Топлинен обрив при бебето – какво представлява и как да го облекчим

топлинен обрив деца симптоми решение

Какво представлява топлинният обрив?

Топлинният обрив (miliaria rubra) е често срещано състояние при малките бебенца (а понякога и при по-големите деца), причинено от свръхреакция към топлината, когато тялото не успява да се охлади ефективно и потните жлези се запушват. Това причинява червеникав обрив и неприятно усещане за топлина по кожата. Обикновено се предизвиква от горещината и се влошава от потенето, поради което е важно детето да се охлади и да се пази от излагане на пряка слънчева светлина.

След аклиматизация на тялото към топлината обривът обикновено отшумява. Ако продължава да личи ясно няколко часа след охлаждане, трябва да се потърси лекар. В случай че са налице и други симптоми като повръщане, главоболие и общо неразположение, също трябва да се потърси лекарска помощ, тъй като е възможно детето да е получило топлинен удар.


Симптоми на топлинния обрив

  • Обрив с червени или розови пъпчици;
  • Обривът засяга части на тялото, които често се изпотяват и са изложени на слънце като лицето , шията и раменете;
  • Сърбеж, безпокойство и раздразнителност;
  • Понякога пъпките се изпълват с течност и се превръщат в малки мехурчета.

Как може да се облекчи топлинният обрив?

Топлинният обрив обикновено се провокира от запушване на потните жлези и свръхрастеж на бактерията Staphylococcus epidermidis. Най-доброто лечение е превенцията. Това включва избягване на претоплянето с дрехи и гъсти кремове, които могат да запушат потните жлези.

Охлаждащата баня

При първите признаци на обрив вземете мерки за охлаждане на кожата. Детето може да прави хладки бани без сапун на всеки 3-4 часа, след което да изсъхне на въздух. При по-малки обриви, можете да охладите кожата с хладка, влажна кърпа, която поставяте за 5-10 минути на засегнатото място на всеки 3-4 часа. Температурата в жилището трябва да се следи, за да се избегне претопляне.

Локални кремове

Ако обривът не отмине за 2-3 дни, може да се използва слаб хидрокортизонов крем, препоръчан от вашия педиатър, но не маз, за да не запушва порите. Два пъти дневно може да се прилага неразредено масло от чаено дърво или гел с алое вера.

Антихистамини

Антихистаминов препарат може да се дава преди лягане, но трябва да се има предвид, че той е със седативен ефект. Разбира се, добре е употребата му също да се консултира с личния лекар на детето, който ще съобрази дозата с възрастта и здравословното му състояне.

Антибиотици

Ако обривът продължи над 3 дни, е необходимо да се посети специалист. Въпреки че топлинният обрив не е инфекциозен, той може да достигне до космените фоликули и да се наложи антибиотично лечение. Терапията цели да елиминира стафилококите и стрептококите, поради което понякога може да се предпишат и  антибиотици.

Билколечение при топлинен обрив

Най-важното, за да се подпомогне оздравяването, е кожата да се поддържа чиста, хладна и суха. Съществуват обаче и билкови препрати, които мога да ускорят възстановяването и да облекчат симптомите.

Джинджифил

Джинджифилът намалява възпалителната реакция на организма и подобрява кръвообращението, така че топлинният обрив се успокоява. Прясно настърган джинджифил се запарява в голям съд с вряла вода, оставя се да изстине и запарката се прилага с чиста гъба или марля върху засегнатата кожа.

Овес

Овесът значително намалява сърбежа. Той се намира лесно и може да се използва без всякакво притеснение, тъй като странични ефекти на практика не са установени. От една чаша фино смлени овесени ядки се приготвя хладка вана.

Корен от репей

Репеят се прилага върху засегнатата кожа по описания за джинджифила начин или се добавя малко количество към ваната с овес.

Врабчови чревца

Това тревисто растение, което се среща в много градини, се използва при различни кожни проблеми. При топлинен обрив с голяма площ може да се добави силна запарка от врабчови чревца към ваната на детето.

Хомеопатия при топлинен обрив

Описаните хомеопатични средства могат да помогнат за облекчаването на раздразнението и сърбежа при лек епизод на топлинен обрив, особено ако се е появил сравнително скоро. Дълготрайните, рецидивиращи или тежки случаи на топлинен обрив говорят за сериозен проблем и изискват лечение от специалист.

Staphysagria

Това лекарство може да помогне, ако сърбежът и дискомфортът се усилват през нощта, както и ако почесването носи краткотрайно облекчение, но раздразнението веднага се премества на друго място.

Apis

Този хомеопатичен препарат се използва при парещи обриви и силен сърбеж. Подходящ е за случаи, при които се забелязва явно облекчение на засегнатата кожа от охлаждащи компреси, вани с хладка вода и излагане на студен въздух, и обратно – значително влошаване при топлина и горещина.

Sulphur

Това е най-популярното лекарство за кожни проблеми, особено ако са съпроводени от локализиран сърбеж, влошаващ се през нощта или след баня. 

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Статията е подготвена по материали от книгата „Наръчник по алтернативна медицина: Деца“, предоставена с любезното съдействие на издателство „Кибеа“