Резус-фактор и значението му за бременността и бебето

резус фактор бременност

Резус-фактор и значението му за бременността и бебето

За повечето хора думата „резус-фактор” звучи непознато и неясно. Истината е, че тя става актуална едва по време на бременността, когато се назначават изследвания за кръвна група и резус-фактор, за да се установи наличието или отсъствието на резус конфликт.


Какво всъщност представлява резус-факторът?

Резус-факторът (RH) представлява белтък (или резус-антиген), който е разположен по повърхността на еритроцитите – червените кръвни клетки на човека.

Всички ли имат резус-фактор?

Отговорът е НЕ – една част от хората имат такъв фактор, а другите – не. Така първите са резус-положителни – те имат резус-фактор (антиген) в кръвта си, а вторите са резус-отрицателни, т.е. нямат резус-антиген в своята кръв. Статистиките показват, че около 15 % от хората в Европа са без наличие на резус-фактор, като при азиатците това се случва едва при 1% от населението.

Проблем ли е, ако резус-факторът отсъства?

Отсъствието на резус-фактор не създава каквито и да било здравословни проблеми за хората, нито влияе по някакъв начин на начина им на живот. Неговото отсъствие или наличие обаче е важно по време на бременността, ето защо е част от задължителните изследвания, които се правят по време на женската консултация.

Резус-фактор и бременност

Ако при изследванията се установи, че майката е с отрицателен резус-фактор, може да е налице резус-конфликт. Такъв конфликт може да настъпи само, когато майката е резус-отрицателна, а плодът е резус-положителен, при това не във всички случаи. Ако се установи отсъствие на резус-фактор при майката (резус фактор отрицателен), се изследва и кръвта на бащата. Ако неговият резус-фактор също е отрицателен, тогава не съществува никакъв риск за плода. Ако обаче таткото е с резус-фактор положителен, а майката – с резус-фактор отрицателен, се взимат определени мерки, за да се избегне риска за бебето, в случай, че то е наследило бащиния резус-фактор.

Какво представлява резус-конфликтът? 

Резус-конфликтът се изразява в изработването на антитела в организма на резус-отрицателната майка към белтъка (резус-антигена), разположен по еритроцитите на резус-положителния плод. Резус-антигенът се установява по повърхността на еритроцитите на плода още през 6-тата седмица от бременността.

Казано иначе – имунната система на майката, в чиято кръв отсъства този белтък, разпознава резус-фактора на бебето като чужд. Тялото на бъдещата майка започва да изработва резус-антитела, които преминават през плацентата, навлизат в плода и атакуват червените му кръвни клетки. Това може да доведе до много негативни последици и фатален изход.

Възникването на резус-конфликт може да се случи САМО, ако майката е с отрицателен RH, а таткото – с положителен. Но дори и тогава това не е задължително, тъй като бебето може да наследи резус-фактора на майката (вероятността е 50 на 50).

Какво се прави при резус-конфликтна бременност?

Най-важното е това да се установи навреме. Ако е налице подобен факт, със сигурност не е повод за тревога, защото съвременната медицина отдавна е намерила начин да се справя с проблема. При първа бременност рискът е много по-малък, отколкото при втора. Усложнения от резус-конфликт при първа такава бременност се наблюдават рядко и обикновено са леки. Това се дължи на факта, че при първа среща на резус-отрицателната майка с кръв (от плода), съдържаща резус-антиген, се предизвиква развитие на слаб имунен отговор.

Профилактиката на разус-конфликтна бременност се осъществява с препарат, наречен анти-D-гама-глобулин, който се инжектира на майката с цел да предотврати образуването на антитела в кръвта й. Това е особено важно, тъй като е единственият сигурен и ефективен начин за предпазване от резус-конфликт при следваща бременност.

Важно е да се направи изследване, с което да се установи дали организмът на майката изработва антитела. Това изследване се извършва веднъж в 24 и веднъж в 28 седмица.

При отсъствие на резус-антитела и благополучно развитие на бременността през 28-та седмица на жената се поставя анти-D-гама-глобулин. След поставянето на този препарат не се правят други изследвания за антитела до раждането. След раждането се изследва резус-принадлежността на плода и ако той е резус-положителен, на майката отново се поставя анти-D-гама-глобулин в рамките на 72 часа след раждането. Има обаче съществен шанс бебето да е наследило резус-факторът на майката, което означва, че реално не е имало никакъв риск за него и съответно не се предприема нищо.

Важно е профилактика с анти-D-гама-глобулин да се прави на всички резус-отрицателни бременни, дори и след аборт, тъй като той също води до образуването на анти-тела.

 

Вижте още:

Фактори, които водят до преждевременно раждане

Съвместимост на двойките според кръвната група

7 забранени храни по време на бременност

Да забременееш, докато си бременна? Възможно е!