Косата на бебето – как се променя и как да се грижим за нея

бебе коса

Много майки имат въпроси относно косата на бебето, които възникват дори още преди то да се е родило. Ще има ли бебето коса? Какъв цвят ще е тя? Ще се запази ли цветът на бебешката косичка и в зряла възраст? Как да се грижим за нея? Трябва ли да подстригваме косата на бебето, за да стане тя по-гъста? От кога? Ето какво е добре да знаем, когато става дума за косата при малките бебчета:
Ще има ли бебето коса, когато се роди?
Your image description

Този въпрос, разбира се, няма универсален отговор, но често отговорът му зависи от генетичната предразположеност. Ако таткото или майката са се родили с косичка, има по-голяма вероятност и техният бъдещ наследник да се появи на бял свят с такава. Друг признак, че бебето ще има коса при раждането, е наличието на киселини през бременността. Това обаче не винаги е причината за киселините.

 

Кога ще падне косата, с която бебето се е родило?

При бебетата, родени с повече коса, се наблюдава оголване на скалпа, тъй като тази косичка започва да пада. Това обикновено се случва между четвъртия и петия месец. Главичката може да се запази известно време така, преди да започне да расте новата коса. Има и бебета, при които косата от раждането не пада равномерно, а само в определени зони, които по-често са изложени на триене,  например – при сън или в детската количка. Това не е повод за тревога и няма да повлияе на равномерността и гъстотата на косата в по-късна възраст.

 

Цветът на бебешката коса – променя ли се?

В много случаи – да. Често бебетата се раждат със светлоруса коса, а в зряла възраст косата потъмнява. Обратни случаи обаче са много по-редки – ако детето се роди тъмнокосо е по-малка вероятността косата да изсветлее, когато то порасне.

 

Трябва ли да подстригваме бебето и вярно ли е, че това сгъстява косата му?

Много майки се фиксират твърде силно върху това и с цел да направят косата на детето „буйна и гъста” започват с фризьорските прийоми още след раждането. Някои дори използват самобръсначки, за да сведат косата до „нула номер” именно с тази цел. Гъстотата на косата трудно ще се повлияе от тези хрумки, по-скоро тук водеща роля имат гените.

Добре е да оставим косата на детето на спокойствие, поне докато то не навърши годинка. След това използвайте ножичка, за да намалите стърчащите връхчета, а когато косата започне да расте равномерно и детето е по-голямо, вече можете да помислите за фризьор.

 

Как да се грижим за косата на бебето? С шампоан или само с вода?

Използвайте мек шампоан, който да не люти на очичките, други средства като сапуни и балсами, не са нужни при баня. Вече на пазара има достатъчно качествени продукти, които комбинират грижа за косата и за тялото, без да се налага да ги купувате отделно. Добре е обаче косата да не се мие повече от 2-3 пъти седмично. В останалите случаи измийте тялото с шампоана, а косичката – само с вода. Подсушавайте с попиване, а не с търкане. След подсушаване – просто срешете бебето с мека четка или гребенче.

Roditel.bg

Вижте още:

Езикът на бебетата – как да разтълкуваме сигналите на своето мъниче

Как да спи бебето? По гръб, по корем, настрани?

5 причини да спим заедно с бебето (и една – да не го правим)

Температурата в стаята на бебето – важни съвети към майките

 

Коментарите са изключени.