7 неща, които ви пречат да наложите дисциплина на децата си

дисциплина айкидо

Много родители ще се съгласят, че дисциплината е един от основните фактори за успеха. А повечето признават, че биха желали детето им да притежава малко повече от това качество.  Дали обаче дисциплината зависи от характера на детето или ние сме тези, които трябва да я възпитаме? Koи са нещата, които ни пречат да наложим дисциплина за своето дете и как да ги преодолеем? Вижте съветите на треньора по бойни изкуства Весела Велин: 

1. Мислите, че дисциплината е свързана със страдания и наказания

Много хора си представят само страдания и наказания, когато чуят думата „дисциплина“.  Те я свързват с липса на свобода, пренебрегване на личната воля и потъпкване индивидуалността на детето. Това по-скоро е криворазбраната представа за дисциплина, но не и нейната същност. 

“Здравословната” дисциплина е израз на любов, уважение и достойнство. Тя не потъпква свободата – напротив, дава ни възможност да се освободим от своите негативни страни и да покажем най-доброто от себе си. Тя е свързана с това да научим детето, да бъдем достатъчно авторитетни, да го мотивираме да спазва правила, а не да отрежем крилете му.


2. Страхувате се да не “нараните” детето 

Малкият дискомфорт сега може да спести на детето ви големи страдания в последствие. Нали сте чували прословутото: “Развитието започва там, където свършва зоната на комфорт”. Ако искате развитие за своя малчуган, разделете се с идеята да му е винаги комфортно и лесно. И не, на 5 -годишна възраст децата не са толкова малки и не е твърде рано да напуснат зоната на удобството. Колкото по-отрано започнат да се учат на важните неща, толкова по-безболезнено ще се случи този процес. 

3. Не искате да причините дискомфорт на своя син или дъщеря

Често е по-лесно да позволите на детето си това, което иска, за да избегнете драматичната сцена. В краткосрочен план това може и да изглежда като приемливо решение и наистина би ви спестило осъдителните погледи. Но в дългосрочна перспектива ще ви изиграе лоша сега. Бъдете твърди и последователни в това какво позволявате и какво не, без значение къде сте, с кого сте и колко много бързате. 

4. Не умеете да казвате “не”

Ако ви е трудно да кажете “не” на детето си, е много вероятно по принцип да изпитвате затруднения да отказвате на хората. Това е продиктувано от вашия страх да не излезете “лоши” в очите на другите. Затова им угаждате прекалено много. Дисциплината на първо място означава много ясни вътрешни граници: “Какво позволявам и какво не – на себе си и на околните.” Ако искате да научите детето си на тези граници, трябва да ги изградите на първо място към себе си.  

5. Не сте достатъчно убедени в подхода си

Според Антъни Робинс има три нива на устойчивост в нашето съзнание: Мисли, вярвания и убеждения. Ако искате детето ви да ви следва в нещата, които му казвате да направи, трябва не само да мислите, че те са добри за него. Не е достатъчно и да вярвате в това. Нужно е да сте убедени в тяхната правота и в своя подход. Не следвайте заучени правила и норми. Винаги изхождайте от вашата личностна ценностна система и това кое според вас е подходящо и работещо за дете ви.

6. Чувствате се виновни 

Вината убива всичко хубаво. И е враг на авторитета. Защото детето усеща вашата несигурност и я използва срещу вас. Да, вие не сте перфектен родител, защото такива просто не съществуват. Така че – единственият начин да му покажете своята най-добра версия е да се освободите от деструктивното чувство на вината. 

7. Вие самите не показвате дисциплина

Мисля, че е излишно да ви казвам, че не можете да наложите дисциплина, ако вие самите нямате такава. Замислете се за всички ваши вредни навици, от които искате да се отървете, а не можете. И тук не става въпрос дали детето ви знае за тях. Вие знаете за тях. И това ще ви пречи да се чувствате достатъчно авторитетни пред своя малчуган. Вашият личен пример е най-важното нещо, което можете да дадете на децата. Те се учат много повече от това, което виждат, отколкото от това, което чуват. 

 

Автор: Весела Велин
Айкидо ДОДЖОТО
www.dojoto.org