8 любопитни факта, свързани с бебешката кожа

бебешка кожа подсичане акне

Повечето хора си представят идеално изглеждащото новородено с розова прасковена кожа, мека и без нито едно петънце. Истината обаче е, че нашето малко бебче идва на този свят доста уязвимо и неговият най-голям орган – епидермисът, често е обект на тази уязвимост, изразяваща се в петънца, белене, лющене, подсичане и зачервяване. Ето защо е добре да сме наясно какви са особеностите на кожата на бебоците и защо тя е по-различна от тази на нас, възрастните.

 


ФАКТ #1: Kожата на вашето дете няма да изглежда съвършено веднага след раждането.

bebeshka-kozha1Разбира се, че бебчето ви е красиво и предизвиква умиление. Но като нищо ще забележите, че през първите няколко дни след раждането по кожата му се виждат мънички косъмчета (наричат се лануго). Кожата на бебчето може също да е покрита с верникс – мазно, подобно на сирене вещество, което предпазва епидермиса на бебето в утробата от околоплодната течност. Може да отминат 1-2 дни, докато верниксът (наричан още Верникс Казеоза), се отмие. Друг любопитен факт относно бебето е, че без значение от етническата принадлежност, кожата на новороденото ще има червеникаво-лилав оттенък през първите няколко дни. Това се дължи на циркулацията в кръвоносните съдове, която  тепърва се задейства.  Всички тези не особено разкрасяващи бебето фактори са напълно нормални. Все пак – наблюдавайте го за по-специфични симптоми, като например – жълт оттенък на кожата, който може да е признак за жълтеница.

 

Факт #2: Над една трета от бебетата страдат от бебешко акне

бебешко акне

Oколо 30 до 40 на сто от бебетата се раждат с малки бяло-жълти пъпчици, приличащи на точки, които покриват целите им малки личица. Това състояние е познато като бебешко акне.  Най-доброто нещо, което можете да направите за бебешкото акне, е да го остави на мира (не изстисквайте пъпчиците, не ги почиствайте със спирт и не слагайте мазила и пудри). Обикновено това състояние минава от само себе си, но при всички случаи се консултирайте с педиатър, за да е сигурно, че не става въпрос за друг проблем.

 

Факт #3: Вашите хормони влияят на кожата на бебето

bebeshka-kozha3

Всички сме наясно, че хормоните предизвикат хаос в тялото на бъдещата майка по време на бременността. Но освен това, те имат и силно влияние върху кожата на новороденото. Когато терминът наближи, хормоните преминават през плацентата и достигат до бебето, като предизвикват повишаване на омазняването на неговата кожа. За щастие, тялото на бебето ги елиминира, обикновено между една седмица и един месец след раждането. Вашите хормони  могат да бъдат причина и за образуването на бебешка кел (млечна коричка) – лющещи се жълтеникави корички по скалпа на новороденото. Отново правилото тук е „оставете ги на мира“, тъй като бебешката кел изчезва от само себе си. За особено тежки или упорити случаи говорете с педиатъра, за да се вземат необходимите мерки.

 

ФАКТ#4: Бебетата с пелени са много по-склонни към подсичане

подсичане бебе

От подсичане могат да страдат всички гънки по бебешкото телце, тъй като там кожата е изключително чувствителна и нежна. Факт е обаче, че зоната около гънките на дупето е най-уязвима, особено ако ползваме пелени. За разлика от подсичането при претопляне на тялото, подсичането при пелени обхваща памперс зоната и се дължи на продължителното съприкосновение на гениталиите с урината. Ето защо, е добре да разполагаме с крем против подсичане, който може да се ползва, както при обостряне на състоянието, така и превантивно. Важно е също да се поддържа добра хигиена в зоната около пелените и да се следва последователността: измиване, подсушаване, намазване с крем. Също, не прекалявайте с дрешките и твърде високата температура в стаята на бебето, тъй като претоплянето води до влошаване на симптомите, свързани с подсичането.

 

ФАКТ #5: Кожата на бебето е до пет пъти по-тънка от тази на възрастните, което го прави по-уязвимо от простуда

bebeshka-kozha4

Бедрата на вашия мъник може да са разкошно пухкави, но точно в този момент кожата му е изключително тъничка. Именно затова кръвоносните съдове на новороденото са почти прозрачни и видими. Поради тази причина можем и лесно да определим емоционалното състояние на бебето според цвета на кожата му. Ако то плаче или му е горещо, например, кожата почервенява. Или пък – кожата на краката и ръцете почти посинява, когато бебчето изпитва студ, сякаш давайки ни сигнал, че е време да го гушнем и да му облечем още една дрешка. И още нещо – тъничката кожа на бебчетата е причина те да се простудяват по-лесно от нас, възрастните. Именно оттам идва и правилото, че малкият човек трябва да е облечен с един кат дрехи повече от мама. След около година, кожата се удебелява и не е нужно да се спазва правилото за допълнителния слой дрехи.

 

ФАКТ#6: Бебето ви не е мръсно. Не търкайте кожата му с гъба.

bebeshka-kozha5

Повечето родители къпят бебето всеки ден и в това няма нищо лошо. Истината обаче е, че къпането е по-скоро с цел бебчето да се чувства комфортно, тъй като така се доближава до естествената си среда, в която е било цели 9 месеца. В действителност, всекидневната баня не е належаща от чисто хигиенични причини. Още по-малко пък е необходимо да търкате кожата на бебето с гъби. Това само ще доведе до раздразнение на деликантната кожа и до плач по време на баня.

Бъдете внимателни и с температурата на водата за къпане, която трябва да е 37 градуса. Използвайте само бебешка козметика и мийте косата с шампоан, който да е разработен така, че да не предизвиква дразнене на очите и да е без парабени. След като приключите с къпането, правете масаж на бебето, който вашият педиатър ще назначи.

 

ФАКТ#6: Слънчевото изгаряне е също толкова болезнено за бебето, колкото и изгарянето с гореща вода

bebeshka-kozha6

Кожата на малките бебчета е все още незряла по отношение на производството на меланин – пигментно вещество, което помага да се абсорбират слънчевите лъчи. Това означава, че кожата на едно четиримесечно бебе ще изгори много по-бързо от тази на шестгодишно дете.

Добре е да знаем също, че слънчевото изгаряне в бебешка възраст е също толкова опасно и болезнено, колкото изгарянето от гореща вода.

Най-добрият начин да защитим деликатната кожа на мъниците е да ги пазим от пряка слънчева светлина, особено в часовете от 11 сутринта и 4 следобед, както и да използваме слънцезащитен крем, подходящ за бебета.

 

Факт #7: Има и добра страна на всичката тази чувствителност на бебешката кожа

bebeshka-kozha7

Деликатната кожа на бебето ви е чувствителна към почти всичко, включително и към вашето докосване, а това е повече от прекрасно. Всеки път, когато целувате, масажирате или галите своето мъниче, това стимулира производството на хормона окситоцин, който подпомага процеса на привързване и създаване на близост между вас. Ето защо – масажирайте гръбчето, корема, ръчичките и стъпалата на вашето бебче след баня или когато искате да го успокоите, за да има то сладки и спокойни сънищата (а и вие самите – също.)

 

 

Вижте още:

Как да се грижим за ноктите на бебето?

Бебешка кел (млечни корички, крусти) – какво представляват и как да се справим

Косата на бебето – как се променя и как да се грижим за нея

Кожни проблеми при бебето: напукана и белеща се кожа