Как да се подготвим психически за предстоящото раждане

бременност подхотовка за раждане

Подготовката за раждането, следваща принципа „колкото по-малко знаеш, по-добре спиш“ не важи за бременните жени. Обратно – бъдещата майка трябва да знае за раждането колкото е възможно повече.


Като начало ви е нужен филтър при възприемането на информацията – научете се да стоите далеч от всевъзможни „доброжелатели“ – има жени, които умират да разказват колко ужасно нещо е раждането, колко непоносими са болките, какви страшни неща се случват в родилните домове… но видите ли, всичко това, трябва да се преживее заради детето. Битува и другият вариант: „раждането ли – елементарна работа“, „докато ме закарат до болницата и готово“, „без малко да родя в колата“. Помнете, че както няма две жени, които да си приличат изцяло, така няма и два еднакви сценария раждането.

И така, едновременно с поддържането на физическия си тонус, постарайте се да научите колкото се може повече за:

Раждането като процес

Поставете си за цел до края на бременността да научите всичко за физиологията на раждането: как започва, през какви етапи преминава, какво се случва на всеки етап, какво трябва да прави жената през всяка фаза, какво прави междувременно екипът, който ще изражда бебето и т.н.

Място на раждането

Съберете колкото е възможно повече информация за родилните домове и отделения, за условията в тях, за специалистите, които работят там. Можете да се възползвате от препоръките на личния ви лекар и лекаря, който наблюдава вашата бременност. Консултирайте се с ваши близки и приятелки, които скоро са раждали.

Особености на вашия организъм и собственото ви здраве, от които зависи начина на раждане

Трябва да бъдете наясно със състоянието на организма си, за да решите как да раждате. Ако по някаква причина сте сред групата на жените с повишен риск, най-вероятно ще ви назначат секцио (Цезарово сечение). В случая трябва психологически да се настроите за този по-безопасен за вас вариант

Когато вече сте решили къде ще родите детето си и кой ще бъде лекарят, който ще го изражда, обсъждайте с него всички въпроси, които ви вълнуват около раждането.

Тренирайте техники на дишане още преди раждането

Усвоявайте специална техника на дишане. Това ще ви свърши добра работа през втората фаза на раждането, когато започнат силните контракции и напъни. Потренирайте различни възможни пози за раждане.

Подготвителен масаж

През последните седмици от бременността по-често си правете масаж на междинницата (областта между ануса и големите и малки срамни устни). Той увеличава еластичността на влагалищните мускули, благодарение на което бебето по-лесно и по-бързо ще премине през родовите пътища.

Откъс от книгата „Скоро ще стана майка“ на Татяна Аптулаева,
предоставена с любезното съдействие на издателство „Колхида“

Вижте още:

На път за родилния дом: списък с неща, които да вземем

Амниоцентеза и бременност

Водата през бременността – каква да пием и в какви количества

7 забранени храни по време на бременност