Умора, тежест и световъртеж по време на бременността

бременност умора анемия

По време на бременността тялото на жената създава и износва цял нов човек! Този забележителен процес няма как да не е свързан с някои леки или по-осезаеми неразположения. Хормоните бушуват, органите ни работят като за двама, тялото ни наедрява и променя своя център на тежестта, гръбнакът ни се извива, за да запази баланс. Най-доброто, което можем да направим в тази ситуация е в случай на сериозни оплаквания да се консултираме със своя гинеколог и с хомеопат, а при по-леки неразположения просто да се информираме какво се случва с нас и кое причинява неудобството, което изпитваме, така че с разбиране и балансиране на ритъма ни на живот да посрещнем и облекчим оплакванията си през бременността.

През първите месеци от бременността:

При повечето жени в този период се проявяват и първите, макар и малки, оплаквания: умора и нарушения в кръвооросяването, проявяващи се като тежест в краката, леко главоболие или виене на свят, поради ниското кръвно налягане, а също и лениви черва. Нормално високото наличие на прогестероген в организма ви да предизвиква умора. Не се насилвайте да живеете на високи обороти и почивайте винаги, когато чувствате нужда. Ако не издържате на натоварването в работата си, поговорете с началника и колегите си и заедно измислете начин, по който да бъдете полезни за фирмата, без да се претоварвате.

За да се чувствате по-добре, трябва да се движите повече и да стимулирате по този начин кръвообращението си. Ходене, гимнастика, плуване – активното движение ще ви е от голяма полза сега. Спортовете свързани с по-сериозно физическо натоварване, като каране на колело или тичане, също можете да включвате в програмата си на този етап, стига да имате сили за тях и да усещате, че ви се отразяват благотворно. Забравете обаче за спортове, свързани с подскачане, тръскане, повдигане и преси – например езда, джудо, вдигане на тежести и др.

Ако страдате от силно виене на свят, задъхване или други сериозни оплаквания и физическата активност е немислима за вас, консултирайте се с вашия лекар и с класически хомеопат. Честа причина за подобни оплаквания през бременността са ниските нива на хемоглобин и магнезий и ако това е проблемът, лекарят ще ви изпише хранителна добавка и подходящи витамини, с помощта на които да възстановите баланса в тялото си и да дишате спокойно.

Ако оплакванията ви са слаби без определено естество, активното движение ще ви се отрази чудесно. Важно е да не се напрягате повече от възможностите си и, ако нямате време за активен спорт, то вървете пеша, вместо да ползвате транспорт, качвайте се пеша по стълбите, вместо асансьор и т.н. Превърнете разходката в част от своето ежедневие и бъдете сигурна, че продължителното ходене на открито ще ви помогне да се справите, както с физическите си оплаквания, така и с по-нестабилната си и емоционална психика. Спортът и активното движение помагат срещу мрачни настроения и връщат оптималната издръжливост на тялото.

Сутрешните душове ободряват (но не студените). Не само са добри за кръвооросяването, но и поддържат еластичността на кожата. Това е важно, защото в следващите месеци, кожата ще е подложена на неимоверно разпъване. Полезно е и всеки ден да правите масаж с четка, най-добре сутрин по посока от крайниците към сърцето. Така освен, че ще чувствате по-добър тонус, ще подготвите и кожата си за предстоящите 9 месеца.

Ако лесно ви се завива свят при ставане, преди да станете протегнете напред ръце и крака за няколко секунди. Избягвайте продължителното седене в дълбоки кресла. При продължително седене, променяйте често позата си.

Консумирайте свежи, богати на витамини и минерали храни. Балансираното хранене с преобладаващо сурови свежи продукти често е ключ към разрешаването на физическите проблеми. За да имате повече енергия и да помогнете на тялото си да работи с лекота за двама, променете хранителните си навици и ежедневно консумирайте плодове и зеленчуци в големи количества, пълнозърнести храни, ядки.

През втората половина на бременността:

Органите ви работят за двама. Вие самата отделяте много повече въглероден двуокис, а освен това трябва да елиминирате и въглеродния двуокис, отделян от бебето и да му доставяте кислород. В резултат на това започвате да дишате по-учестено. Усещате се уморена, а някои елементарни физически усилия ви се струват цяло изпитание (като изкачване на стълби например). Трудността на дишането се обяснява и от факта, че като нараства, матката изтласква коремната маса нагоре, притиска диафрагмата и съкращава обема на гръдния кош. Мозъкът ви е по-чувствителен към повишеното съдържание на въглероден двуокис в кръвта, което може да предизвика замайване.

За да предотвратите задъхването, което ще се засили още повече през следващите месеци:

  • Сведете до минимум физическите усилия. Щадете се.
  • Правете упражнения за освобождаване на диафрагмата като застанете права, здраво стъпила на земята и с ръце вдигнати високо над главата и хванати една за друга. Вдишайте дълбоко като обтягате ръцете си колкото можете по-високо и издувате гръдния си кош. След това издишайте бавно като отпускате ръцете си постепенно надолу.

Анемия и бременност

Вашето бебе консумира много желязо. Една част от желязото се получава от храната на майката, друга част се взема от майчините запаси. Ако не приемате достатъчно желязо с храната, бебето ще изчерпи всичките ви запаси. Ще вземе това, от което се нуждае от собствените ви кръвни клетки. Резултатът за вас ще бъде анемия в по-лека или по-тежка форма.

Симптоми на анемията  са задъхване, умора, бледост, замайване, бучене в ушите. Изследването на хемоглобина ви ще покаже дали наистина става въпрос за някаква форма за анемия и ако е така, ще ви предпишат лекарство, съдържащо желязо. Анемията е често срещана в лека форма при бременните жени и повечето лекари дори рутинно, заедно с фолиевата киселина, предписват таблетки с желязо като добавка към храната. Добре е да увеличите естествения прием на храни, богати на желязо, за да се предпазите от анемия.

Автор: Нели Василева-Стефанова – детски психолог, класически хомеопат,
специалист по ранно детско развитие –
info@babysling-bg.com

В статията са използвани материали от книгата на Мари-Клод Дьолае
„Аз съм бременна“ и Лиз Бурбо „Твоето тяло казва: Обичай се!“