Бременност и промените в тялото на жената

Бременност, промени, тяло, майка, бременна, Списание РОДИТЕЛ, родител.бг, roditel.bg
Бременността е нормален и физиологичен процес, но все пак той се отличава от обикновеното състояние на жената. Това се дължи на настъпилите в организма й  промени под влияние на развиващия се плод. Развитието и растежът на новия организъм изискват непрекъснато доставяне на хранителни вещества,  които той набавя от майчините резерви. Следователно с развитието на бременността, с нарастването на плода, нарастват и нуждите на майчиния организъм. Поради това жизнените процеси и дейността на  някои органи се усилват.

Промени под влияние на отделяните от плацентата хормони

Промени в организма настъпват най-вече под влиянието на отделяните от плацентата хормони. С напредването на бременността матката нараства бързо, като същевременно се увеличава многократно и притокът на кръв към нея. През третия месец бременната матка не намира вече достатъчно простор в таза и започва да се развива в коремната кухина. Постепенно тя изпълва по-голяма част от нея, измества и повдига коремните органи. През последните месеци на бременността дъното на матката повдига диафрагмата и изменя положение на органите в гръдния кош.

Промени, причинени от нарастването на матката

С нарастването на матката и наедряването на плацентата се увеличават кръвоносните съдове в малкия таз, а това изисква по-усилното им кръвоснабдяване и увеличава работата на сърцето. Промените, които настъпват у жената при бременност, са нормални, физиологични прояви, тъй като и самата бременност е напълно нормално състояние. Здравият организъм се справя без усилие с допълнителните изисквания  и често даже процъфтява през време на бременността. Напълно основателно се смята, че жената достига своето пълноценно развитие чрез майчинството. То допринася за нейното физическо укрепване, дооформя психиката й и създава истинския духовен образ на жената.

 

Промени в корема на бременната жена

Увеличението на корема става видимо след 5-ия месец на бременността. С напредването й той нараства все повече и формата му се изменя. Формата зависи от състоянието  на коремната стена, от поясната извивка на гръбначния стълб, от размерите и наклона на таза и т.н. Ето защо при право положение и при еднакъв срок на бременността тя личи повече у една бременна и изглежда по-малко напреднала у друга. Здравата коремна стена със здрава мускулатура, както обикновено е при първа бременност,  дава достатъчна опора на бременната матка и я  държи прибрана назад. Докато мускулатурата е отслабена и разединена от прекарани раждания или по начало коремната стена поддава под тежестта на матката, коремът става по изпъкнал.

У много жени с особено изразена слабост на коремната стена коремът не само е много издут,  но и увиснал, така че дъното на матката, вместо да сочи към основата на гръдния кош, при право положение се изнася пред него и лежи напред. При дребни жени разстоянието между входа на таза и основата на гръдния кош е по-малко и в края на бременността поради недостатъчно място матката  също се изнася напред и коремът се изостря. Същото се наблюдава, когато тазът има по-малки  размери и плодът остава високо над входа му.

 

Промяна в стойката на бременната жена

 

Стойката на бременната жена се променя поради изместване центъра на тежестта напред. Раменете и горната част на гръдния кош се изнасят назад, поясната извивка хлътва повече. Ходилата леко се раздалечават. Походката става бавна, тежка и понякога тромава.

 

 

Промени в гърдите на бременната жена

В първите месеци на бременността  гърдите натежават и са често са болезнено напрегнати. Към края на бременността от отворите на гръдните каналчета cе отделя водниста белезникава секреция, наречена коластра. Гръдните зърна се увеличават леко и се оцветяват тъмно, както и  околното кръгло очертание.

 

Автор: д-р Н. Славчев