На път за родилния дом: списък с неща, които да вземем

багаж, родилен дом, родилно

Раждането на бебето определено е несравнимо събитие, изпълнено с много емоции, вълнения, но и не малко притеснения. За да ни бъде една идея по-спокойно, е добре да си приготвим багажа за родилния дом, когато терминът започне да наближава. Ето какво е важно да вземем:

 1. Лична карта
 2. Талон за раждане
 3. Документи и изследвания от бременността
 4. Нощница (в някои болници ще ви дадат такава) – добре е да изберете нощница, която да се разкопчава отпред, за да не правите излишни усилия по време на кърменето
 5. Дамски превръзки – след раждането се появяват лохии, подобни на месечен цикъл. Изберете големи и плътни превръзки, тъй като кръвотечението може да е доста силно.
 6. Сутиен за кърмачки
 7. Бельо, чорапи – след като раждането приключи, може да започне да ви втриса и чорапите ще са от полза. Относно бельото – изберете си удобни памучни бикини, които да са достатъчно широки и да не ви стягат.
 8. Чехли/джапанки
 9. Обезболяващо – след като ви отпусне упойката може болката да се усили. Медицинският персонал ще ви каже дали да вземете обезболяващо или ще ви предложи такова. За всеки случай е добре да разполагате с таблетки от типа на Нурофен или Аналгин.
 10. Тоалетни принадлежности – гребен, четка за зъби, паста за зъби, крем за лице, сапун, козметика.
 11. Помпа за кърма – за да тръгне кърмата, понякога е необходимо стимулиране с помпа
 12. Пакет пелени за новородено и бебешки мокри кърпички – често това е изискване на болницата.
 13. Минерална вода – по време на раждането обикновено не се допуска пиенето на вода по медицински съображения. След това обаче такава ще ви е необходима.
 14. Самобръсначка – преди да започне раждането, се извършва обезкосмяване в интимната област. Ако не сте свършили тази процедура у дома, вероятно медицинският персонал ще се погрижи. Често самобръсначките, с които болниците разполагат, не са много качествени, затова можете да си донесете по ваш избор.
 15. Прибори, чаша и чиния – в много държавни болници не предлагат и се очаква от вас да разполагате с такива.
 16. Телефон и зарядно – няма съмнение, че ще ви засипят с обаждания и поздравления.
 17. Фотоапарат – разбира се, трябва да сте технически подготвени, за да увековечите голямото събитие!