Как да предпазим детето от гръбначни изкривявания и какво трябва да знаем?

гръбначни изкривявания, дете, списание родител, родител.бг

Нормалната стойка на тялото е от изключителна важност както за външния вид, така и за здравето на детето. За нормална стойка се приема изправена глава, издаден леко напред гръден кош и изтеглени назад рамене, с прибран корем и изправени колене. От най-ранна възраст у детето трябва да се изграждат навици за правилно положение на тялото при седене, ходене и стоеж.

Какви са причините за появата на гръбначни изкривявания са:

 • Неправилен стоеж на учебните чинове и работното място в къщи;
 • Носенето на ученическата чанта в едната ръка или само на едното рамо;
 • Навикът да се спи на една и съща страна на меко легло.
 • Слабостта на съединителната тъкан може да бъде наследена.

 

Кои деца са предразположени към подобни проблеми?

Податливи на гръбначни изкривявания са деца с недостатъчно добро физическо развитие, понижен мускулен тонус, зрителни смущения, прекарани инфекциозни заболявания.

Как да предпазим детето?

Профилактиката на гръбначните изкривявания е съвкупност от мерки, които могат да се изпълняват както в домашна обстановка, така и в училище.Първостепенно значение имат:

Здравословното хранене;

Подходящият дневен режим, съобразен с възрастта на ученика;

Спортът трябва да развива симетрично двете половини на тялото.Вместо да играе тенис и баскетбол по-добре е детето да плува.

 

Препоръки към родителите:

 1. Формирайте у детето си навици да се придържа към здравословен дневен режим.
 2. Работното място на ученика вкъщи трябва да бъде близо до прозореца и светлината да пада отляво.
 3. Наблюдавайте детето си, докато се подготвя за училище: тялото му трябва да бъде изправено, главата леко наклонена напред, лактите свободно да опират на масата, а краката, свити под прав ъгъл в коленете, да опират на пода с цялото стъпало. Разстоянието между очите и книгата или тетрадката трябва да бъде 35-40 см.
 4. Учениците трябва да носят учебниците си в раница, направена от олекотен материал с по-лека конструкция. Теглото й не трябва да бъде по-голямо от 10-15 % от теглото на детето.
 5. Препоръчително е учениците от началния курс да носят раничките на гърба (на двете рамене).
 6. Приучете детето да спи в подходяща поза: по гръб с изпънати край тялото ръце, на равно и твърдо легло с ниска възглавница.
 7. Внимателно оглеждайте тялото на детето си в профил и анфас. При най-малкото съмнение за наличие на асиметрия потърсете лекарска помощ.
 8. Постоянното изгърбване при четене и писане и пренапрежението на зрителния анализатор провокира поява на различни зрителни аномалии. Своевременното им откриване и коригиране е от голямо значение.
 9. Водете ежегодно детето си при офталмолог. Късогледството често е причина за неправилна поза по време на учебните занимания.
 10.  Осигурете на детето си 3-4 кратно хранене с разнообразна храна.
 11.  Погрижете се детето ви да придобие навици за системно спортуване, защото физическите упражнения съдействат за правилното оформяне на гръбначния стълб и укрепват гръбначната мускулатура. Препоръчителни спортове: плуване, ски, кънки, баскетбол, хандбал.
 12.  Водете детето редовно на годишните профилактични прегледи! Ранното откриване на гръбначните деформации значително повишава възможностите за тяхното коригиране чрез комплекс от упражнения по изправителна гимнастика.
 13. След 19-годишна възраст изкривяването остава за цял живот.

 

Вижте още:

Пие ли детето ви достатъчно вода?

8 причини да запишем детето на плуване

Кой спорт е подходящ за детето и коя е подходящата възраст?

Д-р Емилова обясни кои храни водят до болести при децата