Запек при малкото дете

zapek-dete

На какво се дължи запекът в детска възраст и какви мерки са необходими

Запекът е често срещан проблем в детството, когато изпражненията са сухи и твърди и не могат да преминат без затруднения. Щом веднъж детето е било запечено, това може да се превърне в порочен кръг, защото то няма да иска да ходи до тоалетната поради неудобствата, които преживява.

Разумно е да се посъветвате с вашия личен лекар дали запекът на детето не е причинен от някакво медицинско оплакване. Ако отговорът е не, подходяща храна, богата на разтворими и неразтворими фибри почти винаги и почти сигурно ще реши проблема, въпреки, че за кратък период може да са необходими слабителни, подходящи за деца.


Хранене при запек

Необходими са най-малко пет порции плодове и зеленчуци на ден. Сушените сини сливи са добре известни със слабителния си ефект. Те съдържат съединението исатин, както и сутбитол – друго слабително вещество. Други плодове, богати на сурбитол са сливите, крушите, черешите и ябълките. Ревенът също е естествено слабително средство, както и цитрусовите плодове, особено портокалите. Бобените растения и сушените плодове са много богати на различни видове фибри. По-добре осигурете пълнозърнести продукти, отколкото рафинирани (бели). Кафявият ориз, пълнозърнестият хляб и пълнозърнестата паста съдържат повече фибри от белите им варианти. Нужни са най-малко 8 чаши вода на ден, разпределени равномерно.

Фибрите не могат да набъбнат и изпражненията да омекнат без достатъчно вода. Сироп от шипкови плодове, зехтин, трастикова меласа, могат да бъдат давани през дните, когато детето има запек. Редовните упражнения помагат да бъдат стимулирани храносмилателната система и червата – много деца не се движат и упражняват достатъчно.

В дългосрочен период не е разумно да се продължава даването на слабителни средства, тъй като червата често започват да разчитат на тях.

Из книгата „Хранене на бебета и малки деца“, предоставена с любезното съдействие на издателство „Вдъхновения“

Вижте още:

8 важни неща, свързани с детския имунитет

Прекомерното изпотяване при децата

Шарката – какви са симптомите и как протича (ТАБЛИЦА)