Косата на бебето – как се променя и как да се грижим за нея

бебе коса

Много майки имат въпроси относно косата на бебето, които възникват дори още преди то да се е родило. Ще има ли бебето коса? Какъв цвят ще е тя? Ще се запази ли цветът на бебешката косичка и в зряла възраст? Как да се грижим за нея? Трябва ли да подстригваме косата на бебето, за да стане тя по-гъста? От кога? Ето какво е добре да знаем, когато става дума за косата при малките бебчета:
Ще има ли бебето коса, когато се роди?

Този въпрос, разбира се, няма универсален отговор, но често отговорът му зависи от генетичната предразположеност. Ако таткото или майката са се родили с косичка, има по-голяма вероятност и техният бъдещ наследник да се появи на бял свят с такава. Друг признак, че бебето ще има коса при раждането, е наличието на киселини през бременността. Това обаче не винаги е причината за киселините.

 

Кога ще падне косата, с която бебето се е родило?

При бебетата, родени с повече коса, се наблюдава оголване на скалпа, тъй като тази косичка започва да пада. Това обикновено се случва между четвъртия и петия месец. Главичката може да се запази известно време така, преди да започне да расте новата коса. Има и бебета, при които косата от раждането не пада равномерно, а само в определени зони, които по-често са изложени на триене,  например – при сън или в детската количка. Това не е повод за тревога и няма да повлияе на равномерността и гъстотата на косата в по-късна възраст.

 

Цветът на бебешката коса – променя ли се?

В много случаи – да. Често бебетата се раждат със светлоруса коса, а в зряла възраст косата потъмнява. Обратни случаи обаче са много по-редки – ако детето се роди тъмнокосо е по-малка вероятността косата да изсветлее, когато то порасне.

 

Трябва ли да подстригваме бебето и вярно ли е, че това сгъстява косата му?

Много майки се фиксират твърде силно върху това и с цел да направят косата на детето „буйна и гъста” започват с фризьорските прийоми още след раждането. Някои дори използват самобръсначки, за да сведат косата до „нула номер” именно с тази цел. Гъстотата на косата трудно ще се повлияе от тези хрумки, по-скоро тук водеща роля имат гените.

Добре е да оставим косата на детето на спокойствие, поне докато то не навърши годинка. След това използвайте ножичка, за да намалите стърчащите връхчета, а когато косата започне да расте равномерно и детето е по-голямо, вече можете да помислите за фризьор.

 

Как да се грижим за косата на бебето? С шампоан или само с вода?

Използвайте мек шампоан, който да не люти на очичките, други средства като сапуни и балсами, не са нужни при баня. Вече на пазара има достатъчно качествени продукти, които комбинират грижа за косата и за тялото, без да се налага да ги купувате отделно. Добре е обаче косата да не се мие повече от 2-3 пъти седмично. В останалите случаи измийте тялото с шампоана, а косичката – само с вода. Подсушавайте с попиване, а не с търкане. След подсушаване – просто срешете бебето с мека четка или гребенче.

Roditel.bg

Вижте още:

Езикът на бебетата – как да разтълкуваме сигналите на своето мъниче

Как да спи бебето? По гръб, по корем, настрани?

5 причини да спим заедно с бебето (и една – да не го правим)

Температурата в стаята на бебето – важни съвети към майките