Как да се грижим за ноктите на бебето?

Ноктите на бебета могат да бъдат с различни дължини при раждане и при всяко дете растат с различна скорост. Всъщност – порастването на ноктите става още в утробата, ето защо, не се изненадвайте, ако вашето мъниче се появи на бял свят с доста дълги нокти.


Защо грижата за ноктите на бебето е важна?

Най-вече от гледна точка на безопасността, а след това – и заради хигиената. Бебетата имат инстинкта да се докосват с пръсти по лицето и нерядко това води до надрасквания. На пазара се предлагат различни ръкавички за новородено, с които се предотвратява надраскването, но все пак – не разчитайте само на тях.

Хигиената е друг важен елемент, макар че малкото бебче все още не докосва толкова мръсни субстанции като кал или други замърсявания. Неговата имунна система обаче е все още незряла, така че – дори и най-малкото замърсяване (например, някой с немити ръце го е хванал за ръчичката) може да доведе до задържане на бактерии под нокътчетата.

Как и кога да режем ноктите на бебето?

Най-добрият момент да се погрижите за бебешките нокти е времето след баня. Тогава те омекват, а и бебето е по-спокойно. След като го изкъпете, проверете дължината на неговите нокти, както на ръчичките, така и на крачетата. Ако са удължени над нивото на пръстите, погрижете се да ги намалите. Най-добре е да го направите с помощта на друг възрастен, който да държи бебето, докато вие изрязвате ноктите.

Бебетата са доста пъргави и могат да извършат резки движения по време на изрязването, така че – ако не внимавате, това може да доведе до нараняване на пръстчетата. Ако нямате помощник, изчакайте бебето да заспи и тогава пристъпете към изрязването.

Какво да използваме? Ножичка, нокторезачка или пила?

Нокторезачката е по-безопасна, но и ножичка ще свърши работа. И в двата случая обаче е нужно да използвате продукти, специално създадени за бебета, а не за възрастни. Ножичката трябва да е със заоблен връх и направена от качествени материали. Уверете се, че ножичката или нокторезачката са изрядно чисти и, ако е необходимо, почистете ги с физиологичен разтвор.

Пиленето на бебешките нокти не е препоръчително, освен, ако не са останали назъбени участъци след изрязването. Като цяло – ноктите на вашето мъниче са доста мекички и крехки, така че – не би следвало да има нужда от пила. Ако все пак решите да използвате такава, със сигурност трябва да бъде специално разработена за бебета и да се използва само и единствено за бебето, а не от други членове на семейството (дори и деца).

Добре е да знаем:

  •  Не режете ноктите на бебето в момент, в който е неспокойно или гладно
  • Винаги пристъпвайте към процедурата само, когато имате добра видимост и подходящо осветление (за предпочитане – пряка дневна светлина)
  • Не режете ноктите прекалено дълбоко, за да не се стигне до възпалителен процес
  • Правилната форма, в която трябва да режете ноктите, е квадратна. Все пак – бъдете внимателни да не остават остри ръбчета по краищата, които да доведат до надраскване.

 

Вижте още:

Косата на бебето – как се променя и как да се грижим за нея

Как да спи бебето? По гръб, по корем, настрани?

8 любопитни факта, свързани с бебешката кожа

Бебешки колики – какви са симптомите и как да ги облекчим