето и снега.
  2. Залепете пръчките за сладолед с течно лепило, както е показано на снимката и оставете да изсъхнат. (Това са ските на снежния човек)
  3. Оцветете в синьо горната половина на чинията (небето) и оставете да изсъхне. Оцветете и ските, например в червено, и оставете да изсъхнат.

Докато боите изсъхват, можете да направите снежния човек.

  1. От бяла хартия изрежете два кръга, по-голям за тялото и по-малък за главата, и ги съединете.
  2. От черна хартия изрежете шапката, окото и ръката и ги залепете.
  3. От оранжева хартия изрежете носът и го залепете.
  4. Шалът може да е от хартия или филц по ваш избор. Можете да нарисувате декорации с флумастер или гел химикалка. Залепете и шала.
  5. Усмивката и копчетата нарисувайте с флумастер.


  1. Когато снежният човек е готов, можете да го залепите върху ските с течно лепило. Оставете да изсъхне добре. Може да добавите щека от малка клонка или клечка за зъби.
  2. С бяла боя нарисувайте снежинки върху синьото небе. Украсете със син или сребърен брокат.

Поставете снежния човек в процепа на чинията и вече сте готови.

Автор: Даниела Сеферинкина

Даниела Сеферинкина е художник и преподавател по рисуване и приложни изкуства. Повече от 7 години тя работи с деца в предучилищна и начална училищна възраст и ги учи да изразяват себе си чрез изкуството. Извън училище Даниела е художник на свободна практика и автор на картички, илюстрации по текстове на книги, покани и други артикули. Повече за нея и работата й можете да видите на Cartolina: https://www.facebook.com/cartolina.cartolina/