Хълцане при бебетата – причини и съвети как да го облекчим

Бебенцето ви често хълца и се чудите на какво се дължи това? Нормално явление ли е хълцането, какви са най-честите причини за него и можем ли да го облекчим? За радост, хълцането е от безобидните проблеми (ако изобщо може да се нарече проблем). То се появява често при кърмачетата, например след хранене, особено в първите месеци след раждането. В началото някои новородени хълцат по няколко пъти на ден, дори и когато спят непробудно. Но колко повече пораства бебето, толкова повече хълцането намалява и след навършването на 1 година се случва значително по-рядко.

Какво представлява хълцането?

Хълцането е внезапно и неконтролируемо съкращение на диафрагмата – мускул, разделящ гръдния кош от коремната кухина и подпомагащ дейността на белите дробове. Успоредно със съкращението се затварят гласните връзки, което се съпровожда със специфичния и добре познат звук.

При бебетата дразненето на нервите на диафрагмата предизвиква мускулния спазъм, който принуждава кърмачето да поеме дълбоко въздух. При това отворът между гласните връзки се затваря, притокът на въздух се прекъсва и се появява изхълцване.

Всъщност, бебетата хълцат още докато са в утробата. В последните седмици на бременността бъдещата майка може да усети хълцането като ритмично движение на плода през сравнително равни кратки интервали. Този процес е възможно да се наблюдава и при изследване на ултразвук.

Защо бебетата хълцат?

Причините за хълцането при бебетата не са напълно изяснени и специалистите не са единодушни по въпроса. Факт е, че диафрагмата на новородените се раздразва много по-лесно и бързо от тривиални дейности като оригване, бързо преобръщане и дори от охлаждане по време на преобличане или къпане.

Според някои специалисти, храненето има основно отношение към хълцането. Кърмачето преяжда, храни се твърде бързо или поглъща въздух, докато суче. Във всеки един от тези случаи стомахчето му се разтяга и притиска диафрагмата. В резултат – при нея възниква съкращение и бебето започва да хълца.

Като друга възможна причина експертите посочват твърде рязка промяна на температурата на стомаха. Ако новороденото бебе е поело кърма или адаптирано мляко със сравнително същата телесна температура, а след хранене пийне по-студена вода, това може да предизвикате хълцане.

Гастроезофагеалният рефлукс, който е физиологично състояние при новородените и бебетата до 6 месеца, може също да бъде причина за поява на хълцане. Той представлява връщане на малко количество мляко от стомаха на кърмачето през хранопровода към устната кухина, съпроводено или не с изтичане на млякото през устата. Това връщане може да стане причина за дразнене на диафрагмата, тъй като хранопроводът минава през нея и тя се съкращава.

Съществува и мнение, че сред възможните причини за появата на хълцане при кърмачетата, е и стресът. Бебето може да се стресне от силна светлина или шум, от непознати хора и в резултат да се разхълца.

 

Как да предотвратим и успокоим хълцането при бебето?

Обикновено, за да отмине хълцането, трябва да мине малко време. Това важи не само за бебетата, но и за хълцащите деца и възрастни хора. Ако кърмачето изглежда спокойно, активно и понася хълцането, без то видимо да му създава дискомфорт, няма причина за притеснения. Ако сме от по-търпеливите родители, дори може да изчакаме да премине от само себе си.

При препоръките от специалисти как да предотвратим и да облекчим хълцането също няма пълно единодушие. Някои от тях смятат, че начините за успокояване на това състояние са различно ефективни при всяко бебе и са в зависимост от причините.

Все пак, има някои неща, които могат да повлияят положително или поне няма да навредят:

 • Като най-ефикасно средство за предотвратяване на хълцането се посочва оригването. При него излишно погълнатият въздух от бебето по време на хранене се отделя и стомахчето му не се раздува и не притиска диафрагмата;
 • При кърмените бебета е препоръчително при смяна на гърдата, от която то се храни, да се прави малка пауза в храненето, в която майката да го изправя, за да може то да се оригне.
 • При новородените бебчета, хранещи се с адаптирано мляко също може да се направи пауза за оригване, когато бутилката е наполовина празна. Също така е важно шишето да се държи под такъв наклон, че в биберона да не навлиза въздух;
 • За да се намали честотата на хълцането, добре е да се наблюдава количеството мляко, което изяжда новороденото на едно хранене. Понякога то преяжда неусетно, а това може да предизвика не само хълцане, но и връщане на храна и дори повръщане;
 • По-малка вероятност бебето да започне да хълца има и ако го поставим в полуизправена позиция за 20-тина минути след хранене. По този начин се освобождава излишното количество погълнат въздух и рефлуксът намалява.

Ако бебето вече се е разхълцало, най-често препоръчваните методи са:

 • глътка или две топла вода, която да отпусне спазмите в диафрагмата;
 • масажиране на гръбчето и леко потупване, докато мъничето е в изправено положение;
 • биберон-залъгалка, който също може да успокои съкращенията на диафрагмата;
 • кърмене за съвсем кратко време.

Какво да НЕ правим, за да спрем хълцането?

Има и някои „методи“ за спиране на хълцането, за които се вярва, че дават добър резултат при възрастните хора. Те обаче не само са със спорна ефективност, но са и абсолютно неподходящи за бебета.

 • Задържането на въздух никога НЕ трябва да се прилага при бебетата, защото е изключително опасно.
 • Бебето НЕ трябва да бъде стряскано. Това не само няма да спре хълцането, но стресът може да е една от причините за появата на състоянието.
 • Мокра кърпа на коремчето или на челото на новороденото също НЕ са подходящи.

 

И накрая – добре е да знаем, че хълцането при кърмачете може да ни изглежда обезпокоително, но всъщност дишането му не е нарушено, то няма болезнени усещания и в повечето случаи не изпитва значим дискомфорт. Разбира се, понякога хълцането може да продължи по-дълго и тогава е възможно бебето да стане неспокойно, но в общия случай няма причини за притеснение и скоро хълцането изчезва спонтанно. Ако все пак родителите са много разтревожени, могат да направят консултация с педиатър или лекар-специалист.

 Над публикацията работи: Яна Атанасова

 

Вижте още:

Как да успокоим плачещо бебе само за няколко секунди (ВИДЕО)

Защо бебчетата се усмихват?

Да даваме ли биберон-залъгалка на плачещото бебе?

Хранителните навици при деца от 0 до 18 месеца