Плуване за бебета – 11 ползи, за които може би не подозирате

Да запишем детето на плуване още от бебе? Звучи малко нестандартно, даже ексцентрично, но се оказва, че в действителност не е така. Плуването за бебета става все по-популярно и то не защото родителите се увличат по поредната временна мода.
Ранните занимания във вода всъщност са задълбочено изучавани в медицината и педагогиката и се смята, че имат положително въздействие върху кърмачетата – върху тяхното физическо и психомоторно развитие.

Още от утробата (където плуват, макар и на тясно) мъничетата притежават редица вродени способности, свързани с водата. Всички сме чували, че веднага след раждането си бебетата умеят да се движат във водата без помощ. Ако тази способност обаче не бива развивана, с времето постепенно ще изчезне. Но това съвсем не е единствената посочвана полза за бебето от контакта с водата и впоследствие от плуването.  

И така – защо е добре да запишем бебето си на плуване, колко рано да започнем, как да се подготвим за първия „урок по плуване“ и за какво да внимаваме?

Какви са ползите от плуването за бебета?

Ползите от плуването за бебчетата са много, ето най-важните от тях:

1. Плуването още от бебешка възраст помага изключително много за умственото, физическото и емоционалното израстване на детето.

2. Движението във водата позволява на бебетата да упражняват мускули, които иначе не биха използвали, особено преди 7-8 месечна възраст.

3. Плуването подобрява познавателните умения на детето и развива мозъчната дейност. При този спорт се използват двете страни на тялото, следователно и двете полукълба на мозъка, което усъвършенства координацията и баланса при бебетата.

4. Упражненията във вода развиват костната и опорно-двигателната система на детето. Те правят мускулите на бебето по-здрави и силни, отразяват се добре на белите дробове и подобряват издръжливостта.

5. Плуването калява организма на бебето.

6. За по-големите бебета плуването е естествено допълнение към растящата им нужда от овладяване на нови умения.

7. Много от родителите наблюдават, че след тренировките във водата бебетата спят по-добре и по-спокойно.

8. Водните упражнения подобряват емоционалната връзка между децата и родителите, а чрез движенията, допира и игрите се изгражда доверие.

9. Проучвания показват, че децата, които са записани от много ранна възраст на плуване, успяват по-лесно да се адаптират към социалната среда и да общуват с хората.

10. За много бебета със смущения във физическото развитие, плуването може да е много полезно и да стане част от терапията като спомагателно средство за рехабилитация.1

11. Плуването доставя голяма радост и се отразява положително на социален живот и на бебетата, и на техните родители.

Кога да запишем бебето на плуване?

Психолозите казват, че новородените все още нямат усещане за страх. То се появява някъде след 6-ия месец, когато бебетата започват да реагират на външните дразнения по-осъзнато и тогава се появяват и първите страхове. Освен това, специалистите твърдят, че преди 6-месечна възраст кърмачетата имат вроден рефлекс да задържат дъха си във вода и, ако този рефлекс се стимулира, страхът от потапяне при детето ще бъде много по-малък. Ето защо препоръчителната най-ранна възраст за започване на занимания на бебето във вода „отрано“ е след навършване на 3-4 месеца. По това време то вече ще може да повдига и задържа главичката си, както и да се справи по-добре с разликата в температурата на водата в басейна (където е около 32-34°С) в сравнение с тази във ваничката му за къпане (близка до 37°С), с която е свикнало.

Плуване само с родител или с родител и инструктор?

Някои родители записват бебето си на плуване, защото това е перфектен начин да изградят още по-силна и стабилна връзка с него. По време на заниманията мъничето съсредоточава вниманието си към познатата и сигурна фигура на родителя, учи се да разчита на него и да бъде спокойно в неговата компания. Родителят пък се настройва спрямо детето, напътства го и реагира спрямо езика и знаците на тялото му.

Специалистите силно препоръчват заниманията да започнат в самото начало с инструктор, обучен за работа с най-мъничките деца. Той ще може да помогне на двойката родител и дете да се отпусне, да насочва и води спрямо готовността, желанието и възможностите на възрастния и бебето. Ще може и да посъветва какво точно да включва тренировката, колко време да трае, с какво да се започне. Важно е първоначално всеки родител да свикне с упражненията, които се изпълняват във водата, да ги прави с мъничето и вкъщи, за да може и двамата да се адаптират по-добре физически и емоционално.

Как да се подготвим за първото занимание по плуване на бебето?

За бебето: Най-важно за първия урок на бебето по плуване е то да бъде спокойно. Затова мъничето трябва да бъде нахранено (но не да е преяло) и да се е наспало, за да не се преумори прекалено бързо. Преди началото на заниманията е добре бебето да се облива с вода, за да се осигури плавен преход към водната среда. Специалистите казват, че най-приятната температура за провеждане на 30-минутно занимание е 32-34°С. Всъщност още преди първия урок по плуване в басейн, родителят и бебето може да проведат подготвителни занимания в домашната вана. Това става като детето се оставя да маха с ръчички и крачета, легнало по гръб във водата. След като бебето опознае усещането и средата, може да премине към басейна, където е доста по-шумно и има много повече хора.

За родителя: Преди първото влизане във водата заедно с бебето е нужно родителите да са спокойни, уверени и внимателни. Хлапетата усещат това, което ние големите чувстваме и реагират спрямо движенията и излъчването ни. Затова е много важно дали родителят изпитва страх или увереност, когато влиза във водата. От практична и хигиенична гледна точка е необходимо да се измият всякакви кремове от кожата и да се вземе душ преди влизане в басейна.

За заниманията по плуване за бебета са нужни: памперс за плуване – за еднократна или многократна употреба, хавлии, както и шапка за вода, джапанки и бански – за родителите.

За какво да внимаваме, когато водим бебето на плуване?

  • Винаги, когато детето е във водата, трябва да бъдем нащрек и да не се разсейваме и за секунда. Добре е инструкторът по плуване да ни покаже как се оказва първа помощ при поглъщане на вода и какви са мерките за безопасност във водата за най-мъничките.
  • Много е важно да следим бебето да не поглъща вода от басейна.
  • Басейните за тренировки по плуване на бебета трябва да отговарят на определени санитарни условия и е добре да се информираме предварително за това. Не е препоръчително кърмачетата да плуват в минерални басейни.
  • След края на заниманието е добре родителят и детето да вземат топъл душ, тялото да се подсуши с кърпа, а при необходимост и косата да се изсуши със сешоар.
  • За ушите на бебето е достатъчно да бъдат леко подсушени с хавлийката и главичката му да бъде наклонена леко настрани.
  • Ако родителят не може да плува, това не е проблем да бъде с бебето си във водата. Всички басейни са съобразени с определено ниво на водата, за да може да се стъпва на дъното и родителят да се чувства сигурен с детенцето.
  • Ако бебето e болно или не се чувства добре, тренировката по плуване трябва да се отложи. При диария или повръщане, настинка, ушни инфекции или температура, детето трябва да се възстанови напълно и едва тогава отново да се върне в басейна.

Автор: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

8 причини да запишем детето на плуване

Можем ли да спортуваме по време на бременност?

Защо малките деца се страхуват от къпането и съвети как да се справим

Къпане и тоалет на бебето