5 причини да спим заедно с бебето (и една – да не го правим)

спане сън майка бебе
Много майки се питат – „Редно ли е да спя с бебето?“, „Безопасно ли е това?, „Ще се разглези ли то, ако спи на нашата спалня“?
Баби, лели, приятели и съседки сигурно ще ви дават куп съвети, всяка от които ще има свое собствено мнение. Истината обаче е, че решението е ваше. В бебешка възраст трудно можем да говорим за фактора „разглезване“, по-скоро тук са налице други аргументи, свързани с потребностите на бебето, неговия естествен биологичен ритъм, както и потребностите на самата майка.
Ето 5 аргумента в подкрепа на съвместния сън между майка и бебе, както и един „против“ това:

1. Защото бебето се успокоява

Споделеният сън между майката и бебето успокоява новороденото, което се дължи на силната физиологична свързаност, която те имат помежду си. Причината е в това, че новороденото е свикнало с биенето на сърцето, мириса и физическата близост с мама още от утробата. Когато тази връзка е рязко нарушена, това създава тревожност у детето.

Преди време американски педиатри и детски психолози проведоха доста интересно съвместно проучване, което показва, че когато е в близост до майка си, бебето до известна степен синхронизира пулса си с нейния. В проучването са били въвлечени случайни участници, както и майки на новородени бебета. Резултатите показват, че когато малкото бебе е в близост до майката, пулсът му се променя и започва да се синхронизира с нейния (сърцето бие по-бързо, но в синхрон с това на неговата майка). Това обаче не се случвало при близък физически контакт между бебето и непознатата жена.


2. Бебето е по-защитено

Бързата реакция в някои случаи може да е решаваща – например, ако бебето се задави или има опасност да се задуши. Когато майката е в непосредствена близост, тя успява да улови всяка промяна или дискомфорт, които се случват с бебето, което трудно може да се постигне, ако то е на по-голямо разстояние или в друга стая. Неслучайно хората казват, че майчинството е онзи момент, в който спим, но чуваме всичко, което се случва с нашето дете.

3. Кърменето е по-лесно

Ако кърмите, при това на няколко часа, спането с бебето може да се окаже доста ценно средство, за да спестите ненужно време и усилия и вместо това да поспите малко повече. Също така, самите бебета са по-спокойни, когато мама е наблизо, в момента, в който е дошло време за хранене, вместо да се будят с плач от съседната стая.

4. Вие и бебето се наспивате по-добре

Да, това определено е една доста добра причина да не се лишавате от съвместния сън с вашето бебе. Проучване на Колежа по педиатрия към Щатския университет в Тенеси показва, че майките спят по-пълноценно, когато малкото им бебче е в непосредствена близост. Това, че имат пряк контакт с него, им дава повече спокойствие и сигурност, че всичко е наред, което прави сънят, макар и кратък, доста по-пълноценен. Същото се отнася и за бебето – то спи по-добре, след което в моментите на бодърстване е по-спокойно, има желание за игри и плаче по-малко, сочат данните от проучването.

5. Защото е много приятно и заздравява връзката „майка-бебе“

Когато сте в близост до своето дете, се увеличава отделянето на хормона окситоцин, който влияе на емоциите, привързаността и контакта майка-бебе. И обратното – липсата на подобен физически контакт създава безпокойство и забавя някои процеси при децата. Фицхю Додсън разказва в книгата си „Изкуството да бъдеш родител” за бебета, които са отраснали в домове за сираци и които като възрастни са изправени пред много сериозен проблем – неспособност да създават здрави взаимоотношения и да изразяват привързаност, именно защото не са имали контакт с майката като деца.

 

…и една причина, поради която спането с бебето не е добра идея:

Въпреки, че почти всички изследвания, експерименти и научно доказани теории се обединяват около тезата, че спането с бебето е от полза, има и причина, която да е в противовес на тези аргументи и тя е свързана с безопасността. Съвместният сън може да бъде опасен за малкото бебе, ако са налице някои от следните фактори: наднормено тегло на родителя (съществува риск от притискане), родители, които пушат (миризмата на цигари е вредна за бебето, дори да не се пуши в негово присъствие), спане на неподходящи легла (тесни дивани, водни легла), спане в твърде гореща стая, спане в твърде студена стая и т.н.

Въпреки това, е доказан факт, че майката има неподозиран инстинкт да пази бебето, дори по време на дълбок сън и винаги заема такава позиция на тялото, че да не застрашава неговата безопасност.

Roditel.bg

Вижте още:

Майчината прегръдка и майчиният глас – жизненоважни за бебето

5 неща, които не бива да казваме на наскоро родилите майки

7 неща, които мъжете е добре да правят за майките на децата си

Сънуват ли бебетата?