6 неща, които да пробвате, когато бебето не иска да спи – съвети от практиката

бебе не иска да спи

Днес се наложи да гледам двегодишното хлапе на една моя приятелка. И знаете ли какво стана? Сложих дететнцето в леглото, дадох му шишето с мляко, завих го и отстъпих от креватчето. То заспа без да издаде и звук и на всичкото отгоре спа повече от два часа. Защо разказвам тази тривиална случка? Защото тя много ме обнадежди и ми даде сили да вярвам, че един ден и в нашето семейство с нашето дете нещата ще се случват толкова лесно. 
Но нека започна отначало.

Преди осем месеца за мен и съпруга ми започна нова глава от романа на живота. Роди се нашият малък син, а аз станах майка за първи път. Днес, осем месеца по-късно, осъзнах, че явно моето дете никога няма да бъде от тези, които спят по цяла нощ, но все пак в сравнение с началото, когато беше новородено бебе, имаме голям напредък. Струва ми се, че вече сме много далеч от безсънните нощи, които прекарвах в непрестанно люлеене на бебето, опитвайки се да го приспя, докато то се събуждаше, за да го кърмя за четвърти, пети, а понякога и за шести път в една и съща нощ.


Всъщност, на някой може да му се стори, че „напредък“ е силно казано, но няма нищо – за нас приспиването на бебето без плач, ставането за кърмене само два-три пъти през нощта и непробудният му сън в промеждутъците между тези хранения си е голям напредък. Най-вече защото го постигнахме доста трудно и с много проби и грешки. Днес бебето ни все пак има някакви изградени навици за сън и най-важното – аз се чувствам като успешен родител.

Това е и причината да искам да споделя с вас какво пробвах, когато мъничето не искаше да спи.

И, разбира се, като ги споделям, искам да напомня, че нещата не винаги се получават отведнъж.

Ако и вашето малко бебе не иска да спи, не се обезсърчавайте, а имайте търпение. Вярвайте, че ще успеете да изградите навици а сън на детето си и вярвайте в себе си, в това, че сте добра майка, добър родител. А какво пробвах аз с моето бебе, което не искаше да спи? Вижте 6-те неща, които при нас дадоха добри резултати.

  1. Създаване на режим за спане на бебето

Да, знам, че всички ви го казват. И има защо. Обаче да знаете, че може и да не отнеме само 3 нощи, както е станало с бебето на съседката или на братовчедка ви. Може да минат 3 седмици, а понякога и 3 месеца. Но нали искате да започнете да приспивате мъничето с лекота и без да се налага да стоите при него през цялото време? Мога да кажа, че след нашите опити да изградим режим за заспиване вечер на нашия малък син, днес нещата стоят горе-долу така: около 18:00 часа извеждаме бебето на кратка разходка, след това вечеряме, изкъпваме го, правим му масаж с бебешко олио и му обличаме пижамата, след това го кърмя и към 20:30 часа го слагам да спи. Като казвам около 20:30 часа, не винаги успяваме да го приспим по това време, но и това е нещо.

  1. Да се уверим, че бебето се чувства комфортно

Като че ли рядко говорим за комфорта при бебетата, но да се замислим дали и ние големите хора, ако нещо ни кара да се чувстваме дискомфортно, няма да се разстроим. Същото е и при пеленачетата. В нашия случай, пробвахме най-различни начини да слагаме и да завиваме бебето, но нищо не помагаше. Докато една нощ съпругът ми не се включи в приспиването и поноси на ръце малкото човече. След като бебето заспа, той го остави на креватчето, но легнало настрани, а не по гръб, както обикновено го оставяхме преди това. И знаете ли какво – малкият спа непробудно 7 часа. Цели 7 часа! При положение, че дотогава спеше, без да се събуди, средно по 2 часа. Това ни помогна да осъзнаем, че малкият ни син просто не се чувства комфортно да спи по гръб. Така че, ако и вие имате същия проблем с приспиването, опитайте се да установите в каква поза бебето ви се чувства най-удобно и я използвайте. Това „установяване“ може и да отнеме време, но пък впоследствие ще разберете, че си заслужава.

  1. Бебето „надушва“ майка си – буквално

Това е факт, бебетата имат силно обоняние и се успокояват, когато усетят миризмата на мама. Така че, аз започнах да оставям бутилка с кърма в креватчето на сина ни, за да усеща моята миризма и да си мисли, че съм до него. И това изненадващо проработи. Как мога да съм сигурна? По метода на изпробването – няколко нощи последователно слагах близо до него кърма и бебето спеше по 5 до 7 часа. След това опитах няколко нощи да не слагам бутилката и мъничето спеше по 2 до 4 часа. При нас тази стратегия проработи, може да я пробвате и вие – няма да навреди.

  1. Оставете някой друг да слага бебето да спи

Когато бебето не иска да заспи, опитайте да смените ролята си, например – с бащата на мъника. При нас съпругът ми започна да приспива малкия ни син няколко нощи подред и това подейства. През цялото време с него си мислехме, че малкият няма да може да заспи без мама и без кърмене, но се оказа, че не е така. Когато мъжът ми започна да го приспива, бебето разбра, че вече има нови стандарти. А тази промяна ни помогна и по-лесно да се справим с появяващия се през 6-ия месец страх от раздяла при кърмачетата. Това е моментът, в който детето започва да различава отделните хора и да изпитва силно неспокойствие, когато мама, с която има силна емоционална връзка, изчезне от полезрението му. А така, с тази промяна при заспиването, то свикна и с баща си, не само с мен.

  1. Не бъдете прекалено строги със себе си

Ако бебето не иска да заспива, не се самообвинявайте, не се самобичувайте. Децата на приятелките ви си лягат в 19:00 или в 20:00 часа? Добре, нека е така. Това не е повод да си мислите, че сте ужасен родител, само защото вашето бебе е все още будно в 22:00 часа. Аз много се самообвинявах и това ме натоварваше психически и емоционално. Но впоследствие осъзнах, че така синът ми всъщност се чувства добре, приех факта, че понякога ще заспива късно и просто продължих напред. Затова сега мога да кажа, че ние се придържаме към режима му за лягане, но понякога той не иска да заспи час и дори два след като сме го приготвили за сън – нещо си говори, ние със съпруга ми го гледаме, целуваме ги и го прегръщаме и накрая той заспива и го местим в креватчето му.

  1. Не търсете проблем там, където го няма

Не го правете, въпреки че аз самата не спазих собствения си съвет. В началото синът ми се будеше по няколко пъти през нощта, но аз го слагах на гърдата и той веднага заспиваше отново. Само че, прочетох някъде, че е много важно да започнем да учим бебето постепенно да разграничава храненето и заспиването, тоест да престанем да го приспиваме с кърмене. Така че, аз реших да спра да кърмя сина си както преди, за да го приспя. И вследствие на това настъпи такъв хаос… Вече нямах с какво да успокоя и да приспя мъничето. Последваха 2 седмици на плач, много плач и безсънни нощи. Това не се беше случвало никога преди. Тогава реших да се върнем към старите навици и към стария ритъм, но и това отново отне време. Каква е поуката? Не търсете проблем там, където няма такъв. Когато и двамата с бебето се чувствате добре не променяйте нещо, просто защото някой ви е казал така или защото някъде сте го прочели.

Това са моите съвети към другите родители, които се притесняват, че бебето им не иска да спи. При нас помогнаха, надявам се да проработят и при други семейства. Не забравяйте да бъдете търпеливи и позитивни и да не губите увереност, че сте добър родител.

Автор:Айда Крукшенк
Превод и адаптация: Яна Атанасова, Roditel.bg