9  съвета за по-добър сън през бременността

За много от бременните дами наспиването се превръща в проблем. Но вземайки предвид факта, че след раждането на бебето за бъдещите майки ще бъде още по-сложно да си набавят достатъчно и качествен сън, добре е на този въпрос да се обърне внимание още по време на бременността. Проблемът е, че на практика заради многото промени, през които преминава тялото на жената, докато чака дете, истинското наспиване е трудно да се постигне по няколко различни причини. И все пак има някои простички съвета, които бъдещите майки могат да следват, за да подобрят съня си.

Ако сте бременна, през първия триместър, най-вероятно ще забележите, че сте малко (или пък много) по-сънлива от обикновено. Най-доброто нещо, което можете да направите в този ранен етап, е да следвате сигналите на тялото си и да спите колкото се може повече. През втория триместър необходимото количество сън се нормализира, но други фактори започват да пречат на спането. Например – нарастващото бебе започва да притиска пикочния мехур и ще се налага все по-често да се събуждате, за да отидете до тоалетна. През последния триместър факторите, които пречат на добрия сън, за съжаление се засилват, а към тях се прибавят и нови – болка в гърба, киселини, крампи, доста по-отчетливи движения на бебето, лошо храносмилане, сърцебиене, тревожност от предстоящото раждане и др.

Какво можете да направите, за да подобрите съня си по време на бременността? Вижте няколко лесни съвета и пробвайте да започнете да ги следвате, за да можете да си почивате по-пълноценно.

  1. Пийте много вода през деня, но намалете количеството течности преди сън

Изключително важно за бременната жена е да пие вода и други течности, за да бъде организмът й добре хидратиран. С напредването на бременността обаче ще бъде добре по-голямо количество течности да се изпиват в по-ранните часове на деня. Колкото повече нараства бебето, толкова повече уголемяващата се матка притиска пикочния мехур и нуждата от ходене до тоалетна зачестява. Ето защо, намалете консумацията на течности в часовете преди лягане, това автоматично ще повлияе и на нуждата да ставате през нощта.

  1. Внимавайте с храненето и избягвайте тежките и пикантни храни

Заспиването е трудно, ако имате киселини. През бременността те се появяват по-често, затова правилното хранене е от изключително значение. Избягвайте прекаляването с пържени, пикантни и „тежки“ за стомаха храни, за да намалите появата на киселини, които се дължат на несвойственото допълнително налягане върху вътрешните органи, когато очаквате бебе. Ако имате изпитвате гадене през нощта, опитайте да хапвате по малко и на по-чести интервали през деня, за да държите стомаха си пълен, но без да го претоварвате. (Повече за това кои храни ще помогнат да се справите с гаденето по време на бременност и кои да избягвате вижте ТУК)

  1. Не се обездвижвайте и не се дехидратирайте

Ако понякога нощем се събуждате с крампи, можете облекчите този проблем като подобрите кръвообращението на тялото чрез движение и редовни упражнения, подходящи за етапа от бременността, в който се намирате в момента. (Повече за това кои спортове са подходящи за бъдещите майки вижте ТУК) Не забравяйте също така да пиете вода и да приемате други течности, които ще предотвратят дехидратирането на организма, защото това също влияе на появата на крампи.

  1. Спете на лявата си страна

Когато сте бременна, добре е да спите на лявата страна. Тази позиция спомага да се постигне по-добро кръвоснабдяване на матката и бъбреците. Не е препоръчително да лежите дълго по гръб, особено след 20-тата седмица на бременността, за да не притиска нарастващата матка важни кръвоносни съдове и вътрешните ви органи. Така има по-малък риск да се наруши притокът на кръв и хранителни вещества към бебето, а вие да се почувствате замаяна, да се задъхате или да почувствате, че ви се гади.

  1. Подсигурете се с повече възглавници или с възглавници за бременни

Възглавниците могат да помогнат за облекчаването на повече от един проблем по време на бременността. Ако имате киселини или запушен нос, пробвайте да повдигнете главата си на по-високо с по-дебели или повече на брой възглавнички. Днес на пазара има и специални възглавници за бъдещи майки, които ще ви помогнат да се почувствате още по-комфортно. Всъщност и обикновена възглавница, поставена между коленете, ще помогне на съня, защото така тялото ви заема по-удобна поза.

  1. Използвайте техники за отпускане преди лягане

Класическият съвет да изключите и оставите всички електронни устройства поне час преди заспиване е валиден с пълна сила за всяка бременна дама. Това определено ще ви помогне да се успокоите и отпуснете, преди да заспите. Ако продължавате да се чувствате напрегнати, пробвайте и други техники за релаксация като топла вана, йога, успокояваща музика или масаж, подходящ за етапа на бременността, в който се намирате в момента.

  1. Възползвайте се от дрямката през деня

Когато очаквате бебе е много важно да си почивате достатъчно и качествено, независимо по кое време на денонощието. Ако ви се доспи през деня, не се колебайте да си дремнете. Това ще ви осигури допълнителна почивка, особено при условие че не сте се наспали добре през нощта.

  1. Избягвайте кофеина

Ако имате трудности със заспиването по време на бременността, кофеиновите напитки вероятно допринасят за проблема. Задължително намалете кофеина или напълно го изключете от менюто си и вижте как ще ви подейства това. Избягвайте да приемате кофеин следобед и особено вечер и не забравяйте, че той се съдържа не само в кафето, но и в чая (например – зелен и черен), както и в някои газирани напитки, шоколада, енергийните напитки и дори в някои лекарства.

  1. Говорете с лекаря си за проблемите със съня

Ако страдате от упорито безсъние или усещате, че заспиването и добрият сън са силно нарушени, откакто чакате бебе, непременно говорете с личния си лекар или с гинеколога си за това. От тях можете да получите не просто съвети, като изброените по-горе, но и чисто медицинска консултация. А ако проблемът е по-сериозен, може и да ви насочат към специалист.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Преведено от: baby-chick.com